Werkspoorkathedraal

Colin Benders heeft weer onderdak: “Er is nu een horizon voor de komende jaren”

 • Door Redactie
 • |
 • 14 oktober 2020
 • |
 • 5 reacties

De Werkspoorfabriek.

Zo staan we als Kytopia met lege handen en ziet het er niet naar uit dat dit perspectief in de nabije toekomst gaat verbeteren” Dat was de treurige boodschap van de brief die Colin en Eric Benders in januari van dit jaar lieten uitgaan. Kytopia had gezocht naar betaalbare ruimte voor de langere termijn en die niet gevonden. Einde oefening, leek het.

Leek het, want Colin Benders heeft weer onderdak. Samen met Pieter Vonk, Matthijs Kievit, Sam Jones en Frank Wienk gaat hij vier studio’s inrichten in de Werkspoorkathedraal. “Er is weer een horizon voor de komende jaren”, zegt een opgeluchte Colin Benders.

Tussen december en maart moeten de studio’s klaar zijn. Zo snel kan het dus opeens gaan. Wat is er gebeurd? Terwijl Benders de moed al had opgegeven, kwam  Gabrielle Muris van de Werkspoorkathedraal op zijn pad. Zij bleek nog ruimte te hebben voor zes studio’s die voor een lange periode gehuurd konden worden. Dat laatste was essentieel, omdat het werken op tijdelijke locaties in de praktijk niet bleek te werken. “Het idee dat we steeds weer weg zouden moeten was voor mij de laatste jaren een enorme druk”, kijkt Benders terug.

Er was ruimte, geld van de initiatiefnemers om te investeren en hulp van de gemeente door middel van het borgstellingfonds, waardoor ook de bank snel over de brug kwam. De rol van de gemeente was in het proces van belang. In een brief aan de gemeenteraad legt wethouder Klein uit hoe een en ander gerealiseerd is.

Door een betaalbare basishuur in het pand, en een financieringsmix van een eigen investering, een lening met behulp van het borgstellingsfonds voor creatieve broedplaatsen en een eenmalige investeringsbijdrage uit het programma Cultuur is dit een haalbare opzet. Dankzij al het werk wat vooraf is gegaan in het onderzoek naar het realiseren van studio’s op de eerdere locatie, kon hier vrij snel een realistische berekening worden gemaakt. In vier van deze zes studio’s wordt een eigen plek gerealiseerd voor Colin Benders en vier andere muziekproffesionals We zien dit als een mooie eerste stap en het zou mooi zijn als we op deze manier ervaring kunnen opdoen met het realiseren van ruimte voor muzikanten in de stad. We onderzoeken graag hoe we investeringsruimte kunnen vinden zodat we dit verder kunnen uitbouwen waardoor meer partijen geholpen zouden kunnen worden. In de programmabegroting is in de investeringsagenda het eerder gereserveerde bedrag voor Kytopia omgezet naar een jaarlijks bedrag voor vier jaar waarmee we een bijdrage kunnen leveren aan de realisatie van meer van dergelijke initiatieven.”

Benders verwacht dat er nu beleid is waardoor er ook mogelijkheden ontstaan voor andere initiatieven in de stad. “De gemeente heeft ook in onze zoektocht naar woonruimte steeds meegedacht. Met name ambtenaar cultuur  Saskia Kluitmans was voor ons een grote steun. Dat wij nu geholpen zijn is heel mooi maar het tekort aan studioruimte voor muzikanten blijft actueel. Dat de gemeente dit al enige tijd daadwerkelijk inziet, geeft hoop.”

De overige twee studio’s zullen verhuurd worden zowel aan partijen die voor een jaar of langer willen huren als huurders die juist een studio voor een kortere tijd zoeken.

Colin Benders op twitter
@Colin_Benders

Kan haast niet geloven dat het echt rond is. Durf het ook nog niet te vieren eigenlijk

Grijnzend gezicht

zodra ik de sleutel heb loop ik dat wel weer in 🙂

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

5 reacties

 • Michèl schreef:

  Nou maar hopen dat Saskia ook haar best gaat doen voor het voortbestaan van DB’s! waar honderden muzikanten met veel plezier gebruik van maken.

 • Ralf schreef:

  Terechte opmerking. Op zich mooi dat dit gebeurt maar dBs is toch echt minstens zo essentieel voor de muziekscene. Als de gemeente echt zo begaan is met muzikanten, kunnen ze dat daar laten zien.

 • Frans Brandenburg schreef:

  Mooi, maar dit is natuurlijk geen oplossing voor Kytopia.

 • Gert schreef:

  Laten we vooral de minder grote namen niet vergeten. Ooit had niemand van John Coffey, Kensington, etc. gehoord. Ze begonnen in dB’s. Ik ben erg benieuwd naar de betrokkenheid van de gemeente met deze locatie. Steun voor professionals is fijn, steun voor beginnende bandjes noodzakelijk.

 • W.H.de Groen schreef:

  Laat ik voorop stellen dat ik gelukkig ben met het feit dat Kytopa hier een terecht vervolg krijgt.
  Wat betreft de situatie bij DB’s kan ik duidelijk zijn……Blijf zitten waar je zit en verzet je als zijnde muzikanten tegen een eventuele uitzetting.
  Het is wel even genoeg geweest zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *