Broese boekverkopers

Broese top 10 (+ stagiair Hanna tipt Boektok)

Hanna tipt

  1. Ga gewoon wat leuks doen – Aafke Romeijn
  2. Wormmaan / Mariken Heitman
  3. Eigen welzijn eerst / Roxane van iperen
  4. Hebben en zijn / Dimitri Verhulst
  5. Truus van Lier – Leven van een verzetsheld / Jessica van Geel
  6. Buitenleven / Nina Polak
  7. Het begin van alles / David Wengrow – David Graeber
  8. Het geheim van de kostschool – Lucinda Riley
  9. Aleksandra / Lisa Weeda
  10. Violeta / Isabel Allende
‘Ga gewoon wat leuks doen’ van Aafke Romeijn op nr 1.

Maar deze week is er meer!

Hallo!! 

Ik ben Hanna en ik studeer marketing & Sales. Ik doe hier onderzoek naar boektok, de boekenkant van Tiktok.

Boektok, begon in 2020 op te komen. Het begon voornamelijk in de Verenigde Staten, maar nu verovert dit fenomeen de Tiktok pagina’s van mensen wereldwijd. Het idee hierachter is erg simpel: mensen raden boeken aan, en wanneer een populaire boektokker dit doet, willen jongeren al snel deze boeken lezen. Ook heeft dit veel jongeren weer aan het lezen gekregen. Door de filmpjes weet je namelijk of het boek het waard is om te lezen. Het motiveert jongeren om boeken te lezen en het er vervolgens met elkaar over te hebben, zo stimuleren ze elkaar weer om steeds meer te lezen.

Tiktok heeft een enorme impact op de boekenverkoop in heel Nederland en de onderstaande 10 boeken zijn de populairste Tiktok boeken van dit moment bij Broese!

1. Heartstopper 1, 2, 3 & 4 / Alice Oseman

2. Nick and Charlie / Alice Oseman

3. The Seven Husbands of Evelyn Hugo / Taylor Jenkins Reid

4. Solitaire / Alice Oseman

5. It Ends with Us / Colleen Hoover

6. Book lovers / Emily Henry 

7. Verity / Colleen Hoover

8. Ugly love / Colleen Hoover

9. You’ve reached Sam / Dustin Thao 

10. The Spanish love deception / Elena Armas

De boeken die nu de top 10 aanvoeren, zijn voornamelijk romantische boeken. De drempel om romantische boeken te lezen ligt relatief laag. Je begint meestal in een bekende wereld en in een bekende tijd. Zo kom je sneller in het verhaal dan wanneer je fantasy leest. In een fantasy boek moet je eerst de tijd en de wereld leren kennen. 

De boeken van Alice Oseman, die onder andere de Graphic Novel Heartstopper heeft geschreven, gaan als een speer. En dit komt allemaal door Tiktok. Heartstopper en de andere boeken die in de top 10 te vinden zijn, zijn erg populair op boektok. Dit heeft een grote impact in de boekverkopen. Dankzij Tiktok worden er zelfs boeken die jaren geleden uitgekomen zijn populair, zo kwam Ugly love voor het eerst uit in 2014, en nu is het razend populair! Bekende boektok titels worden verfilmd, zoals Heartstopper dat al in 2018 uitkwam. Maar sinds de serie Heartstopper uit is gekomen op Netflix, wil iedereen graag de vervolgdelen lezen, en natuurlijk ook deel 1 en 2 op de boekenplank hebben staan.

Zo worden de boeken Gallant en The Invisible Life of Addie Larue van V.E. Schwab ook veel gelezen. Daarnaast blijven er een paar standaard fantasy series populair, mede dankzij hun grote fanbase. Goede voorbeelden daarvan zijn series zoals A court of Thorns and Roses (Sarah j. Maas), and The Cruel Prince (Holly Black). Deze hebben een enorme fanbase op Tiktok, die voornamelijk bestaat uit fanart en cosplay. Zo blijven deze boeken leven in de boektok wereld, wat zorgt voor nog steeds nieuwe lezers voor deze boeken vandaag de dag. Persoonlijk heeft het mij geleerd dat het niet uitmaakt wat je leest, maar dat het lezen van boeken al zo’n grote voorsprong kan geven, dat je jezelf aanleert hoe je je aandacht bij een boek kan houden, zodat ook het lezen voor je lijst makkelijker wordt en leuker! (Hanna)

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *