Het oog van Hermanus

Bijzondere Utrechters door Rotterdamse ogen: Maarten van Rossem

Bekend, niet bekend. Het maakt me niet uit. Hebben ze een sprekende, markante kop? Dat is essentieel. Ik neem u graag mee naar een serie koppen die mij opgevallen zijn in de afgelopen veertien jaar dat ik in Utrecht woon en werk. 

Maarten van Rossem. Een brombeer? Welnee. Eerder een nuchtere, heldere duider met wie ik het weliswaar niet altijd eens ben maar meestal wel. Opeens was hij zelf nieuws omdat hij geheel volgens de regels een afspraak maakte bij de GGD voor een vaccinatie. Hij was het wachten terecht zat en besloot de regie uit handen van Rutte en De Jonge te nemen. De heren hebben helaas nog geen excuses aangeboden en zullen dat naar mijn verwachting ook niet doen.

De bewonderaar van burgermanskunst stak zijn middelvinger op naar beide bewindsvoerders en naar mijn bescheiden mening, geheel terecht.     

Hoe? Plakkaatverf met kwastjes nr. 2 en 5… op zwart papier, 14 x 20cm. Tot een goed einde gebracht met een glas Primitivo di Manduria. C’est tout.

Hermanus, 3 april 2021.

Utrecht.

Hermanus

“Hermanus. De naam waarmee ik sinds 1996 mijn tekeningen en schilderijen signeer. Een eerbetoon aan mijn vader Herman(us) Schuurmans die in 1995 ongeneeslijk werd verklaard en in 1999 aan kanker overleed. Sindsdien heb ik het er ingehouden. Deze paragrafische schizofrenie veroorzaakt wel eens verwarring omdat mijn roepnaam Michael is maar de meeste mensen om me heen, weten inmiddels niet beter.
Inmiddels is dit een tweede serie Bijzondere Utrechters na 21 portretten op zwart papier. Dat werd ik zat en besloot een andere stijl te gaan gebruiken… sepia op zandkleurig papier. Zelfde formaat, totaal andere sfeer.”

Eén reactie

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *