Bier proeven

Dertig brouwerijen in dertig cafés tijdens het Streekbierfestival

Beeld: Marleen Stoker

Het begon ooit met vijf Utrechtse brouwers en vijf cafés. Inmiddels doen er 30 brouwers uit het hele land mee aan het Streekbierfestival in Utrecht, verdeeld over evenveel cafés.

Het festival vindt voor de tiende keer plaats. Ieder jaar zijn er twee versies, in de lente en in de herfst. “Dat heb ik niet met voorbedachte rade gedaan. Het leek me gewoon heel leuk”, vertelt organisator Anja Netto, organisator van het festival. “In de lente heb je meer lichte bieren en in de herfst zijn ze donkerder.” De toegang tot het festival is gratis. “Dan kunnen mensen die één biertje willen proeven komen, maar ook mensen die er misschien een stuk of tien willen proberen.”

Organisator Anja Netto

Toch draait het festival niet om veel bier drinken. “Het gaat vooral om bier proeven. Ik wil mensen niet volgieten met bier”, legt Netto uit. “Het publiek is heel divers. Er komen mensen van 18 jaar en ook mensen die ouder zijn dan 60. Het leuke is ook dat vaders met zonen, moeders met dochters en alle variaties daarop komen. Dat zie je niet bij andere festivals. Wat ook handig is, is dat alle plekken op loopafstand van elkaar zijn.”

Voor het Streekbierfestival heeft Netto de beste brouwers van het land naar Utrecht gehaald. “Ik praat met veel verschillende brouwers. Op die manier kom ik erachter wat ik zelf wel zou willen proeven en wat leuk is voor het festival. En ook kun je op internet verschillende websites vinden waarop mensen aangeven wat hun favoriete brouwerij is.”

Een belangrijk onderdeel van het festival zijn de locaties. “Meestal is een bierfestival op één locatie”, vertelt ze. Tijdens het streekbierfestival zijn er 30 verschillende locaties. “De brouwers worden gekoppeld aan een café. Hier schenken ze twee van hun bieren. Het leuke is om vooraf een route te maken en te kijken welk bier je wil proeven. Op die manier kom je in cafés waar je normaal niet snel naar binnen zult stappen of misschien nog nooit geweest bent.”

Naast bier proeven, zijn er ook andere activiteiten op het festival. “Je kunt de brouwers ontmoeten en met ze praten. En je kunt ook een bierhistorische wandeling door het centrum maken. Vroeger zaten er 60 brouwerijen in Utrecht langs de Oudegracht. Maar ze vertellen ook over de bieren die nu worden geschonken.”

Het volledige programma van het festival is te vinden op de website van het Streekbierfestival. Hier staat ook welke cafés en brouwers er dit jaar aan het festival meedoen.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *