Martin de Vries

Camino: zelfportret van Martin de Vries in twee miljoen stappen

 • Door Redactie
 • |
 • 19 januari 2019
 • |
 • 6 reacties

Camino, een feature-length selfie van de Utrechtse filmmaker Martin de Vries gaat in juni uit in de filmtheaters. Vroege vogels en haantjes de voorsten kunnen dit bijzondere documentaire zelfportret volgende week al zien, op het International Film Festival Rotterdam, dat de primeur en wereldpremière heeft.

Drommen pelgrims op weg naar Santiago de Compostella nemen een nordic walking-stok (of twee) mee, maar filmmaker Martin de Vries stopte een selfiestick in zijn rugzak. Vanuit het Franse Le Puy-en-Velay en via de minder druk bevolkte Camino del Norte legde hij de 1600 kilometer lange wandeling vast met zijn iPhone. Zijn videodagboek -persoonlijk en universeel tegelijkertijd- draait uiteraard rond dé caminovraag: waarom wandel ik dit?

Martin de Vries, de Utrechtse mediaman die ooit de montagerechterhand van Koot & De Bie was en onder meer aan de basis stond van NostalgieNet, liep de bekende historische pelgrimstocht in 2016. In zijn uppie, zonder noemenswaardige training.

De titel Camino, een feature-length selfie is goed gekozen: medepelgrims en pleisterplaatsen komen slechts incidenteel in beeld, de camera blijft steevast op

Martin zelf gericht. Hij mijmert, betrekkelijk nuchter, over ongemakken en euforische momenten, over het prachtige ochtendlicht en het geluid van de vogels, over twijfels en groeiend vertrouwen. Hij leert ‘in het moment’ te zijn en onderzoekt gaandeweg steeds openhartiger zijn beweegredenen en zijn demonen. Een onopgesmukt verslag in het verslavende ritme van de tocht dat die ervaring voelbaar maakt. Oftewel: een zelfportret in twee miljoen stappen.

De officiële releasedatum staat op 6 juni, maar er is mogelijkheid om dit bijzondere wandelverslag al eerder te zien. Camino, een feature length selfie beleeft namelijk zijn wereldpremière op het International Film Festival Rotterdam, waar hij vier keer wordt vertoond, op deze dagen en in deze theaters

Bedenk je dat de bioscopen Pathé en KINO zich op bescheiden wandelafstand van Rotterdam CS liggen, maar dat je voor LantarenVenster beter de metro kunt nemen – ténzij je een echte pelgrim bent.

 

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

7 reacties

 • Marcel schreef:

  Ik mocht gisteren de premiere bijwonen, een prachtig persoonlijk document van een man die zijn diepere ik zoekt. Dat zouden meer mannen moeten doen!

 • miranda schreef:

  kan ik nog ergens gaan kijken

 • Annie schreef:

  Wil de film graag zien maar kan helaas niet op de dagen dat hij in het filmhuis in Den Haag draaid ?

 • Guy Welter schreef:

  Als Martin wil ik volgend jaar september de camino frances doen, maar “slechts” het stuk van Le Puy tot Cahors in de Lot, nl. een mooi gedeelte van het Franse binnenland. Dan ben ik 70.
  Wat ik telkens weer bewonder als ik daar doorheen rijd, is het landschap, van de Auvergne, de Aveyron en de Lot. Beelden die ik je heel goed herkent in de film van Martin.
  Een minpunt zijn de foto’s op het einde van de film, die te snel voorbij schoten.
  PS: is het mogelijk van Martin de adressen te krijgen van z’n overnachtingen?
  Bij voorbaat dank voor u reactie
  Guy

 • GWestgeest schreef:

  Als oud-pelgrim naar Santiago ben ik zeer geïnteresseerd in Camino. Is de film, b.v. op DVD, verkrijgbaar?

 • Bert de Leeuw schreef:

  Ik kwam Martin tegen op mijn camino in 2016. Wij ontmoette elkaar in Ostabat in Frankrijk. Hij kwam van Le Puy en ik kwam vanuit den Bosch. Later in Burgos scheidde onze wegen. Hij vond de camino Frances te druk en besloot om de camino del Norte te doen. Ga zijn film zeker bekijken. Inmiddels heb ik dit jaar ook de camino Primitivo gelopen. Volgende keer de camino del Norte. Dat maakt drie. En wel genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *