Doel is om 12.500 euro in te zamelen

Crowdfundingsactie rondom vernoeming speeltuin Wilhelminapark naar verzetsheldin Trui van Lier

 • Door Redactie
 • |
 • 7 februari 2024
 • |
 • 2 reacties

De beoogde sierpoort

Gisteren is een crowdfundingsactie begonnen om geld bij elkaar te krijgen voor de sierpoorten van het ‘Trui van Lier Speelkwartier’. Zo gaat op 20 april 2024 de speeltuin in het Wilhelminapark heten. Deze speeltuin heeft op dit moment nog geen naam. 

De crowdfundingsactie vindt plaats op het platform Voorjestadsie. Kijk hier voor meer info. Binnen zes weken wil initiatiefneemster Michèle van Lier, een achternicht van Trui van Lier, 12.500 euro bij elkaar krijgen.

Trui

De Utrechtse verzetsheldin Trui van Lier (1914-2002) startte in het begin van de oorlog onder het oog van de nazi’s kindercrèche Kindjeshaven op Prins Hendriklaan 4 omdat ze voorvoelde dat dit wel eens belangrijk zou kunnen zijn voor joodse kinderen. Haar vader was joods, dus ze wist van de dreiging die op deze groep afkwam. 

Trui – een oudere nicht van verzetsstrijdster Truus van Lier – kreeg gelijk. Ze verstopte er later in de oorlog samen met haar medewerkster Jet Berdenis van Berlekom (1920-2010) joodse kinderen in de leeftijd van 0 tot 7 jaar tussen de andere kinderen, waarna het verzet ze weer verplaatsten naar andere onderduikadressen. Trui en Jet hebben hiermee zeker 150 joodse kinderen veilig door de oorlog geholpen.

De crèche op Prins Hendriklaan 4 bevond zich vlakbij het Wilhelminapark. Trui en Jet namen de kinderen vaak mee naar het park om er te spelen. De gemeente Utrecht heeft plannen om de plek waar Kindjeshaven was gevestigd daarom te ‘verbinden’ met de speeltuin door een speciaal pad aan te leggen. Ook gaat de gemeente Utrecht de speeltuin opknappen.

Ter voorbereiding op de vernoeming gingen op 13 november 2023 bloembollen de grond in langs het talud van de Koningslaan. Elk voorjaar gaan hyacinten ter hoogte van de speeltuin in het Wilhelminapark de vier letters van haar voornaam vormen: TRUI.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

 • Gerard vd Vecht schreef:

  Ik vind de datum van 20 april een slechte keuze voor een verzetsstrijder .het is de geboortedag van Adolf de bezetter

 • Henny schreef:

  Ja inderdaad slechter kan het niet op 20 April

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *