Kunst

Centraal Museum voegt eindelijk Wtewael op koper toe aan collectie

Beeld: Centraal Museum

“Een droom komt uit: eindelijk een Wtewael op koper in Utrecht”, schrijft het Centraal Museum. Het schilderij De bruiloft van Cupido en Psyche, dat slechts 15,5 x 20.5 centimeter groot is, stond al sinds 1933 op het verlanglijstje van het museum. 

De Utrechtse meester Joachim Wtewael (1566-1638) schilderde de voorstelling op een kleine koperplaat. Het gladde oppervlak van koper gaf hem de mogelijkheid zijn geraffineerde, verfijnde en delicate penseelvoering ten volle te laten zien. Op het schilderijtje, dat rond 1602 is geschilderd, zijn goden en godinnen samengekomen op een vruchtbare open plek in het woud om de feestelijke gelegenheid met zang en drank te vieren. Terwijl Cupido en Psyche elkaar te midden van hun gasten aan de bruiloftstafel omhelzen, verspreiden de feestgangers zich over het landschap.

 

Bart Rutten, artistiek directeur van het museum, zegt dat De bruiloft van Cupido en Psyche van Wtewael de gedroomde aanwinst is van het Centraal Museum. “Hij is beroemd vanwege deze kleine, mythologische werken op koper. Dit werk, met heel veel minutieus geschilderde figuurtjes, is misschien wel de mooiste die Wtewael heeft gemaakt. In de uiterst gedetailleerde penseelvoering op dit formaat herken je de meester.”

In 1952 noemde directrice Elizabeth Houtzager haar grootste wens om juist dít schilderijtje, De Bruiloft, aan te kopen. Haar droom werd door velen gedeeld en in de collectiecatalogus van 1999 opnieuw verwoord door senior conservator Liesbeth Helmus.

 

Het Centraal Museum heeft het schilderijtje aangekocht voor 4,4 miljoen euro. De aankoop is mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en het Nationaal Aankoopfonds van het ministerie van OCW, en door diverse particulieren. De aanwinst is vanaf april in het museum te zien.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *