Martin de Vries, de Utrechtse mediaman die ooit de montagerechterhand van Koot & De Bie was en onder meer aan de basis stond van NostalgieNet, liep de bekende historische pelgrimstocht naar Santiago de Compostela met een rugzak achterop en een GoPro en iPhone in de hand.
De beelden die hij van zijn 68 dagen tellende tocht schoot, waren eigenlijk bedoeld als homemovie voor de familie en achterblijvers. En toch belandden ze als Camino, een feature-length selfie op het witte doek, op dat van het IFFR nog wel. “Ik dacht dat het een grap was, toen mij werd verteld dat mijn film was geselecteerd”, vertelde De Vries aan de zaal vol genodigden -waaronder zijn 91-jarige moeder. “Ik wist ook niet wie de film naar IFFR had ingestuurd – daarom dacht ik ook dat het een grap was. Het bleek de producent en distributeur, onder het mom van ‘je weet het nooit, laten we het insturen’. Vandaar die enorme verrassing. Want ik had eigenlijk al een buurthuis in Utrecht gereserveerd. In Buurthuis Oost heb ik ook andere voorstellingen gegeven, een avond over Koot & De Bie. Daar kon Camino prima draaien, had ik zo bedacht. Toen ik in september hoorde dat de distributeur de film toch wilde uitbrengen in de filmhuizen, heb ik die afspraak maar weer afgezegd.”
De buurthuisbezoekers zullen nog even geduld moeten hebben, want na de vertoningen op het Rotterdamse filmfestival gaat de documentaire in juni landelijk draaien.
Aan het eind kreeg het dankwoord nog een emotionele lading, want De Vries refereerde naar het ooginfarct wat hem onlangs trof. “Een zeer vervelend ongemak. Voor de tweede maal. Mijn zicht is een stuk beperkter dan toen het was gedurende mijn loop naar Santiago. Daar ga ik een weg in vinden, want het is niet voorbij. Ik ga gewoon door, ook al zal ik daar wel tijd voor nodig hebben. Maar ik heb een troost: alleen met je hart kan je goed zien. Het wezenlijke is voor het oog onzichtbaar. Daar vertrouw ik op.”
Prachtige documentaire. Ontroerend, verrassend en met een juiste dosis humor. Ook al houd je niet van de camino is hij de moeite waard. Het gaat m.i. over een ontdekkingstocht naar jezelf.