Renovatie

De Vlampijpateliers worden gerenoveerd: van sloopplannen tot paradepaardje

Lou Vos in haar atelier - Foto: Romy Flamand

De kunstenaars van de Vlampijpateliers hebben zich jarenlang hard moeten maken voor behoud van het enorme pand. Maar met de plannen om het Werkspoorgebied te herontwikkelen, zijn de Vlampijpateliers een paradepaardje geworden in plaats van genomineerd voor de sloop. Kunstenaar Lou Vos en de andere 75 kunstenaars zijn daar heel blij mee.

Vos maakt schilderkunst en werkt met keramiek. Ze werkt sinds 2004 in de Vlampijpateliers en heeft zich al die jaren hard gemaakt voor behoud. “Het pand is zo ontzettend mooi, ik ben er mee vergroeid geraakt. Het heeft niet alleen waarde voor de kunstenaars die er in werken, maar ook voor de stad. Het pand is als industrieel erfgoed, maar heeft niet die status.”

Met de plannen om het Werkspoorgebied te herontwikkelen, is besloten het pand, dat onder het beheer valt van SWK030 en Sophies Kunstprojecten (inmiddels gefuseerd als DePlaatsmaker), te renoveren. Vos: “De plannen liggen er, maar de invulling en uitvoering moeten nog worden bepaald. In ieder geval worden de voor- en achtergevel vervangen, en wordt het dak geïsoleerd.” Onderhoud en de verduurzaming zijn volgens Vos nodig om het pand te behouden.

Het is nog niet bekend wanneer de kunstenaars het pand moeten verlaten. “Nu liggen er plannen dat de renovatie van start gaat in het najaar van 2019, maar je weet nooit hoe het loopt”, aldus Vos.

Vos is benieuwd hoe de stalen sponningen en de grote raampartijen worden vervangen. “Deze behoren tot het DNA van Werkspoor en zijn erg belangrijk voor het aanzicht.” Er zit een kostenplaatje aan en lijkt technisch gezien lastig in combinatie met isolatieplannen. Maar het belangrijkste lijkt toch wel dat de kunstenaars zelf kunnen terugkeren. “Dat is wel het plan, en dat vind ik bijzonder.” Het is de intentie dat de kunstenaars na 6 tot 8 maanden renoveren kunnen terugkeren naar de Vlampijpateliers. Waar de kunstenaars in de tussentijd heen moeten, weet Vos niet. “Dat wordt een enorme uitdaging, zoveel kunstenaars stop je niet zomaar weg. DePlaatsmaker en de gemeente zullen hun best doen voor vervangende ruimte. Sommige mensen zullen zelf iets zoeken, anderen zullen dat samen doen. Maar we weten waarvoor we het doen: we keren terug in warme en permanente ateliers.”

Het is ook de intentie dat de ateliers alleen beschikbaar zijn voor beeldend kunstenaars en betaalbaar blijven. “Dat is belangrijk, want veel plekken in de stad zijn niet te betalen voor kunstenaars. Ook jonge kunstenaars moeten hier een kans krijgen.”

Vos geeft aan dat de kunstenaars er bovenop zullen zitten dat de goede intenties die er nu zijn worden nageleefd. “Als de planning van nu wordt gevolgd, kunnen we in mei 2020 terug naar de Vlampijpateliers. Dan is er zeker reden voor een feestje. Natuurlijk, eerst zien, dan geloven. Maar ik heb er alle vertrouwen in.”

De Vlampijpateliers, een aantal jaren geleden – Foto: Lou Vos

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *