Broese boekverkopers

Broese top 10 (+ boekverkoper Evalien Ruiter tipt ‘Waanzin aan het einde van de aarde’)

Evalien Ruiter tipt

De beste wensen voor een mooi *n*i*e*u*w* jaar laten wij gepaard gaan met de eerste 10 nieuw verschenen titels van 2022 en omdat we ze in de winkel niet kunnen laten zien, tonen we ze hier:

  1. Paradijs – Jens Lapidus (literaire thriller)
  2. De Das – Frederik Persson Winter (thriller)
  3. De ijskring – Max Seeck (literaire thriller)
  4. De roaring fifties – Ad van Liempt (geschiedenis)
  5. Moeder van 40.000 kinderen –J. vd Bovenkamp en V. Umboh (sociologie)
  6. Stormval – Tove Alsterdal (literaire thriller)
  7. De perfecte echtgenote – Darby Kane (thriller)
  8. Stilte – Yrsa Sigurdardottir (literaire thriller)
  9. Het woord voor rood – John McGregor (vertaalde literaire roman)
  10. Chardonnee – Clare Pooley (psychologie/verslaving)
De Roaring Fifties van Ad van Liempt is een van de nieuwe boeken van dit jaar

Waanzin aan het einde van de aarde: De noodlottige ontdekkingsreis van de Belgica door de donkere antarctische nacht Julian Sancton

Een aantal jaren terug las ik het dagboek dat de ontdekkingsreiziger Scott bijhield tijdens zijn dramatische poging de zuidpool in 1911 als eerste te bereiken. Hij verloor niet enkel die strijd, – de Noor Amundsen was er net iets eerder -, maar ook zijn leven. Diezelfde Amundsen is 25 jaar oud, als hij 14 jaar eerder, in 1897, als stuurman meegaat met de expeditie van Adrien de Gerlache op het schip de Belgica. Sanctons verhaal begint bij de Gerlache en zijn ambitie om als zeeman maritieme geschiedenis te schrijven. De moeite die het kost om de expeditie van de grond te krijgen, met een de bemanning die deels zorgvuldig, maar deels volkomen willekeurig gekozen is, leest als een trein, en dan moet de reis nog beginnen! Anarchie, ratten, stormen, een meertalige bemanning die elkaar niet begrijpt, tegenslagen; het is ongelofelijk om te lezen wat een dergelijke onderneming van iedereen vraagt.

De Belgica raakt vast in het ijs en overwintert ongewild als eerste expeditie ooit op Antartica. Hoe die dertien maanden verlopen, wat de kou en het donker met iedereen doet, lees je in de huiveringwekkende en spannende reconstructie van Sancton. De dagboeken, de illustraties, de sfeer; als lezer zit je dicht op de huid van de poolgeschiedenis. De titel is al een sterke indicatie natuurlijk, maar afzien kan opnieuw gedefinieerd worden na dit boek. Lees het! (Evalien Ruiter)

De eerste tien nieuw verschenen titels van 2022.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *