Broese boekverkopers

Broese Top 10 (+ boekverkoper Kris Burger tipt Eva Rovers)

Kris Burger tipt

  1. Totaal / Marcel van Roosmalen 
  2. De Camino / Anya Niewierra
  3. Anders / Frans de Waal
  4. Wormmaan / Mariken Heitman
  5. Gewetenloos / Karin Slaughter
  6. De spoken van het stadhuis (en andere Utrechtse verhalen) / Mathijs en Koos Meinderts – Annemarie van den Brink 
  7. Eigen welzijn eerst / Roxane van Iperen
  8. Leven en laten leven / Madeleijn van den Nieuwenhuizen
  9. Gekomen om te blijven / Bettina van Santen, Kaj van Vliet
  10. Buitenleven / Nina Polak
‘Gewetenloos’ van Karin Slaughter op nr. 5

In ‘Nu is het aan ons’ pleit Eva Rovers heel overtuigend voor het burgerberaad

Als u, net als ik, inwoner bent van Utrecht, zou het zomaar kunnen dat u binnenkort wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een burgerberaad. Een burgerberaad is een groep burgers die door middel van loting tot stand is gekomen en die zich buigt over een maatschappelijke kwestie. Vervolgens geeft zij de politiek concrete adviezen die uiteraard niet in een la mogen verdwijnen. De Utrechtse gemeenteraad wil deze vorm van inspraak inzetten in het lokale bestuur en heeft daartoe in maart met grote meerderheid een motie aangenomen. Nou volg ik de lokale politiek niet op de voet en dit bericht had mij dan ook niet eerder bereikt, maar in het onlangs verschenen pamflet Nu is het aan ons wordt dit Utrechtse initiatief als hoopgevend feit vermeld.

Aan de hand van voorbeelden uit binnen- en buitenland laat Rovers zien dat burgerberaden een effectief middel kunnen zijn om complexe problemen aan te pakken. Een voorbeeld van zo’n complex probleem is het klimaat. Hoewel we het klimaatprobleem al decennia zien opdoemen, blijken politici niet in staat om deze kwestie effectief te bestrijden. Zij moeten rekening houden met hun achterban en hun herverkiezing en worden bespeeld door machtige lobbyisten. Allemaal problemen waar burgerberaden geen last van hebben. Zij vertegenwoordigen geen achterban en hun werk is gericht op consensus en het algemeen belang.

Dat Eva Rovers een warm voorstander is van burgerberaden is zacht uitgedrukt. Zij beschouwt ze als een noodzakelijke vernieuwing van onze democratie en roept burgers op zich hier voor in te zetten. Dat doet zij wat mij betreft heel overtuigend. Mij zal je niet zo snel zien lopen in een klimaatmars, maar de petitie voor een burgerraad over het klimaat, die heb ik getekend. (Kris Burger)

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *