Broese boekverkopers

Broese top 10 (+ boekverkoper Lot Schulze tipt ‘Slechts een diefstal’)

Lot Schulze tipt

  1. Als de hemel genoeg ruimte heeft / Splinter Chabot
  2. Komijnsplitsers / Marieke Lucas Rijneveld
  3. Aleksandra / Lisa Weeda
  4. De repair club / Charles den Tex
  5. Wat je van bloed weet / Philip Huff
  6. Violeta / Isabel Allende 
  7. Zondagmorgen / Willem Jan Otten
  8. Het grote Bosatlas Puzzelboek I en II
  9. Het boek Louis / Joris Linssen
  10. Het begin van alles / David Wengrow – David Graeber
“Als de Hemel genoeg ruimte heeft” van Splinter Chabot komt binnen op nr. 1

“Slechts een diefstal” verwoordt op een aangrijpende manier de onderdrukking van de Sami-gemeenschap

In Zweden werd ‘slechts een diefstal’, de eerste roman van Ann-Helén Laestadius, erg goed ontvangen en voor verschillende prijzen genomineerd. Ondanks dat we in Nederland weinig met sneeuw te maken krijgen, kun je je tijdens het lezen van dit bijzondere en indrukwekkende verhaal moeiteloos door het witte landschap van het Hoge Noorden laten leiden. 

Op een ochtend is de 9-jarige Elsa, dochter van een Samische rendierherder, getuige van de moord op haar rendierkalf. Uit angst durft ze met niemand te praten over wat ze heeft gezien. Daarnaast maakt de politie geen prioriteit van de stroperij van rendieren, vandaar de titel ‘slechts een diefstal’. Deze nalatigheid van de politie is één van de situaties waaruit de onderdrukking van de Sami-gemeenschap, een Zweedse minderheidsgroep, blijkt. Doordat Laestadius zelf ook afstamt van de Sami weet zij dit op een aangrijpende manier te verwoorden die overeenkomt met de werkelijkheid. 

Daarnaast gaat dit boek over de verhouding tussen de mens en de natuur, tussen de Sami en hun rendieren. Ook probeert een jonge vrouw haar plek te vinden in een kleine gemeenschap die gevormd is door tradities en angst. ‘Slechts een diefstal’ is een meeslepend boek dat je het liefst in één keer uitleest en héél erg mooi!! (Lot Schulze)

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *