Start Vuelta in 2022?

Cor en Corona

Cor Jansen, de man die aan de vooravond van de Tourstart in Utrecht opperde dat ook de Vuelta een keer in Utrecht moest vertrekken, vindt nu dat het niet door moet gaan, althans niet dit jaar. Hij heeft daar overtuigende redenen voor. Cor en corona: het is een combinatie uit de categorie crisis is kans. Jansen laat zich niet kisten door het virus en dus kwam hij via Facebook afgelopen woensdag met de uitdagende suggestie om alles te verplaatsten naar 2022, de 900-ste verjaardag van Utrecht.

In de tijd dat het nieuws wordt beheerst door dagelijkse algemene klassementen over corona-opname en -sterftecijfers doen de directies van de grote wielerronden en de UCI er alles aan om de evenementen alsnog in het najaar op de kalender te zetten, om te beginnen met de Tour de France op 29 augustus. Vasthoudendheid is een nobel kenmerk van het cyclisme, een stiel die gewend is aan de strijd met de elementen, wat sterk bijdraagt tot de heroïek. Corona is in deze geest een bijzonder lastige sprinkhanenplaag voor de organisatoren, maar ze zinspelen erop dat die in de loop van de zomer beteugeld moet zijn, om hun evenementen dan nog achter elkaar te kunnen proppen.

In dit klimaat blinken de wielerbazen uit in onverschrokkenheid, terwijl de sterftecijfers in Italië, Frankrijk en Spanje blijven stijgen

In Nederland houdt de regering rekening met een langdurige voortzetting van de anderhalvemetereconomie. Het is nog afwachten wanneer de scholen, de horeca en de theaters weer open gaan. In dit klimaat blinken de wielerbazen uit in onverschrokkenheid, terwijl de sterftecijfers in Italië, Frankrijk en Spanje blijven stijgen. Het is een bizarre paradox.

Bad vibes, noemt Cor Jansen het in zijn facebookpost. Het is zoals hij zegt ‘zijn duit in het la Vuelta-zakje’, om te laten weten hoe hij er als een van de BPU-initiatiefnemers in zit. Hij doet dat dus niet als directeur Citymarketing, om in die functie de Nederlandse organisatie niet voor de voeten te lopen. Dus poneert hij vrijuit dat een zomerfeest gaat veranderen in een geforceerd event in de herfst – zonde van de investering, valt verkeerd bij het grote publiek. Ik kan dat wel volgen. Wielrennen is nu volslagen futiel.

Maar er zijn vermoedelijk ook al Spaanse kandidaatssteden voor dat jaar, als Spanje de gruwel van 2020 nog aan het verwerken is

Het is de vraag of Martijn van Hulsteijn en zijn Nederlandse Vueltastaf blij zijn met de wenken van de voormalige initiatiefnemer. Cor heeft wel een punt en dat heeft toch weer alles met de marketing van de stad te maken. De Vuelta in 2022 combineren met de viering van 900 jaar Utrecht- dat is toch weer een idee dat als het hoofd stadspromotie op de burger afkomt. In Cors eigen woorden: ‘Ga dus vol voor 2022. Zet hier alles op.’

Met gevoel voor verhoudingen stelt hij gemakshalve vast dat de ASO als moedermaatschappij heel simpel voor de grote broer Tour de France gekozen heeft en niet voor het kleine broertje La Vuelta. Daar koppelt hij nog maar eens een hint aan: ‘Betekent toch ook dat er op ons hoogste niveau daarover geschakeld moet worden: niet alleen met de directie LV en TDF, maar ook de directie van de ASO.’

Of Jan van Zanen dus maar even naar Parijs wil afreizen om aan zijn vriendin mevrouw Amaury uit te leggen dat het veel beter is om in 2022 een Spaanse fiesta te houden in Utrecht.

Inmiddels heeft Vuelta-directeur Javier Guillén al laten weten vanwege de onzekere weersomstandigheden komende herfst liever in het Baskenland te starten dan in Utrecht. Het idee voor 2022 zal hem sympathiek in de oren klinken, het contract met Utrecht en de Brabantse steden ligt er, maar er zijn vermoedelijk ook al Spaanse kandidaatssteden voor dat jaar, als Spanje de gruwel van 2020 nog aan het verwerken is.

Cor heeft de combi nog niet binnen, al is het een feestelijk idee.

Laat uw reactie achter

Reactie

4 reacties

 • Fred schreef:

  Zomaar een vraag: waar bemoeit Cor Jansen zich mee?

 • Erwin schreef:

  Een onafhankelijk onderzoek van de gemeente stelde vast dat Cor niks uitvreet en niks kan. Goed dat hij eens in het zonnetje gezet wordt.

 • Jolanda schreef:

  Ik vind de stad heerlijk rustig in Coronatijden. Dat mag van mij zo blijven. Utrecht voor de Utrechters. Weg met Cor Jansen die weer hopen met mensen naar ons staodsie wil trekken!

 • Klaas van Dijk schreef:

  Cor,

  Is een geweldig man!! Utrecht promotie op z’n best!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *