3000 blauwe boshyacinth-bollen langs de Koningslaan

Gemeente Utrecht gaat verzetsheldin Trui van Lier eren

Trui van Lier

De Utrechtse verzetsheldin Trui van Lier, die in de Tweede Wereldoorlog vele joodse kinderen heeft geholpen door de oorlog te komen, wordt volgend jaar in Utrecht breed geëerd.

Ter voorbereiding daarop gaan op maandag 13 november 2023 bloembollen de grond in langs het talud van de Koningslaan. Elk voorjaar vormen de bloemen ter hoogte van de speeltuin in het Wilhelminapark de vier letters van haar voornaam: TRUI.

In het voorjaar van 2024, als de bloemen deze naam voor het eerst tonen, wordt de speeltuin in het Wilhelminapark naar Trui van Lier vernoemd. Deze speeltuin heeft nooit een naam gekregen. 

Truus

De stad Utrecht kent al een bloemenmonument voor een verzetsstrijdster. Langs de Catharijnesingel verschijnt sinds 2005 elk voorjaar de naam TRUUS in gele narcissen. Truus van Lier (1921-1943), een jongere nicht van Trui, pleegde in 1943 een succesvolle aanslag op de Utrechtse NSB-hoofdcommissaris van politie Kerlen. De bloemen voor Trui langs de Koningslaan krijgen een blauwe kleur. Op 13 november gaat een mix van twee soorten boshyacinth-bollen de grond in. Het zijn er in totaal 3000. Dit gebeurt met hulp van wijkbureau Noordoost. 

Trui

De Utrechtse verzetsheldin Trui van Lier (1914-2002) startte in het begin van de oorlog onder het oog van de nazi’s kindercrèche Kindjeshaven op Prins Hendriklaan 4 omdat ze voorvoelde dat dit wel eens belangrijk zou kunnen zijn voor joodse kinderen. Haar vader was joods, dus ze wist van de dreiging die op deze groep afkwam. 

Trui – een oudere nicht van verzetsstrijdster Truus van Lier – kreeg gelijk. Ze verstopte er later in de oorlog samen met haar medewerkster Jet Berdenis van Berlekom (1920-2010) joodse kinderen in de leeftijd van 0 tot 7 jaar tussen de andere kinderen, waarna het verzet ze weer verplaatsten naar andere onderduikadressen. Trui en Jet hebben hiermee zeker 150 joodse kinderen veilig door de oorlog geholpen.

De crèche op Prins Hendriklaan 4 bevond zich vlakbij het Wilhelminapark. Trui en Jet namen de kinderen vaak mee naar het park om er te spelen. De gemeente Utrecht heeft plannen om de plek waar Kindjeshaven was gevestigd daarom te ‘verbinden’ met de speeltuin door een speciaal pad aan te leggen. Ook gaat de gemeente Utrecht de speeltuin opknappen.


Programma 13 november

Aanstaande maandag spreekt om 11 uur eerst Michèle van Lier enkele woorden. Deze kleindochter van een neef van Trui en Truus is de initiatiefneemster van de vernoeming van de speeltuin. Daarna stopt Hanny Sliepen van de Stichting Wilhelminapark samen met Michèle de eerste bollen de grond in.

13 november is de geboortedag van Trui van Lier. In 2024 is het precies 110 jaar geleden dat Trui (1914-2002) werd geboren.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *