Gesponsorde bijdrage

Bibliotheek Neude: met open mond

  • Door Redactie
  • |
  • 6 maart 2020
  • |
  • 1 reactie

Het voormalige postkantoor aan de Neude. Ik herinner me nog zo goed hoe ik hier voor het eerst binnenkwam als kersvers studentje. Ik kwam uit Brabant, groeide op in Den Bosch en later Den Dungen/Maaskantje.

Het postkantoor daar was een agentschap in de plaatselijke Spar. Hoe anders was de Neude! Ik stapte er nietsvermoedend binnen en bleef met open mond staan. Wat een ruimte, het leek wel een kerk. Ik trok een nummertje en keek gefascineerd om me heen. Die beelden, zo mooi … daarmee had ik mijn beurt voorbij laten gaan en ik trok een nieuw nummertje. Ondertussen bekeek ik de klok, het glas-in-loodraam en het wapen op de wand. En wéér was m’n nummer voorbij. De derde keer wachtte ik geduldig op m’n beurt, haalde geld en kocht wat postzegels. Elke keer als ik er binnenging om geld- of postzaken af te handelen, voelde ik me weer overweldigd.

Het pand is veel groter dan alleen die hal

Na mijn studie ging ik aan de slag als bibliothecaris, eerst in Hilversum, daarna in Utrecht. Het postkantoor werd gesloten en stond een paar jaar leeg. Je kunt je voorstellen hoe blij ik was toen, bijna 40 jaar na mijn eerste voetstappen in de hal, werd besloten dat de Centrale Bibliotheek hierheen zou gaan verhuizen. Geweldig om daar te kunnen gaan werken! Ik vroeg me wel af of de hele bibliotheek wel zou passen in de hal. Pas tijdens een eerste rondleiding zag ik dat het pand veel groter was dan alleen die hal. Er zijn grote en hoge ruimtes naast en boven de hal, er is de prachtige zolder en aan de kant van de Oudegracht zijn nieuwe ruimtes aangebouwd. Inmiddels naderen de verbouwing en verhuizing hun voltooiing en hebben we de kantoren al in gebruik genomen. Elke dag loop ik minstens twee rondjes door het hele gebouw om te zien wat er nu weer allemaal klaar en ingeruimd is. En wat wordt het mooi.

Het voelt een beetje als een verjaardag

Het voelt een beetje als een verjaardag: ik voel de spanning van steeds minder nachtjes slapen tot het zover is. Vrijdag 13 maart is de officiële opening van Bibliotheek Neude, vanaf 17.00 uur kan iedereen uit Utrecht – en ver daarbuiten – hier naar binnen. Je kunt je dan vergapen aan de Grote hal of ronddwalen over de kloostergangen. Overal heb je doorkijkjes naar de hal, zo weet je precies waar je bent. Onderweg zie je boekenkasten, kunstwerken en allerlei zalen – Filmzaal, Theater, Collegezaal, Podium. Er is verder ook een Laboratorium, een Stadsstudiehuis, een tribune. Bijna teveel om op te noemen. Ik nodig iedereen uit om lekker rond te lopen, een plattegrond te pakken of een rondleiding te boeken, dan ben je als eerste op de hoogte van de fijnste plekken in de bieb.  

Bij een verjaardag horen ook cadeautjes

Bij een verjaardag horen ook cadeautjes. In dit geval krijgen we die niet, maar we geven ze weg! Vanaf de opening kun je namelijk ruim twee weken gratis alle programma’s in de Bibliotheek Neude uitproberen. De activiteiten zijn een mix van oude vertrouwde én nieuwe programma’s. Verwacht architectentalks, talkshows en boekenprogramma’s, discussieavonden, films, muziek en theatervoorstellingen. Voor de kinderen zijn er voorleesfeestjes, een brievenfeest en een kleurenfeest en ook het Lab gaat aan! En wil je origineel het weekend inluiden? Kom dan naar Vrijdag Live, het vrijmibo-alternatief van de bieb. Elke week door een andere club, De Dakhaas, Broese boekverkopers, RTV Utrechts Jeroen Wielaert. En vanaf vrijdag 27 maart elke vierde week Met de Nuk het weekend in’, gepresenteerd door Carine van Santen. In die mooie Grote hal, waar ik ooit voor het eerst met open mond rondkeek. 

Isabella Arons | Afdeling Marketing & Communicatie | de Bibliotheek Utrecht

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *