Broese boekverkopers

De Broese top 10 (+ de tip van boekverkoper Liane van Piggelen)

Liane van Piggelen tipt deze week

De tip van vorige week komt binnen op nr. 10.

Top 10 van deze week

 

  1. Historische Atlas van Utrecht / Broese
  2. Japan in honderd kleine stukjes / Pauline Cornelisse
  3. De meeste mensen deugen / Rutger Bregman
  4. De avond is ongemak / Rijneveld
  5. Max, Mischa en het Tet-offensief / Johan Harstad
  6. Confettiregen / Chabot
  7. De spiegel & het licht / Mantel
  8. In hechtenis / French
  9. Wie zint op wraak / Svernström
  10.  Liefde, als dat het is / Schermer

Liane van Piggelen tipt Sakura van Naoko Abe

Sakura, dat is Japans voor kersenbloesem en zodra het (door de Japanse weerdienst aangekondigde) moment daar is, dan stromen de parken in Japan vol met mensen die genieten van eten en drinken onder en van de pracht van de kersenbloesem.

Naoke Abe, de Japanse schrijfster van dit gelijknamige boek, verbaasde zich als kind nooit zo over de vele kersenbomen in haar land. Die waren er gewoon.  Op een gegeven moment begon ze zich steeds meer te interesseren voor dit bekende symbool voor het land van de rijzende zon. Tijdens haar onderzoek kwam ze telkens een totaal niet Japanse naam tegen, die van de Britse botanicus Collingwood Ingram.  Wat hadden de oer-Britse Ingram en de Japanse kersenbomen toch met elkaar te maken? Het antwoord blijkt een interessante geschiedenis van een Britse onderzoeker die zich stortte op dit in zijn tijd amper onderzochte onderwerp en het zich in hoog tempo moderniserende Japan van de late 19e tot midden 20ste eeuw. Het traumatische dieptepunt van die ontwikkeling was de Japanse agressie zowel voor als tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bloeiende kersenbomen die ooit symbool stonden voor de vluchtige schoonheid van het leven verwerden tot een (gehaat) symbool van de Japanse expansiedrift. Wat knap hoe een auteur aan de hand van een bomensoort die ook in veel Nederlandse na-oorlogse wijken te vinden is, een geschiedenis vertelt van twee landen en hun rol in de wereldgeschiedenis.

Sakura was mijn tip voor nieuwe boeken in het Broese openingsboekje “Broese, Stel je voor” en het beantwoordde meer dan aan mijn verwachtingen. Op deze manier had ik nog nooit naar Japan gekeken, superinteressant!

Broese is vandaag van 12 tot 17 uur open. 

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *