Fini Le Canard, Adieu Jambonneau

Bistro Le Canard sluit na dertien jaar de deuren: tourdirecteur Prudhomme vond het de beste zaak van Utrecht

Een gedenkwaardige avond in Le Canard

Nog een keer een Jambonneau Ardennais, de specialiteit van het huis. Een varkenshammetje, steevast zelf opgehaald uit de Ardennen en opgediend met een stevig in het vlees geplant mes.  Linda Spruit en Rob Midavaine deden het 13 jaar lang voor Le Canard, hun Bar Bistrot à Vins. Na deze zaterdag is het voorbij. Het is hard werken geweest voor het echtpaar, met voor en tegenspoed. Le Canard was een unieke pijpenla aan de Gansstraat, het favoriete restaurant van Tourbaas Christian Prudhomme.  

Zij had onder andere bij de Rabobank gewerkt als secretaresse en in het duikerswezen gezeten op Mallorca en in Curaçao. Hij was onder andere stadsverslaggever geweest bij het Utrechts Nieuwsblad. In het voorjaar van 2010 begon het werk maken van een passie: koken in een eigen bistro. De keuze van Linda en Rob was gevallen op een pand in de Gansstraat. De bistro moest uiteraard een Franse naam krijgen. Een directe vertaling van gans lag niet voor de hand: Bistro L’Oie. Het werd een gerelateerde watervogel, de eend. Canard, ook de Franse betiteling van een journalistieke miskleun. Dit moest een succes worden, aan de grens van de Utrechtse binnenstad, vlakbij het Louis Hartlooper Complex.  

De aanloop was moeilijk, vooral toen de gemeente de Gansstraat open legde voor ingrijpende werkzaamheden. Het maakte het jonge restaurant lange tijd schier onbereikbaar. Het werd fel ijveren voor schadevergoeding, met succes.  

Linda Spruit en Rob Midavaine in hun unieke pijpenla aan de Gansstraat

Inmiddels had ik samen met mijn lief en vrienden de knusheid, de sfeer en het menu leren kennen. De Jambonneau werd mijn favoriet. De Cuisine Midavainnaise is door de jaren heen niet bijzonder vernieuwend geweest, maar wel van constant hoog niveau, met dat hammetje naast de Magret de Canard à la Maison, de Assiettes Fromage en Charcuterie, de Crème Brûlée. En altijd was er de keuze uit goede wijnen uit de karakteristieke kistjes aan de muur. Het bleef steevast goed Frans eten, een lekkere boite in Utrecht, als een eethut in Lyon. 

Begin mei 2014 verbleef Tourbaas Christian Prudhomme in Hotel Karel V voor de voorbereidingen van de Tourstart in Utrecht 2015. In plaats van het gerenommeerde hotel-restaurant ging hij graag mee naar Le Canard, samen met zijn assistent Cyrille Tricart. Linda en Rob hadden een tafel voor zes klaar staan. Het werd een mooie avond met het Parijse duo, burgemeester Aleid Wolfsen en mijn compagnons van het Utrechtse Tour-initiatief, Jan Fokkens en Frank Ponten. Een dergelijk tafelgezelschap was een paar jaar ervoor nog voor onmogelijk gehouden. Nu at het samen in Le Canard. 

Vanzelfsprekend kwam het in de publiciteit. Foto’s van het diner sierden de muur van de bistro met een grote plaat van Prudhomme, geflankeerd door Linda en Rob. In een uitzending van RTV Utrecht noemde Prudhomme Le Canard zonder aarzeling, gevraagd naar zijn favoriete Utrechtse restaurant.  

“Le Canard: geen protocol, geen poeha, eten zoals eten bedoeld is”

Nog leuker werd het, toen Mac van Dinther kwam eten als culinair verslaggever van de Volkskrant. Niet geheel toevallig at ik met hem mee. Het artikel verscheen op 25 juni 2015. Kop: Le Canard: geen protocol, geen poeha, eten zoals eten bedoeld is.  

Vanaf die datum was Le Canard een begrip, steeg het bezoek naar hoogten hors catégorie. 

Op 4 juli 2015, de zaterdag van de Tour-proloog, was de bistro ongeveer ingesloten binnen de dranghekken, maar liep het publiek steeds langs van het ene passagepunt naar het andere. Linda en Rob hadden ruim bier ingeslagen. Rob stond aan de deur hamburgers kip te bakken. Het koude bier was om vier uur ’s middags al op, net als elders op deze snikhete zaterdag.  

Na deze climax kon Le Canard goed verder. Het bleef zwaar werken voor het tweetal. Corona was een extra impuls om aan stoppen te denken, maar niet goed voor de verkoop van de zaak. Ze hebben volgehouden tot een ondernemer kwam die er een Indiaas restaurant van wil maken. Hij zal geen jambonneau uit Wallonië gaan halen. 

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

  • Linda Spruit schreef:

    Jeroen, wat een Canard: Hamburger kip ….. dat was natuurlijk hamburger van Eend!!

  • Anouk van der Straten schreef:

    Wat jammer zeg, het was ons favoriete restaurant. We gaan het enorm missen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *