In Memoriam

Bij de dood van Harry Herfst, chef-kok van ’t Spiehuis:”Hij verdient een plek in het Guiness Book of Records, zoveel mensen heeft hij blij gemaakt”

Harry Herfst, een horeaca-icoon is niet meer

Harry Herfst, legendarische chef-kok van ’t Spiehuis, is gisteren overleden. Collega’s reageren geschokt: “Wat een vreselijk triest nieuws. Harrie was een echte ambachtsman en de prijs “Ambachtsman van het Jaar” die hij vorig jaar van Gault Millau kreeg was meer dan verdiend.”

Vandaag, precies vier weken geleden, sprak ik de familie Herfst op het zonovergoten terras van hun Spiehuis. De broers Harrie en Ron en hun vrouwen Els en Irene, die met elkaar het restaurant draaiden. Aanleiding was de op handen zijnde sluiting, na 51 jaar, van hun legendarische restaurant. Het restaurant waar gastronomie en gastvrijheid vanzelfsprekend waren. Het werd een middag vol herinneringen, mooie verhalen en vooral veel vrolijkheid. Er werd gesproken over het begin van de zaak, hoe ieder familielid zijn eigen taak kreeg en over de illustere gasten die hun zaak in de loop der jaren bezochten. Ze hadden weleens gedacht om te stoppen, maar het einde kwam in een stroomversnelling toen één van hun stamgasten de zaak wilde kopen. Ze dachten er een week over na, er werd een bod gedaan dat ze niet konden afwijzen en binnen 24 uur was de zaak beklonken.

Het afscheidsfeest zou op 9 juli zijn en tot die tijd zat de zaak bomvol met de lunch en het diner

De nieuwe eigenaar zou niets aan het interieur van de zaak veranderen, zelfs de foto van de ouders van Ron en Harrie zou in de gang blijven hangen. Er werd een datum geprikt waarop het slotfeest gehouden zou worden. Het werd 9 juli en tot die tijd zat de zaak bomvol met de lunch en het diner. Gasten en collega’s wilden nog eenmaal de unieke sfeer van ’t Spiehuis beleven. Harrie vertelde hoe de lunches overliepen in het diner, hoe er geschoven moest worden met tafeltjes omdat de Herfsten nooit een gast wilden teleurstellen.

Het moest een dag worden om nooit te vergeten, Gerard Joling zou als verrassing de avond opluisteren

Chef en voormalig eigenaar van Chez Jacqueline, Frans van Wieren werd ingevlogen om Harrie te ondersteunen in de keuken. En zo werd naar die 9 juli toegeleefd. Je was bevoorrecht als je een tafeltje voor de lunch op die laatste dag had kunnen bemachtigen. Het moest een dag worden om nooit te vergeten. Stamgasten hadden de muziek geregeld, Jonnie en Thérèse Boer zouden aanschuiven en Gerard Joling zou als verrassing de avond opluisteren. Ik vroeg op die dag in juni naar de plannen van het viertal na de sluiting. “We hebben kaartjes voor het concert in Maastricht van André Rieu. In Maastricht gaan we eten bij bevriende chefs en we hebben een prettige locatie uitgezocht om te overnachten.” vertelde Irene opgetogen.

Ze wilden gaan genieten, met z’n viertjes, want alles werd altijd met elkaar gedaan

Harrie en zijn vrouw Els hadden een appartement in Soest gekocht, ze woonden nog altijd boven de zaak. Ze wilden gaan genieten, met z’n viertjes, want alles werd altijd met elkaar gedaan. Geen lange of verre reizen maar eten bij de chefs die hun restaurant ook altijd hadden bezocht. “En daar knopen we dan een overnachting aan vast. We gaan niet achter de geraniums zitten” Veertien dagen na mijn bezoek hoorde ik dat het niet zo goed ging met Harrie, de vermeende longontsteking ging zelfs na een antibioticakuur niet over. Steeds vaker moest Harrie even weglopen uit de keuken om op zijn binnenplaatsje bij te komen. Het werd duidelijk dat Harrie de lunches en de diners niet meer aan zou kunnen. Gasten werden in allerijl afgebeld en het grote feest van 9 juli werd afgeblazen. Zijn vrouw Els noemde het een scenario dat niemand had kunnen bedenken.

“Wat een drama. Een icoon is niet meer”

Gistermiddag overleed Harrie, op de leeftijd van 71 jaar, hij mocht de overdracht op 1 september van zijn prachtige zaak niet meer meemaken. Het viertal Herfst zat in je hart, wanneer je ze had leren kennen. Collega’s en gasten reageren verbijsterd op het nieuws van het overlijden van Harrie. Gast Gert Kruys: “Wat een drama. Een icoon is niet meer. Hij noemt ’t Spiehuis zijn favoriete restaurant. Hij at er graag,  ’t Spiehuis was “even terug in de tijd”: een geweldige sfeer en fantastisch eten.”

“Op zijn wilskracht probeerde hij nog te doen wat hij kon, want de zaak was zijn leven”

Collega en vriend Frans van Wieren, die Harrie in zijn laatste dagen meemaakte, reageert aangeslagen. “Ik ben ronduit verbijsterd, zo’n fijne collega en zo’n fijn en aardig mens. De laatste tijd heb ik Harrie heel intensief meegemaakt omdat ik hem ondersteunde in de keuken en ik zag dat hij op was. Hij kon niet meer. Op zijn wilskracht probeerde hij nog te doen wat hij kon, want de zaak was zijn leven.”

Ook collega Rik de Jonge, chefkok van Madeleine, is geschokt. Hij roemt de spreekwoordelijke gastvrijheid van de familie Herfst. “Het was een fantastisch restaurant en dat je dat met elkaar zo lang zo succesvol weet te draaien,  is heel bijzonder. De personeelsfeestjes van Madeleine vonden plaats in ’t Spiehuis. Zo kon iedereen meemaken hoe het echt hoort.”

“Ik had hem graag nog een keer hier aan tafel gehad, maar dat heeft helaas niet zo mogen zijn”

Chef van Karel V Leon Mazairac, : “Wat een vreselijk triest nieuws. Harrie was een echte ambachtsman en de prijs “Ambachtsman van het Jaar” die hij vorig jaar van Gault Millau kreeg was meer dan verdiend. Hij was misschien niet een van de meest innovatieve chefs en ik dolde hem nog wel eens met het garnituur. Maar ik kwam graag bij ’t Spiehuis. Je kon je onderdompelen in de tijd van weleer, de smaak van vroeger, zoals je vroeger uiteten ging in een goed restaurant. Eten in ’t Spiehuis was iets bijzonders, ik kon er echt naar uitkijken. De hele riedel beleven: de ontvangst door Ron, Els en Irene en dan Harrie die je, vanuit de keuken, aan tafel nog even kwam begroeten. Het gevoel van koks onder elkaar. Ik denk dat Harrie terug kan kijken op een carrière waarin hij heel veel mensen blij heeft gemaakt. Wat mij betreft kan hij een plek krijgen in het Guiness Book of Records, zoveel mensen heeft hij blij gemaakt. Dat kan misschien een troost zijn voor de familie Herfst. Ik had hem graag nog een keer hier aan tafel gehad, maar dat heeft helaas niet zo mogen zijn.”    

Lees hier het verhaal over de familie Herfst dat we eerder op De Nuk publiceerden.

De familie Herfst, een maand geleden toen de toekomst er nog onbezorgd uitzag

Laat uw reactie achter

Reactie

43 reacties

 • Matje Gerrits schreef:

  gecondoleerd heelveel sterkte voor de familie ????

 • Aldert en Tina Taams-Pols schreef:

  We zullen je niet vergeten ! Jij was het die onze eerste ontmoeting halverwege Haarlem en Hattem luister gaf! Nu bijna 10 jaar geleden !
  Dank ! R.I.P.
  Aldert en Tina

 • Bertil Daniels (KarelV) schreef:

  Gecondoleerd het leven is soms niet eerlijk.

 • .CMD Groot( Lieke ) schreef:

  ‘.Gecondoleerd familie Herfst. , met Fred 25 jaar de kerst mee mogen maken ,tegeltjes , r heb zoveel goede herinneringen aan jullie , , . wat een fijn en gezellig restaurant en familie , lieverds mijn hartje huilt Els en Ron en Irene heel veel sterkte liefs Lieke

 • Jolly scifo schreef:

  Lieve family herfst wat een schok om te horen over harry! Veel sterkte en veel liefs van jolly van unit America ???

 • Ab en Elly Postma schreef:

  Heel veel sterkte met het verlies van Harry,
  We missen een geweldig mens en een markant figuur.

 • Huub (H.M.) Dingemans schreef:

  Gecondoleerd en heel veel sterkte

 • Fia Van miltenburg schreef:

  Gecondoleerd Familie .Wat een ontzettend triest nieuws.Heel veel sterkte.Dat zullen jullie nodig hebben om dit verlies te dragen,Familie van Miltenburg.

 • NH radio Gooise Business schreef:

  Vorig jaar september maken we nog een prachtige radio uitzending te plekke. Het 50 jarig bestaan werd gevierd met ons. Een vrijdagmiddag live vanuit Het Spiehuis, Hans Gerritse, Julius Jasper, Ed Schut en vele anderen waren erbij, het was geweldig!

 • Nadira bruinse Singh schreef:

  Lieve fam herfst
  gecondoleerd met het verlies van Harry ?ik wens jullie ontzettend veel kracht en sterkte de komende tijd! We hebben genoten van jullie gastvrijheid en kookkunst. Mooi tijd en mooie herinneringen blijft voor eeuwig in mijn hart , ik zal je missen lieve harry ???my deepest sympathy goes to you all Els , Ron, Irena , families and friends ??

 • Familie Poppes schreef:

  Beste Familie Herfst, wat een ontzettend triest bericht, met het overlijden van Harry.
  Wat een mooie tijd had beloofd te worden met de verkoop van ‘t Spiehuis is verworden tot een Grieks drama. Het is Harry, Els, Ron en Ireen niet niet gegeven te genieten van elkaar en hun welverdiende pensioen.
  Wij wensen, Els, Ron en Ireen veel sterkte toe in het verwerken van dit grote verdriet.
  Mirjam, Dick, Darwin en Leon.

 • Familie Poppes schreef:

  Wat zich aandiende als een nieuw begin van een verdiend pensioen, is wreed verstoord door het plotseling overlijden van Harry.
  De viereenheid die, Harry, Els, Ron, en Ireen vormden in de 50 jaar waarin zij met bijzondere overgave gasten in het t’Spiehuis hebben intvangen is niet meer.
  Wij wensen jullie bij het verwerken van dit verlies veel sterkte.
  Dick, Mirjam, Darwin en Leon.

 • Ton van Dam schreef:

  Lieve familie Herfst, zo veel mooie en vrolijke en fijne herinneringen met jullie en Harry met zijn heerlijke flauwe moppen en grappen zijn heerlijke kookkunsten en al jullie warmte en gezelligheid
  Wij condoleren Els met het verlies van haar lieve Harry Ron met zijn grote broer en Irene met haar liefste zwager
  Heel veel liefs we denken aan jullie in deze hele verdrietige tijd Ton Delphine Fleur en Kiki van Dam

 • Jaap Ruiter schreef:

  Een kooklegende is heengegaan. Zo oneerlijk dit, altijd keihard gewerkt en dan is het je niet meer gegund om van een welverdiende oudedag te genieten met Els, de (aangetrouwde) kinderen en de kleinkinderen. Ook voor Ron en Irene moet dit een enorme schock zijn. Onze gedachte gaan ook uit naar de medewerkers van het Spiehuis. Wij willen de familie Herfst heel veel sterkte wensen om dit verlies te kunnen verwerken. Marga en Jaap Ruiter

 • Petra en Rob van der Struik schreef:

  Ach lieve lieve mensen, we hebben elkaar leren kennen toen wij met ons restaurant verderop zaten. Een hoop mooie avonden gehad, ook nog met moeder. Veel geboomd en gelachen. Wat een gemis. Heel veel sterkte en kracht toegewenst.
  Veel liefs van Rob en Petra
  (Restaurant De Kuuk)

 • J van Doesburg schreef:

  Beste familie Herfst, wat een triest bericht. Gecondoleerd met het overlijden van Harry. Wij wensen jullie heel veel strekte met het verwerken van dit grote verlies. Lieve groeten, Anneke en Jannie van Doesburg

 • Thea en Bas oskam schreef:

  Wat is dit ontzettend triest. Alleen maar warme gevoelens gehad met fam. Herfst. Zoveel heerlijke momenten gehad met vrienden en familie gedurende vele jaren.
  Wat kon Harrie geweldig koken. Heel veel sterkte de komende tijd en we denken aan jullie.

 • Bert onwezen schreef:

  Heel veel sterkte met het verlies van harry

 • Jos Naafs schreef:

  Geschrokken van dit nieuws. Nadat we het bericht kregen dat ons favoriete restaurant ging stoppen waren we verdrietig. Na ruim 35jaar kwam er een einde aan onze familie etentjes in dit gezellige en altijd gastvrije restaurant. Onze kinderen groeiden op met het Spiehuis. Mijn verjaardag vierde we nog in het Spiehuis. Ron en ik feliciteerde elkaar nog met onze verjaardagen. Keihard kwam dan ook het bericht aan. De ziekte van Harrie, dat hem uiteindelijk fataal werd. Wij wensen Els en de kinderen en Irene en Ron veel sterkte met de verwerking van dit verlies en verdriet. In het zicht van de haven……..
  fam. Naafs Frouke, Maaike Annabelle, Diantha en Jos

 • G. Freund schreef:

  Met verbijstering het nieuws vernomen, heel veel sterkte voor de hele familie

 • Paul de Jong schreef:

  Vreselijk droevig nieuws, zo kort voor het welverdiende pensioen van de clan.

 • Sylvia Badoux-Vos schreef:

  We zijn zo vaak geweest en elke x was het een feest met heerlijk eten en gastvrijheid!
  We zijn verschrikkelijk geschrokken van dit vreselijke nieuws.
  Nu net na de verkoop en op het punt om te gaan genieten van zijn pensioen met de familie….
  We wensen ze heel veel sterkte en draagkracht om met dit verlies om te gaan….
  Veel liefs van Tineke, Sylvia en Lorraine Vos??

 • Margo Romijn schreef:

  Beste familie Herfst, wat een verdrietig nieuws, op het punt om na jaren hard werken, te gaan genieten van zijn pensioen met de familie. Wij wensen jullie heel veel sterkte de komende tijd.
  Lieve groeten Ron, Margo, Sven, Fleur en Stan Romijn

 • Monique Hendriksen schreef:

  Gecondoleerd met dit afschuwelijke verlies. Nooit zal ik jullie restaurant vergeten! Ik kreeg een gekookt ei van Harrie toen ik klein was en die opdracht had tijdens een dropping vanuit Lage Vuursche. Toen een lunch met mijn baas, voor het eerst ossenstaart soep mèt Madeira! Nadat ik mijn eerste huis gekocht in Hilversum heb ik mijn ouders de kosten koper terugbetaald met een diner in het Spiehuis, onvergetelijk… Daarna vele zakelijke en privé diners en lunches mogen beleven in de heerlijke relaxte huiselijke sfeer met zalige gerechten en wijnen! Ook mijn vaders 80e verjaardag was zo geslaagd, het eten voor mijn moeder na haar beroerte keurig kleingesneden geserveerd❤️. Wat een liefde voor het vak, alle 4. Ik heb jullie gemist de laatste 8 jaar, maar ik ben en zal jullie nooit vergeten!

 • Mieke Hortulanus schreef:

  Lieve familie Herfst, wat een triest nieuws, wat een verlies. We wensen jullie heel veel kracht en sterkte. Liefs van de kinderen Hortulanus

 • Artur lia Christel schreef:

  Vreselijk ! Gewoon geen woorden voor ! Ik zou van alles willen schrijven , maar kan het ff niet ! Heel veel sterkte ! Liefs van artur lia en Christel

 • Silvo en Joland van Vliet schreef:

  Gecondoleerd met dit verlies. Heel veel sterkte de komend tijd.

 • Louis Peperzak schreef:

  Wij hebben vele jaren mogen genieten van de kookkunsten van Harrie en genoten van de gastvrijheid van de familie Herfst.
  Er is een bijzondere meesterkok overleden.
  Harrie wij hebben genoten van wat je allemaal voor ons bereid hebt.
  Els, Irene en Ron veel sterkte toegewenst.
  De herinneringen worden alleen maar mooier van zo een bijzonder mens met liefde voor het vak.
  Wij zullen het nooit vergeten.
  Cobi en Louis Peperzak

 • Hanny Esterik schreef:

  Lieve Familie Herfst gecondoleerd met het overgaan van Harry ,heel veel liefde voor jullie .Wij zijn niet al heel lang collega’s geweest maar ook gasten van jullie prachtige Restaurant de Liefde voor het prachtige vak was voelbaar en hebben wij van mogen genieten !!! Heel veel dank voor jullie inspanningen chapeau !!! Harte groet Hanny

 • Corry de Heus schreef:

  Het is te triest voor woorden.
  Sterkte familie Herfst.

 • Anna van der Meer schreef:

  Lieve Els, Ron en Irene. Ik ben geschokt door dit trieste bericht, het ovetlijden van die lieve Harry. Ik kwam zo graag bij jullie dineren en het was voor mij altijd een feest! Ton mijn Ed nog leefde hebben wij mooie ferstjes bij jullie mogen vieren en dat was altijd geweldig. Harry was een kunsttenaar! Ik zal het Spiehuis nooit vergeten.ik wens jullie heel erg veel sterkte voor de toekomst. Lieve groet van mij, Anna van der Meerr.

 • Anneke Roseboom Barendregt schreef:

  Gecondoleerd met dit grote verlies. Was altijd een feestje om bij jullie te komen dineren. Wat een gemis is dat en vooral voor jullie het gemis van Harry. Heel veel sterkte voor de komende tijd en herinner vooral de mooie momenten
  Liefs
  Anneke Roseboom

 • Ronald schreef:

  Lieve lieve lieve familie herfst. Wat een ontzettend droevig nieuws. Wij hadden jullie vrije tijd met z’n vieren zo gegund! Wij hebben altijd heerlijk bij jullie gegeten en genoten van de kook kunsten van Harrie. Wij waren en blijven fan van jullie. Heel veel sterkte en weet dat er heel veel mensen met jullie meeleven dichtbij en op afstand. Jos, Corné, Ronald en Johan. Schimmel 1885. Woudenberg

 • Emile schreef:

  Wat een verlies en zo onverwachts. Bij Het Spiehiis was je altijd echt uit eten. Gewoonweg een unieke combinatie van een top-keuken en top-bediening. Mijn eerste ervaring hiermee was ongeveer 45 jssr geleden en heeft zich hierna tot aan heden met veel genoegen alleen maar berhaald. Heel veel sterkte bij de verwerking vsn het verlies van Harrie.

 • Henk Stroo schreef:

  Lieve Els, Ron, Irene en familie. Gecondoleerd met dit grote verlies. Heel veel sterkte bij de verwerking van het verlies van Harrie.
  Liefs Henk en Wil

 • Anne Marie Tak Frankrijk schreef:

  Familie Tak uit Soest condoleert jullie met dit grote verlies!

 • Hendrik Jan en Janny van Bentum schreef:

  Geachte familie Herfst,
  Wat een schok toen we vernamen dat Harrie is overleden. Een week voor sluiting zouden we nog bij jullie dineren met Theo en Cor. Zij hadden de afspraak al ruim tevoren ingepland, (anders was er nooit geen plek), maar we kregen te horen dat jullie restaurant al eerder was gesloten, i.v.m. ziekte. Dat was heel spijtig, maar vooral voor jullie en ook dat de feestelijke afsluiting niet door kon gaan.
  En daarop vervolgens al zo snel zijn overlijden, zeer triest om zo afscheid te moeten nemen van een onovertroffen kok, wat zullen we zijn kookkunsten missen!
  Daarbij de altijd warme ontvangst door de familie Herfst, dat vind je nergens meer.
  We hadden Els en familie zo graag een mooie “pensioentijd” gegund, maar kunnen nu slechts sterkte toewensen in deze moeilijke tijd.
  Met een bemoedigende groet,
  Hendrik Jan en Janny

 • Ad Meijaard schreef:

  Lieve fam. Herfst, gecondoleerd met het verlies van Harry. Hoe wreed is dit!
  Veel sterkte de komende tijd.

 • Fred en Hanneke de Jonge schreef:

  Lieve familie Herfst. Gecondoleerd met het verlies van Harry. Wat een drama. Heel veel sterkte.

 • Chris Koch schreef:

  Het meest culinaire gastvrije restaurant in onze omgeving heeft een icoon verloren..Familie sterkte en namens ons veel dank voor de inzet om van elk etentje altijd een feest te maken!

 • Rin Sr., Josje en Rin Hortulanus schreef:

  Lieve Familie Herfst,
  Onze herinneringen gaan ver terug. De eerst keer bij het Spiehuis was in 1974.
  Sindsdien hebben wij vele privé-en zakelijke diners en feesten gehad. Wij denken met heel veel plezier terug aan die tijd. En vooral aan de persoonlijke contacten met de familie Herfst.
  Dank Harry voor de geweldige keuken.
  Els en de kinderen heel veel sterkte gewenst in deze zware tijd. Ook Irene en Ron sterkte en bedankt.

 • Dollyvandenakker@me.com schreef:

  Lieve familie Herfst. Pas gisteravond hoorden wij dit afschuwelijke bericht. Sinds enkele jaren kwamen we zo af en toe vanuit Nijkerk naar jullie toe. Gastvrijheid met een hoofdletter en heerlijk eten.
  Wij wensen jullie heel veel sterkte met het dragen van deze zo ongewenste wending!!!
  Dolly van den Akker en Marie Louise Roozeboom

 • Anna Bond schreef:

  Wat ’n groot verlies wat fijn dat we zo regelmatig te gast mochten zijn. Heel veel kracht en sterkte met dit grote gemis. Liefs Familie Bond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *