Effe tekkele

De kop van Jut

De hele Nederlandse pers valt over Frank de Boer heen. Het is zijn schuld dat Oranje eruit ligt. Er wordt steeds met een zekere verafgoding gerefereerd aan die fantastische coach Ronald Koeman. Aan de man die voor de zoveelste keer zijn ploeg voortijdig in de steek liet, omdat hij elders zijn zakken beter kon vullen. Dezelfde pers gaat gelijktijdig voorbij aan het feit, dat zijzelf er belangrijk toe heeft bijgedragen, dat verschillende leeuwen met een air rondlopen alsof ze de evenknie zijn van Johan Cruyff. Dit nog afgezien van de waanzin, dat Europese topclubs dit onterechte zelfbeeld versterken door, met financiële ondersteuning van machtige tv-zenders, iedereen, die een beetje kan voetballen, per week een godsvermogen te betalen. Die waanzin heeft ertoe geleid, dat er nog maar enkele topclubs in Europa over zijn en dat het Europese voetbal gewoonweg verziekt is.

Dezelfde pers is er ook debet aan, dat er in Nederland een permanente onderschatting is ontstaan, van ploegen als die van Tsjechië. Terwijl er in het verleden, onder zogenaamd betere, gerespecteerde coaches, zelden werd gewonnen van Tsjechië. Dat land beschikt gewoonweg over spelers, die geen kapsones hebben en fysiek ijzersterk zijn. Tegen zulke mannen hebben onze jongens het de laatste decennia altijd erg moeilijk, want we komen alleen goed uit de verf als de tegenstander bereid is ons spelletje mee te spelen.
Al die zogenaamde voetbalkenners schreeuwden om het hardst tegen Frank de Boer, dat Donyell Malen in de spits moest spelen om Memphis Depay adequaat te kunnen bedienen. Het koppel heeft toen het eropaan kwam weinig tot niets laten zien. Je kunt het Malen best wel kwalijk nemen, dat hij een honderd procent scoringskans om zeep hielp. En in de praktijk pakt het dan vervolgens meestal zo uit, dat als jij zulke kansen mist, de tegenstander spoedig erna scoort. Als je op zo’n moment ook nog eens met maar tien man in het veld staat, door een ongelukkig verkregen rode kaart, dan is het pleit spoedig beslecht in het voordeel van een Tsjechische, niets ontziende machinerie.

Om Frank de Boer dan tot ‘kop van jut’ te maken, is typisch de Nederlandse hypocrisie ten top.
Ik denk met weemoed terug aan mannen als Johan Neeskens, Jan Wouters, Wim Jansen en Willem van Hanegem. Technisch zeer vaardige voetballers met een slopersmentaliteit.

Website van Bert, zijn facebookpagina.  

Mailen kan naar: albertplomp@gmail.com.

Auteur Bert Plomp
Auteur

Bert Plomp

Laat uw reactie achter

Reactie

5 reacties

 • Martijn schreef:

  Ik denk met weemoed aan een trainer als Louis Van Gaal. Een van de weinige trainers die deze over het paard getilde vedetten weer een beetje bescheiden weet te maken. Grote fout was natuurlijk om de mening van de spelers te vragen bij de aanstelling van een nieuwe coach. Die kiezen voor een softe coach. Met alle gevolgen van dien.

 • Coen schreef:

  En nu een trainer die de zweep er over legt. Dan is het misschien eens afgelopen met de kapsones van Depay c.s.

 • Jan schreef:

  Bert geeft er blijk van geen idee te hebben wat de taak van een bondscoach is en wanneer er rekenschap moet worden afgelegd. Als bondscoach van een land word je afgerekend op de resultaten van de nationale ploeg op een eindtoernooi. Heeft niets met typische Nederlandse hypocrisie te maken, gebeurt in elk land en op dat moment ben je inderdaad de kop van Jut. Over schreeuwende zogenaamde voetbalkenners gesproken…Waar haalt u de kennis vandaan dat de Tsjechische speler geen kapsones hebben en die van ons wel? En niets ontziende Tsjechische machinerie? Niet gezien hoor…Het zou de schuld zijn van de pers dat spelers met een air rondlopen alsof ze Johan Cruijff zijn? Hoezo, de pers is geeneens in de gelegenheid om de spelers te volgen of te interviewen, wat een rare conclusie. Dat die jongens zoveel geld verdienen hebben ze te danken aan ons, de voetbalconsumenten die er veel geld voor overhebben om hun dagelijkse potje voetbal te kunnen consumeren. En ja, hij mag wel eens een trein pakken die voorbij raast maar Ronald Koeman heeft deze jongens wel aan het voetballen gekregen mede dankzij zijn disciplinaire aanpak die onder Frank de Boer snel terzijde werd geschoven. Daar mag hij dan toch op beoordeeld worden? U romantiseert het verleden wel een beetje want in de gouden tijd van het Nederlands voetbal met Cruijff, Keizer, Neeskens, van Hanegem en Jansen ging er ook van alles mis en wisten we ons slechts 1 keer te plaatsen voor een WK (in 1974, tweede) en een EK (in 1976, derde). Op het daaropvolgende WK had Cruijff kapsones en besloot niet mee te gaan naar Argentinië en werd de Kromme, toen al 34 jaar, geslachtofferd door Ernst Happel en mocht/moest hij thuisblijven.

 • Bert Plomp schreef:

  Beste Jan,
  Dank voor je uitgebreide reactie. Ik heb begrip voor je standpunt maar verschil duidelijk van mening met jou over deze kwestie. Ik vind het ronduit bezopen, zoals Frank behandeld wordt in deze kwestie. De pers is het, die ook nu weer een hele afvalberg over hem uitstort. Als Malen even de moeite had genomen de keeper te passeren, hadden we voorgestaan, had De Ligt geen rood gekregen, hadden we de volgende ronde bereikt en was het hosanna Frank de Boer geweest. Verder is het voor mij overduidelijk dat het Nederlands voetbal in de zeventiger-tachtiger jaren veruit het beste was.

 • Cees Bezemer schreef:

  Het is nog maar de vraag of we gewonnen hadden als Malen had gescoord. En dan nog, hoe zou het vervolg zijn geweest? Nederland heeft tegen de zwakke ploegen niet een keer kunnen overtuigen. Dat valt Frank de Boer te verwijten. Ik wijs ook even op eerdere wedstrijd tegen Turkije waar we niets in te brengen hadden. Nogmaals, tegen Turkije!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *