Het oog van Hermanus

Bijzondere Utrechters door Rotterdamse ogen: Maarten van Rossem

Bekend, niet bekend. Het maakt me niet uit. Hebben ze een sprekende, markante kop? Dat is essentieel. Ik neem u graag mee naar een serie koppen die mij opgevallen zijn in de afgelopen veertien jaar dat ik in Utrecht woon en werk. 

Maarten van Rossem. Een brombeer? Welnee. Eerder een nuchtere, heldere duider met wie ik het weliswaar niet altijd eens ben maar meestal wel. Opeens was hij zelf nieuws omdat hij geheel volgens de regels een afspraak maakte bij de GGD voor een vaccinatie. Hij was het wachten terecht zat en besloot de regie uit handen van Rutte en De Jonge te nemen. De heren hebben helaas nog geen excuses aangeboden en zullen dat naar mijn verwachting ook niet doen.

De bewonderaar van burgermanskunst stak zijn middelvinger op naar beide bewindsvoerders en naar mijn bescheiden mening, geheel terecht.     

Hoe? Plakkaatverf met kwastjes nr. 2 en 5… op zwart papier, 14 x 20cm. Tot een goed einde gebracht met een glas Primitivo di Manduria. C’est tout.

Hermanus, 3 april 2021.

Utrecht.

Hermanus

Het kan verkeren en het verkeerde. Na drie jaar ben ik terug met artistieke fratsen, onder mijn tweede naam: Hermanus. De naam waarmee ik sinds 1996 mijn tekeningen en schilderijen signeer. Een eerbetoon aan mijn vader Herman(us) Schuurmans die toen ongeneeslijk werd verklaard en in 1999 aan kanker overleed. Sindsdien heb ik het er ingehouden. Het veroorzaakt wel eens verwarring omdat mijn roepnaam Michael is maar de meeste mensen om me heen, weten inmiddels niet beter.

Impulsief kocht ik een tijd geleden een blok met zwart tekenpapier. Ik had geen idee wat ik ermee ging doen totdat… even impulsief het idee kwam om iets met Bijzondere Utrechters te doen. Voor De Nuk zou ik ‘live’ Bekende Utrechters gaan portretteren maar u begrijpt het. Dat ging niet door vanwege het…
Nu dus een serie met Bijzondere Utrechters want naast bekende, zijn er vele, minstens even bijzondere Utrechters. Virusproof getekend vanaf zelf bewerkte foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *