Broese boekverkopers

Broese top 10 (+ de tip van boekverkoper Julia Spoelstra)

De biografie van Amsterdammer Louis van Gaal komt binnen op nr. 10.

Top 10 van deze week

 

  1. Historische Atlas van Utrecht / Broese
  2. De avond is ongemak / Rijneveld
  3. Japan in honderd kleine stukjes / Pauline Cornelisse
  4. De meeste mensen deugen / Rutger Bregman
  5. Max, Mischa en het Tet-offensief / Johan Harstad
  6. De hongerspelen: De ballade van slangen en zangvogels / Collins
  7. Simpel / Ottolenghi
  8. Liefde, als dat het is / Schermer
  9. De heren van de tijd / García Sáenz de Urturi
  10. LvG / Van Gaal, Heukels

Julia Spoelstra tipt Dor van Neal & Jarrod Shusterman

Er komt plotseling geen water meer uit de kraan. Alyssa’s stille wijk komt in een razende wanhoop terecht. Alle buren en families zullen elkaar bevechten voor water. Wanneer haar ouders niet meer terugkomen zal haar leven – en het leven van haar broertje – in gevaar worden gebracht. Alyssa moet onmogelijke keuzes maken om te kunnen overleven.

Ik begon met lezen en er was meteen een bepaalde herkenning met de situatie van nu. Dit boek speelt zich af in het zuiden van California, waar op tv het nieuws verschijnt dat het water voor de hele staat wordt afgesloten. Iedereen gaat hamsteren, wat doet denken aan het begin van de situatie hier. Waar wij nu rustig ons nieuwe normaal aan het vinden zijn, gaat de situatie in het boek alleen maar verder op een oorlogsgebied lijken.

Het gehele boek blijft lezen alsof wij het zelf zouden kunnen meemaken. De handelingen van de mensen in dit boek voelen dan ook macaber maar realistisch aan. De namelijk ooit zo vriendelijke buurtbewoners komen lijnrecht tegenover elkaar te staan in hun radeloze zoektocht naar water. Je leest over hun egoïsme en zelfopoffering. Alle aspecten van de mensheid in crisis komen voorbij. Wanneer de mensen in ‘Dor’ ten einde raad zijn, is het wonderbaarlijk en angstaanjagend op welke manieren ze aan water kunnen komen. En ik zal je vertellen: de auteurs en de karakters in dit boek zijn erg creatief.

Het is geschreven voor ‘Young Adults’ en het is een hele goede toevoeging voor het genre. Toch is het boek is ook zeker een aanrader voor volwassenen. Vooral voor mensen die in deze tijd net niet de zin kunnen vinden om ‘De Pest’ van Camus op te pakken, maar wel op zoek zijn naar een toegankelijk te lezen boek dat herkenbaar is en zich in de nabije toekomst afspeelt.

“… en ik realiseer me dat dit de essentie van menselijkheid is – als we de kracht hebben verloren om onszelf te redden, vinden we op de een of andere manier de kracht om elkaar te redden.”   (Uit:’ Dor’, p.420)

Broese is op 2e pinksterdag, maandag 1 juni, geopend van 12 tot 17 uur. En dan is ook de brasserie open voor een kop koffie of lunch. Graag van tevoren reserveren. 

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *