centraal museum

De NUK Nodigt Uit… met Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum

 • Door Redactie
 • |
 • 11 februari 2019
 • |
 • 7 reacties

De Nuk nodigt uit… is ons tv-programma waarin Carine van Santen op zoek gaat naar de drijfveren van haar gasten.  De aftrap is met Bart Rutten. Hij is twee jaar directeur van het Centraal Museum Utrecht. Het museum is op dit moment vaak in het nieuws. Is het niet een zeer goed lopende tentoonstelling over Caravaggio, dan wel de aankoop van een bijzonder schilderij van Joachim Wtewael, waar al 70 jaar een oogje op was, tot het bijeenbrengen van 2 miljoen euro voor de hoognodige uitbreiding van het Nijntje Museum. Hoe en waarom doet Rutten dit? En zeer actueel: gaat hij naar het Stedelijk Museum?

 

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

7 reacties

 • Bob de R. schreef:

  Leuk en goed gesprek.
  Vraag is of het centraal museum zich niet vooral moet concentreren op beeldende kunst.
  De Utrecht-geschiedenis of het Utrechtse verhaal hoort thuis in-, op- en om het Domplein.

 • dirk schreef:

  Inspirerende man. Ik denk dat Utrecht blij mag zijn dat hij niet ingaat op een uitnodiging van het Stedelijk Museum.

 • francis schreef:

  Wat een leuk gesprek. Had nog wel wat langer mogen duren.
  Een mooie aanvulling op De Nuk.

 • robert jan van der horst schreef:

  Geachte redactie,

  Hoe en waarom doet Bart Rutten bij het Centraal Museum wat hij nu doet? Dat vraagt de redactie zich in het inleidende stukje tekst. Het meest actueel – op de productiedatum – was de vraag of de directeur naar het Stedelijk gaat. Dat was waarschijnlijk zo toen het interview werd afgenomen, maar de realiteit is, in mijn ogen, wat weerbarstiger. Ik plukte namelijk vandaag (13/2) dit nieuwsbericht van de beleggingssite iex.nl:

  BUNNIK (AFN) – BAM gaat het onderhoud en beheer voor het Centraal Museum in Utrecht de komende vier jaar verzorgen. Het bouwbedrijf won een aanbesteding. Er is de mogelijkheid om het contract met vier jaar te verlengen. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.
  Behalve het Centraal Museum vallen ook een aantal bijbehorende gebouwen onder het contract, zoals het nijntje museum en het museumdepot.

  Een mooi moment om de woorden van NUK-hoofdredacteur Michael Kroonbergs te toetsen: ‘Laat ons weten als er zaken zijn die nader onderzoek behoeven, die verbazen of ontroeren’. Zo vraagt hij elders op deze site ter introductie van het nieuwe stadsmedium. Bij deze. Wat mij verbaast is de opdracht die het bouwbedrijf uit Bunnik krijgt, terwijl toch ruimschoots bekend is dat BAM mede bij heeft gedragen aan de buitenproportionele kostoverschrijding bij de aanleg van de Uithoflijn.

  Aan Kroonbergs en zijn redactie zijn vele vragen te stellen op basis van dit nieuwsbericht. Enige terughoudendheid lijkt me hier op z’n plaats. Want: hoe strak is de financiële planning, welke garanties worden er daarvoor afgegeven, wie ziet toe op de voortgang, leert Utrecht het nooit en/of wie vult hier nu zijn/haar zakken? En zo zijn er nog tientallen vragen te bedenken bij het binnen boord halen van BAM. Leg het de Utrechtse burger maar eens uit.

  Succes, een hele kluif lijkt me.

 • Hendrik schreef:

  Een nogal warrige verhaal. De Nuk moest Bart Rutten ondervragen over de samenwerking met de Bam? Oh nee, want dat was tijdens de uitzending nog niet bekend. Waarom dan toch deze link? En verder is Bart Rutten artistiek directeur dus niet de aangewezen persoon om hierover te spreken. Tenslotte. Is inmiddels besloten dat de Bam een criminele organisatie is? Dat was mij niet bekend. Ik zie die kluif voor de redactie niet zo.

 • merel schreef:

  Ik kende Carine van Santen niet en dat verbaast me eigenlijk. Een uitstekend interviewster. Goed geïnformeerd, scherp en met humor. Een aanwinst voor Utrecht.

 • Jeroen Van Nijnatten schreef:

  Goed interview Carine, ben trots op je ! En wat een super indruk laat die Bart Rutten achter.
  Heel nieuwsgierig naar de komende tentoonstellingen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *