Van de Lijnmarkt naar de Voetiusstraat

Dankzij Aletta Mes heeft Utrecht nog steeds een Passementerie (en dat is de enige in Nederland)

Aletta in haar nieuwe winkel

In de stoel bij de tandarts merk ik dat ik een knoop van mijn jasje kwijt ben. “He wat zonde”, zegt mondhygiëniste Isabeth, “misschien vind je wel een dergelijke knoop hier aan de overkant”. Ik kon mij een dergelijke winkel aan de overkant, Achter Sint Pieter, niet herinneren. Maar wat bleek: de Passementerie van Baars en van de Kerkhof aan de Lijnmarkt is overgenomen door Aletta Mes. Zij opende op een nieuwe locatie op de hoek van Achter Sint Pieter en de Voetiusstraat, haar Passementerie.  

Aletta Mes (26), geboren in Hoornaar, studeerde Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit Utrecht. In haar studententijd werkte zij in de winkel van Laura en Clemens Baars aan de Lijnmarkt. Baars & vd Kerhof was een begrip in Utrecht, wanneer je iets nodig had om kleding, meubels of gordijnen te verfraaien dan hadden zij dat. “Dat is ook het grote verschil met een fourniturenzaak. In een passementerie vind je de versiering en in een fourniturenzaak de praktische materialen zoals ritsen en schoudervullingen. Toen Laura en Clemens na 45 jaar wilden stoppen hadden zij geen opvolger en ik besloot om de zaak voort te zetten. In eerste instantie zou ik alleen een webshop voor de koorden voor de verschillende studentenverenigingen opzetten. De eigenaresse van het pand dat ik nu huur, Iris van Daalen, had aangeboden aan Laura en Clemens om hier Achter Sint Pieter, de opheffingsuitverkoop van de Lijnmarkt voor te zetten, omdat de huurperiode aan de Lijnmarkt ophield. Toen kwam ik op het idee om contact op te nemen met Iris en te praten over een voortzetting van de winkel. Iris wilde het pand wel aan mij verhuren.”

“Iris had dit pand wel tienmaal aan een nagelstudio of fysiotherapeut kunnen verhuren”

“Omdat zij een voorliefde heeft voor authentieke winkels heeft ze me met goede voorwaarden de kans gegeven om de Passementerie voort te zetten. Zij vindt dat starters een kans moeten krijgen. Hierdoor kon ik onder goede voorwaarden in dit pand de winkel voortzetten. Voor winkelpanden aan bijvoorbeeld de Steenweg wordt vaak de hoofdprijs gevraagd, teken je een contract voor vijf jaar en moet je paar maanden borg betalen.  Iris had dit pand wel tienmaal aan een nagelstudio of fysiotherapeut kunnen verhuren maar zij gunde het aan een authentieke zaak. Zij bood mij de kans om een kleine speciaalzaak voort te kunnen zetten. Zulke kleine speciaalzaakjes dreigen anders te verdwijnen.”

“Je ‘kardinaalsteek’ niet goed, betekent opnieuw beginnen”

“Ik heb de liefde van het werken met textiel van mijn moeder meegekregen. Toen ik 10 jaar was zat ik al achter de naaimachine en naaide, als echt ‘Barbiemeisje’, zelf de kleertjes voor mijn pop. Na mijn studie Sociale Geografie, volgde ik in Amsterdam de Meesteropleiding Coupeur in deeltijd. Deze  opleiding is begonnen door het Nationaal Ballet, zij vonden dat er te weinig ambachtslieden waren om de kostuums te naaien. Met militaire precisie word je daar opgeleid: je ‘kardinaalsteek’ niet goed, betekent opnieuw beginnen. Inmiddels heb ik mijn ‘Gezel A’-diploma gehaald. Ik liep al jaren mee in de winkel aan de Lijnmarkt, ook toen ik al klaar was met mijn studie.”

“Ik heb een hele wand vol knopen, ze komen overal vandaan, uit Italië, Frankrijk en Duitsland”

“Ik hielp de etalage inrichten en mocht met Laura en Clemens mee als ze ging inkopen. Het is geen winkel die je zo maar draait, er zijn zoveel verschillende dingen. Van kwasten tot koorden en van knopen tot gallons. Ik verkoop bijzondere knopen. Zo heb ik de echte Chanelknoop. Een hele wand vol knopen, ze komen overal vandaan, uit Italië, Frankrijk en Duitsland. Voor de koorden zijn er ook speciale leveranciers, want niet iedereen kan een bepaalde kleur leveren. Het is een winkel die je echt moet leren kennen en je moet het ook nog erg leuk vinden.  Ik ben niet alleen de enige passementerie in Utrecht, maar inmiddels ook in Nederland.”

Een wand vol knopen

“Studenten komen het hele jaar door langs voor koorden en fluweelband om penningen aan te hangen”

“Iedereen heeft op een bepaald moment wel een versiering nodig, of het nu een fluweelband is voor een geboorte rammelaar, een trouwcorsage of agrement om een stoel mee af te werken. Maar ook fanfarekorpsen en Carnavalsverenigingen weten ons te vinden. Studenten komen het hele jaar door langs voor koorden en fluweelband om penningen aan te hangen.. Veel mensen komen ook het originele Bramband in onze winkel halen. Dit is band voor op sinterklaaspakken wat nergens te krijgen is. Voor dit Bramband reizen mensen zelfs vanuit de noordelijke provincies om dit in de Passementerie te halen.”

“Van kwasten tot koorden en van knopen tot gallons”

“Clemens en Laura zijn hier ook nog veel te vinden, Clemens heeft de kasten gemaakt voor het satijnlint en gaat binnenkort iets maken om het vak met knopen wat overzichtelijker te maken. Ik ben op woensdag tot en met zaterdag open van 11.00-17.00 uur. Ik moet, om dit te kunnen financieren, nog wel even bij de gemeente blijven werken als adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling planoloog, daarom ben ik op maandag en dinsdag gesloten.”  

Yontie Helders

24 reacties

Reageren
 1. Wat fijn dat deze winkel voortgezet wordt. Ik kwam op de Lijnmarkt voor de veren voor de muts van de vriend van Sinterklaas . Goed te weten dat dat nog steeds kan! Succes met de voorzetting!

 2. Wat ben ik hier blij mee, Aletta en ook Iris.
  Het was de zoveelste teleurstelling dat Baars en Van de Kerkhof zouden sluiten. Utrecht is een uitgelezen stad voor speciaal- en familiezaken! Als er weer een sluit, doet het echt pijn.
  Aletta, gefeliciteerd! Ik ken je wel van gezicht! En zal je in jouw nieuwe zaak zeker weten te vinden.

 3. Superfijn dat deze winkel wordt voortgezet. Prachtige zeer uitgebreide collectie.
  Karin Hoogendoorn.

 4. Fantastisch! Daar ben ik nu echt blij. Ik kwam graag op de lijnmarkt. Het deed echt een beetje pijn dat de zaak ging sluiten voorgoed. Tot binnenkort, ik kom zeker langs als ik een projectje heb.

 5. Wat een leuke winkel ik zou graag willen weten is er ook website dat zou fijnzijn want hier in Terneuzen is bijna niks alvast bedankt
  wil loof

 6. Wat fijn dat er n passementeriewinkel in utrecht blijft!. Ik ben 60 jaar klant geweest op de Lijnmarkt, maar zal binnenkort zeker n bezoekje brengen aan de winkel achter st Pieter.
  heel veel succes!!

 7. Fantastisch! Heel veel succes én werkplezier toegewenst Aletta! !!! Ik kom zeker naar de winkel.

 8. Ik wist helemaal niet dat de winkel aan de lijnmarkt weg was.
  Wat fijn dat jij m in stand houdt.
  Het Zou een groot gemis zijn als die er niet meer was.

 9. Fantastisch dat dit voort wordt gezet. Je gaat me zien en ik wens je alle succes toe. Geweldig eindelijk weer o.a.prachtige kleuren hoedenlint etc.

 10. Beste Aletta,

  Wat geweldig dat je de zaak voortzet! Heel veel succes!!
  Ik heb al 35 jaar een modevakschool op zowel couturevlak als voor beginners en stuur vaak cursisten naar de passementerie. Nu kan ik dat blijven doen! Ik kom gauw langs op de nieuwe lokatie.

 11. Zeker fijn. Zo’n passementerie moet blijven bestaan. Ik kwam er geregeld ook in de Jordaan, in een van de 9 straatjes bij van de Kerkhof.
  Ze hebben mijn art Nouveau schaal- lamp nog eens van nieuw koord voorzien, die ik in Parijs in een hotelletje gekregen had. Goede herinneringen aan. Ze hadden altijd leuke dingen.

 12. Oh wat fijn! Het is er nog!
  Kunnen we de gemeente vragen om een speciaal bordje voor je te maken om mensen naar je winkel te wijzen? Uniek in Nederland, onmisbaar in Utrecht!

 13. Wat fantastisch dat iemand zoals jij dit heeft overgenomen!!! Jij hebt al zoveel ervaring. Ook jouw enthousiasme zal veel mensen fijn vinden.Heel veel succes👍👍👍

 14. Planologie, Sociale geogr……ik herken in die woorden wel iets dat Aletta hier met warme steun van Iris tentoonspreidt. Alles tezamen levert dit het behoud van zo’n heerlijk stukje authentiek erfgoed op. Er verdwijnt al genoeg. Goede zet, dames.

 15. Hoera, wat fijn dat deze winkel behouden blijft, en dat in zo’n bijzonder pand. Heel veel succes!

 16. Wat een prachtige winkel
  Ze gewenst voor jong en oud
  Ik hoop dat ik nog een keer daar kom
  Heb zelf zo veel zal een genod zijn om te kijken
  En te kopen succes
  Evelien

 17. Ik was er al eens langsgefietst en dacht: wat een ontzettend leuk winkeltje in een mooi pand op een historische plek in Utrecht. Zaterdag 29 oktober zijn we er weer naar de Passementerie (leuk woord) gefietst. Ik had lint nodig en parelmoeren knoopjes. En natuurlijk vond ik die bij Aletta.
  Wat een super leuke winkel.

  En hierbij ook een schouderklopje voor verhuurster Iris van de mooie pand.

 18. Super fijn dat deze authentieke speciaalzaak voortgezet kan worden, blij mee, door een ondernemer met dank ook aan de begripvolle warme verhuurder!

 19. Binnenkort weer eens met mijn ‘boodschappenlijstje’ naar de Passementerie. Rustig rondkijken en vertrekken met meer dan op het lijstje stond. Want met al dat moois komen er weer nieuwe ideeën!
  Dank aan verhuurster en huurster voor het voortbestaan van deze prachtige winkel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *