Duurzaamheid

Disco Soup Festival zet voedselverspilling op de kaart

Disco Soup Festival is een festival dat voedselverspilling op de kaart zet met soep van geredde lokale groenten, workshops, lezingen en allerlei tips om voedselverspilling tegen te gaan. Het festival vindt plaats op zondag 19 mei bij Vechtclub XL. Er wordt soep gemaakt van ‘restgroenten’ terwijl discomuziek wordt gedraaid. 

Jaarlijks gooien we in Nederland per persoon zo’n 42 kilo goed voedsel in de vuilnisbak. Slow Food Youth Network (SFYN) Utrecht en Vechtclub XL vinden dat dat anders moet, en sloegen de handen ineen. Dat resulteerde in Disco Soup Festival, waar bezoekers niet alleen soep van ‘restgroenten’ kunnen eten, maar ook workshops kunnen volgen over bijvoorbeeld fermenteren, groenten wecken of jams maken van ‘oude’ groenten en fruit. Daarnaast is er een verspillingsvrije markt met no-waste producten van Local2Local, Mesjokke, Kontjes&Sneetjes, Buurtbuik en more to come.

Workshops, lezingen en markt
Bezoekers leren tijdens het festival allerlei Utrechtse en landelijke initiatieven kennen die actief bezig zijn om voedselverspilling tegen te gaan. Zo geeft Instock een masterclass koken met food waste en geeft Too Good To Go een lezing over hun app en het idee hierachter. Ook kunnen bezoekers samen met Vechtclub XL-huurder HUSK Ceramics aan de slag om hun eigen soepkom te maken, een eigen recept visualiseren met Pluc Plaatsman en films kijken in de minibioscoop van Story2Tell. En er kan natuurlijk ook worden gedanst.

In 2012 begon het Slow Food Youth Network (dat toen nog Youth Food Movement heette) met het landelijk op de kaart zetten van voedselverspilling. Sindsdien pakken ze voedselverspilling groter aan dan ooit en werken zij samen met verschillende initiatieven en jongeren over de hele wereld. In 2018 organiseerde SFYN ruim 100 Disco Soups in 50 landen, verspreid over vijf continenten. In totaal 20.000 kg voedsel werd omgetoverd tot 40.0000 maaltijden voor 20.000 bezoekers.

Disco Soup Festival wordt op zondag 19 mei gehouden bij Vechtclub XL op de Europalaan. Het duurt van 14:00 – 18:30 uur en tickets kosten 5 euro inclusief soep. Deelnemen aan de workshops kan voor 15 euro. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *