Subsidies

College geeft ‘subsidiefiasco’ (h)eerlijk wonen toe

  • Door Redactie
  • |
  • 5 april 2019
  • |
  • 1 reactie

CDA heeft antwoord gekregen op haar vragen over de relatie tussen de gemeente en stichting (h)eerlijk wonen: de administratie en controle bleken inderdaad niet op orde, de doelen zijn niet bereikt en de stichting had geen deugdelijk bestuur. Een lening van €80.000 werd niet terugbetaald.

De inmiddels failliete stichting (h)eerlijk wonen is door de gemeente in 2013 in het leven geroepen en had als doel om energiebesparing bij bestaande woningbouw te ondersteunen. Een lening van €80.000, die bedoeld was voor het opstarten van het project, werd niet terugbetaald. Bovendien betaalde de gemeente €77.500 voor het energieneutraal maken van tien woningen in Kanaleneiland. De opdracht heeft uiteindelijk niets opgeleverd.

Het college geeft als antwoord op een van de vragen die door CDA zijn gesteld toe dat ze haar rol als subsidieverstrekker en opdrachtgever naar de stichting niet altijd goed heeft vervuld, en dat de stichting geen deugdelijk bestuur had.

CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren vindt dat Lot van Hooijdonk veel te weinig heeft gecontroleerd of de stichting echt wat opleverde voor het geld. “Terwijl allerlei bewonersinitiatieven gekort worden op hun subsidie lijkt het geld op politieke hobbyprojecten van de wethouders over de plinten te klotsen”, schrijft hij. “Het zijn dit soort projecten, waar subsidies, opdrachten en leningen gestapeld worden, waar het vaker misgaat. Dat zagen we eerder ook al bij CDA-onderzoek naar de Social Impact Factory. Zolang het mooi klinkt is er blijkbaar nauwelijks controle en wordt er telkens extra geld naar bekende clubjes overgemaakt, ook al voldoen ze niet aan de eisen. Hier hadden heel snel alarmbellen moeten gaan rinkelen.”

Naar aanleiding van de casus van (h)eerlijk wonen en de vragen van het CDA gaat het CDA een opdracht laten uitvoeren naar het accounthouderschap van subsidieverstrekkingen. Door middel van een steekproef bij vijf tot tien andere dossiers zal onderzocht worden of afspraken en regels voldoende worden opgevolgd. Het CDA is blij dat het college deze keer direct actie onderneemt om de werkwijze te verbeteren, maar geeft aan nog niet klaar te zijn met dit dossier.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Han schreef:

    Complimenten voor het CDA dat eerder het gerommel rond de Social Impact Factory blootlegde. Het betere spitwerk. Wat blijft verbazen is dat dit verder geen consequenties heeft. Zulke fouten hoef ik niet op mijn werk te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *