Cees sketches

Café De Morgenster, echt of niet echt?

  • Door Redactie
  • |
  • 22 april 2023
  • |
  • 1 reactie

Café De Morgenster, echt of niet echt?

Wat een vraag zeg. Is Café De Morgenster echt of niet echt. Hij staat toch aan de Oudegracht? Al sinds jaar en dag. Echt hij is zo echt als de tekening laat zien. Maar is de tekening wel echt? In een handgemaakte tekening als deze van Café De Morgenster aan de Oudegracht zit vele uren arbeid vol passie. Het is dan ook de schrik van iedere illustrator wanneer iemand in een Facebookgroep roept dat het tekenwerk fake is maar met een foto-app is gedaan. 

Leve de social media…. 

Het overkwam mij en wat was ik even goed ziek van deze onterechte opmerking. Machteloos, verdrietig en boos, zo voelde ik mij. Maar hoe moest ik met zo’n reactie omgaan? Niet reageren zou immers als een bevestiging ervaren kunnen worden dat het tekenwerk fake is. Een tegenreactie schrijven in de Facebookgroep dan? Nee, waarom zou ik mij moeten verdedigen om iets dat niet waar is. Gelukkig had ik een wel heel creatieve oplossing. Het toeval wil namelijk dat van veel van mijn illustraties waaronder ook die van Café De Morgenster een ’the making of….’ timelapse filmpje is gemaakt. Van de eerste schetslijn op papier tot aan de signatuur onder de illustratie. Uren tekenwerk, beeld voor beeld vastgelegd in zo’n 30 seconden. Zonder enige tekstuele toelichting plaatste ik deze timelapse op de Facebookgroep in de hoop dat hiermee het ‘bewijs werd geleverd’ dat het echt tekenwerk betrof. En daar kwamen al snel de eerste reacties. Verrassenderwijs niet naar mij maar naar degene die schreef dat de tekening een fake-tekening betrof. Of hij nu voldoende overtuigd was dat het een echt handgemaakte tekening betrof? En ja hoor, daar kwam de bewuste persoon met een reactie; duizendmaal excuses, ik wist niet dat ‘dit ambacht nog bestond’ enz. enz. Dus met dank aan Café De Morgenster. De illustratie is echt! Natuurlijk! Zo maak ik ze stuk voor stuk! Met passie, aandacht en liefde! En daar ben ik maar wat trots op!

(Cees van de Cappelle)

Hieronder zie je hoe Cees De Morgenster tekende. Echt waar.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Michael Schuurmans schreef:

    Ik zou het als een indirect compliment beschouwen Cees. De PvdA heeft mij ooit medegedeeld dat ze de prijs van een portret van Joop den Uyl, aan de hoge kant vonden, voor iets wat overgetrokken was…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *