De jongste deelnemer is 10, de oudste 86

Dichter des Vaderlands Bab Gons op tournee met 1000 dichters

  • Door Redactie
  • |
  • 12 september 2023
  • |
  • 1 reactie

Babs Gons (foto: Anneleen Louwes)

Op zondag 24 september wordt Babs Gons in Utrecht geïnstalleerd als Dichter des Vaderlands. Dat is tevens het startsein voor een twee weken durende tournee van Gons door Nederland en Vlaanderen, samen met duizend andere dichters. De poëziekaravaan ‘1000 Dichters’ verplaatst zich elke dag per tourbus naar een andere stad, om op 7 oktober weer terug te komen in Utrecht. Dan vindt de 40ste editie van De Nacht van de Poëzie plaats. 

Het is vermoedelijk de langstdurende en grootste poëziemarathon uit de geschiedenis: 1000 dichters die twee weken lang in 13 verschillende steden hun gedichten voordragen. Babs Gons: “Ik wil heel graag de Dichter des Vaderlands van het héle land zijn en de komende twee jaar zo veel mogelijk plaatsen in alle provincies gaan bezoeken. De 1000 dichters-tournee is daarvan een geweldige start.”

De marathon wordt georganiseerd naar aanleiding van de 40ste editie van De Nacht van de Poëzie. Dat evenement brengt al sinds de vroege jaren tachtig poëzie in een uitverkochte Grote Zaal van TivoliVredenburg. Bij dit jubileum richt De Nacht zijn spotlight eenmalig op iedereen die een gedicht wil voorlezen.

De afgelopen maanden hebben meer dan duizend dichters uit het hele land zich opgegeven. De jongste deelnemer is 10, de oudste 86 en er wordt voorgelezen in twintig verschillende talen en dialecten, naast het Nederlands in o.a. het Hebreeuws, Arabisch, Turks, Italiaans, het Heëlesj, Venloos, Walchers en het Westerkwartiers.

Bij elke tourdag zijn er tevens voordrachten van dichters die in het verleden op De Nacht van de Poëzie stonden, zoals Vrouwkje Tuinman, Anne Vegter, Ted van Lieshout, Ingmar Heytze, Lévi Weemoedt, Radna Fabias, Simone Atangana Bekono en nachtpresentatoren Piet Piryns en Ester Naomi Perquin. Muzikale en theatrale entr’actes worden verzorgd door onder meer Broeder Dieleman, Meindert Talma, Pete Wu, Esohe Weyden, Kush Band, Robin Scherpen, Gerson Main en Ma’MaQueen. In veel steden zijn buitengewone dichters (mensen met een verstandelijke beperking en niet aangeboren hersenletsel) en ambassadeurs via Special Arts van de partij.

1000 Dichters, de Nacht van de Poëzie on tour is te zien in Utrecht, Haarlem, Almere, Meppel, Zwolle, Harlingen, Groningen, Eindhoven, Arnhem, Maastricht, Middelburg, Antwerpen en Rotterdam.

Alle optredens zijn gratis toegankelijk en bovendien online per livestream te volgen via de 1000 Dichters pagina van het Internationaal Literatuur Festival Utrecht (ILFU)
ilfu.com/1000dichters

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *