Marieke en Sofia

De oorbellen van Sofia

Bart, Marieke en Sofia (r)

Sinds een maand heeft Marieke van Willigen de Oekraïense vluchtelinge Sofia in huis. Hoe is het ondertussen?  

Dat joeg haar de stuipen op het lijf, het alarm dat hier eerste maandag van de maand klinkt. Onze nieuwe Oekraïense huisgenoot Sofia woont inmiddels een maand bij ons. Het begint te wennen.   

“Je rende voortdurend van boven naar beneden, van je huis naar de schuilkelder,” vertelt ze met schrikogen, terwijl op de achtergrond het maandagalarm loeit, “en bij ieder bombardement waren er mensen gesneuveld. Buren, de broer van die en die. Mensen die je kende, mensen uit je dagelijkse leven.” Ze vindt het hier een paradijs. “Een andere wereld.’  Koningsdag vond ze ‘Amazing’:   “Ik heb nog nooit in mijn leven mensen zo zien feesten,”  

Okay, het is altijd even inschikken als je er een huisgenoot bij krijgt, maar gelukkig heb ik vroeger een jarenlange training in studentenhuizen gehad. Oekraïense Borsjsoep is lekker, maar al dat gefermenteerde voedsel in de koelkast (zuurkoolsoep, zuurkoolsalade, uienpuree met suiker), dat hoeft voor mij niet. Maar dan heb je de nadelen ook wel gehad. Het is vooral gezellig met Sofia in huis. Het voelt bijna ongepast om dit te schrijven, want de aanleiding blijft bitter. Vanwege de bombardementen is ze hierheen gevlucht. Bij het maandagalarm zag je een glimp van het trauma.  

Een draai vinden in Nederland, verloopt niet altijd even makkelijk. Voorbeeld. Ze staat op Vinted met haar sieraden. Ze maakt ze met de hand, in Amelisweerd plukt ze bloemen die ze droogt en daarna verwerkt in haar sieraden. Soms zie ik haar boven met haar pincet de bloemetjes zorgvuldig in de mal priegelen, die dan weer moet drogen. Ze vraagt er te weinig voor, zegt ze, de prijs dekt net de materiaalkosten. Die materiaalkosten zijn hier vijf maal zo duur als in Oekraïene, dat is het punt. Ze zit niet stil. Bij Oortje aan de Oude Gracht verkopen ze ook van haar sieraden. Ze is bij café’s langs gegaan om te vragen of ze mocht werken, maar dat kon niet, ze sprak de taal niet goed genoeg. “Of ze vonden het ingewikkeld om met een Oekraïner te werken,” denkt ze.  

Ook bij de bibliotheek, waar ze boeken wil lenen om Nederlands te leren, vangt ze bot. Ze kan niet  zomaar lid worden op vertoon van haar Oekraïense paspoort, krijgt ze te horen. Als ik er achteraan bel, zou dat wel moeten kunnen. Blijkbaar een misverstand, ik ga binnenkort met haar mee. Ze wil een goedkoop telefoonabonnement van BEN, zodat ze kan bellen met haar zoon. Ze moet de hele dag thuis blijven, maar de BEN-man staat bij de verkeerde deur. De volgende dag moet ze weer de hele dag klaar zitten. Het frustreert haar. Ze wil aan het werk, niet dat gedoe. Ik zie hoe moeilijk het is om een plek te vinden in een maatschappij in den vreemde. Ze heeft veel energie en ze is een aanpakker. Maar je moet hier een hoop regelen.  

 

Vanochtend vond ik twee prachtige oorbellen, in de rode U van Utrecht met ingelegde bloemetjes uit Amelisweerd. “Vor Maria,” stond erbij. Een cadeautje van Sofia.  

Een cadeautje van Sofia

p.s.: als je ook oorbellen van Sofia wilt, hier kun je haar vinden: Je kunt ook altijd contact met haar opnemen voor een verzoek. https://www.vinted.nl/member/86890398-sofiiafh 

Marieke van Willigen is verhalend journalist, en hoofdredacteur van PUP (www.depup.nl)  Zondag 17 juli om vijf uur houdt zij de preek van een leek in de Nicolaikerk Utrecht .  Haar blog: www.jurkenvanmaria.nl     

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

 • Isabella Arons schreef:

  Hee Marieke,

  Wat vervelend dat het misging voor Sofia met lid worden van de bieb.
  We kregen hier meer vragen over. Inmiddels hebben we het abonnement ‘Welkom’. Een gratis abonnement voor Oekraïners en voor alle Utrechters die in een asielprocedure zitten (in afwachting zijn van een verblijfsvergunning).

  Sofia kan terecht bij al onze 13 vestigingen of mailen naar klantenservice@bibliotheekutrecht.nl.

  Met vriendelijke groet,
  Bibliotheek Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *