Broese boekverkopers

Broese top 10 (+ boekverkoper Michel Sakkers tipt Snowpiercer)

In de top 10 van deze week komt Bonuskind van Saskia Noort op de achtste plek binnen.

Top 10 van 8 juli 2020

 

  1. Uit het leven van een hond / Sander Kollaard
  2. Alfabet / Charlotte Dematons
  3. Vergeten gebouwen in Utrecht 1850-1940 / Arjan den Boer
  4. De meeste mensen deugen / Rutger Bregman
  5. Sneijder / Kees Jansma
  6. Fantoomgroei / Sander Heijne, Hendrik Noten
  7. Nieuwe Historische Atlas van de stad Utrecht
  8. Bonuskind / Saskia Noort
  9. De jongen, de mol, de vos en het paard / Mackesy
  10. Socrates op sneakers / Elke Wiss

Snowpiercer (J.Lob & B.Legrand/J.M. Rochette) is een Meester Werk

Aan de nieuwe netflixserie ‘Snowpiercer’ met in de hoofdrol Jennifer Connelly (The Rocketeer) hebben we het te danken dat uitgever Casterman eindelijk weer een Nederlandstalige editie van de Franse stripklassieker ‘Le Transperceneige (Snowpiercer)’ uit heeft gebracht. En dit keer met alle drie de delen in één schitterende bundel verzameld. Bedankt Netflix en Casterman. 

Het titelpersonage van de strip, Snowpiercer, is een enorme trein die zonder doel en zonder eindbestemming door een post apocalyptisch winterlandschap raast. Want op aarde is het, na een wereldwijde ramp, nu voor eeuwig winter. Interessante trivia wellicht: het verhaal is oorspronkelijk bedacht in een tijd (1982) dat men nog vreesde voor een nieuwe ijstijd en/of een nucleaire winter. Wij weten nu gelukkig wel beter! 

 Aan boord van de Snowpiercer bevindt zich het laatste restantje mensheid. Voorin de trein leeft de elite in weelde en schandalige losbandigheid. In de achterste wagons, weggepropt onder erbarmelijke omstandigheden, leven de armen.  Eén van hen komt in opstand tegen de honger en de onderdrukking en probeert zich door de 1001 wagons heen een weg naar voren te vechten. Daarbij wordt hij geholpen door een activist die de privileges van zijn eigen bevoorrechte klasse wil afschaffen en een nieuwe rechtvaardige maatschappij in de Snowpiercer wil stichten. Nu ik erover nadenk, zou het kunnen zijn dat de Snowpiercer een metafoor is. Of misschien eerder een parabel? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat het heel goed is. Het verhaal lijkt simpel maar met zijn geheel eigen tekenstijl in stemmig zwart/wit, heeft J.M. Rochette de strip een koele retrofuturistische sfeer gegeven en een complete wereld gecreëerd die volgestopt zit met allerlei fantastische details (Star Wars 7 draait bv in de bioscoop van de trein), wat een eventueel herlezen dan ook meer dan de moeite waard maakt. 

Overigens, omdat het zo’n goed gegeven is, heeft de visionaire regisseur Bong Joon Ho (Parasite) in 2013 al een Snowpiercerfilm gemaakt met in de hoofdrol toen Captain America (Chris Evans). Maar noch film noch tv-serie haalt het bij de strip. Als ik Snowpiercer in twee woorden zou moeten omschrijven zou ik zeggen: Meester Werk. (Michel Sakkers)

 

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *