Hanengekraai

Bewoners willen kippen per direct weg uit Zuilen

Een groepje bewoners uit Zuilen wil dat de gemeente per direct gaat optreden tegen loslopende kippen en hanen in de wijk. De vogels komen uit het Julianapark en steken geregeld de Amsterdamsestraatweg over voor een ommetje. Op zich is dat nog best gezellig, maar dat de hanen ’s ochtends vroeg kraaien, daar liggen de Zuilenaren van wakker.

De bewoners stellen dat ze echt last hebben van de kraaiers: “Deze hanen lopen de hele dag rond en kukelen elke ochtend vroeg op een behoorlijk volume, tot overlast van veel bewoners. De wijk is geen plek voor kippen, en dit vraagt om directe actie van de gemeente.”

Eerdere klacht
Vorig jaar diende een omwonende van het Julianapark een officiële klacht in bij de gemeente. De gedumpte hanenpopulatie in het Julianapark is echter niet het probleem van de gemeente, zo was de strekking van een antwoordbrief. “Zoals wij u al meerdere keren hebben laten weten, is het bestrijden van geluidsoverlast door hanen, geen taak van de gemeente”, aldus de brief waarin de persoonsgegevens zijn zwartgelakt.

Deze bewoner klaagde al sinds 2017 over de hanen die door hun gekraai voor ‘structurele slaaponderbreking’ zorgen. Ook zou de verkeersveiligheid in het geding zijn en zorgt de poep voor onhygiënische situaties.

Volgens de brief van Stadsbedrijven is de gemeente Utrecht niet verantwoordelijk voor de overlast of het bestrijden van de dumphanen. “Dat de verwilderde hanenpopulatie in de openbare ruimte leeft, betekent niet automatisch dat de gemeente ook de eigenaar is.” Dat de beesten voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen, is ook geen zorg van de gemeente, aldus de brief: “Verkeersdeelnemers moeten altijd alert zijn op overstekende eenden, poezen, fietsers of kinderen.”

Dat de hanen in de openbare ruimte poepen, is volgens de gemeente niet schadelijk. “De poep van de hanen bevat bacteriën. Dit geldt natuurlijk ook voor dieren die in de openbare ruimte leven. Het is dan ook verstandig dat kinderen na het buitenspelen hun handen wassen. Vooral voor het eten. De gemeente kan er niet voor zorgen dat alle plekken waar kinderen spelen vrij zijn van (vogel)poep”, aldus de brief.

Online Petitie
De beesten zijn verwilderd en hebben geen eigenaar. Het park wordt beheerd door vrijwilligers. Een online petitie roept de gemeente nu op om direct tot een oplossing te komen, omdat bewoners het zat zijn dat ze ’s ochtends vanaf 5 uur gewekt worden door hanengekraai.

Laat uw reactie achter

Reactie

13 reacties

 • Ron schreef:

  Azijnzeikers hier

 • Oscar schreef:

  Nounou wat een gezeik. Lekker in de stad en bij een park willen wonen maar de rust van een hutje op de heide willen.
  Blijf lekker weg uit de stad.

 • AA schreef:

  Gedumpte hanenpopulatie? Verwilderd? Hou op hoor. Deze vriendelijke beestjes gewoon uit het Julianapark gewandeld. Het kukelen valt enorm mee, ik woon 30 meter van het park, en hoor dit liever dan scooters of cafégelach (al hoewel.. een café.. <3).

  In ieder geval. Niet miepen, maar genieten. Die dieren maken het alleen maar gezellig hier.

 • Hannie schreef:

  Dan gaan ze maar lekker verhuizen.
  Die kippen lopen er al jaren en horen daar stelletje mafketels.

 • M B schreef:

  Dit zijn altijd grappige discussies. Mensen gaan ergens wonen en dan later klagen over de omgeving. Zag je ook bij het slachthuis op de A straatweg. Deze kippen maar ook de pauwen lopen al minimaal 30 jaar door de buurt. Ze liepen vroeger zelfs tot de Edisonstraat. Waarom moeten ze nu dan verdwijnen. Zijn al te veel dieren uit dat park ( plotseling) verdwenen.

 • Vlkr schreef:

  Lijkt wel alsof mensen alleenrecht denken te hebben over de stad. Beetje leven en natuur in de stad is meer dan welkom. Niet zeuren. Oordoppen kopen of dubbele beglazing (ben je helemaal goed bezig).

 • Jeroen schreef:

  Zal ik ze onder jou slaapkamer raam laten kraaien 5 uur smorgens dan piep je wel anders

 • Ferry schreef:

  Alle voorstanders kunnen ook een petitie tekenen:
  http://hanenenkippenjulianapark.petities.nl

 • Mo schreef:

  Hahaha, oordoppen en dubbele beglazing als oplossing tegen hanengekraai. Iemand die dat voorstelt heeft duidelijk nooit te maken gehad met hanen dichtbij huis (binnen een straal van 10 meter). Ik woon niet in Zuilen, maar heb ooit buren met een haan gehad en ik spreek uit ervaring: niets helpt tegen gekraai om 5u ’s morgens direct naast je slaapkamerraam. Vond ik persoonlijk erg onprettig (en ik slaap normaal echt door alles heen), maar er zullen ongetwijfeld mensen zijn die er minder last van hebben.

 • bert van den hoed schreef:

  En de duiven dan? Dat ze roekoe zitten te boeren om vijf uur ’s ochtends. Misschien dat de gemeente daar eens iets aan kan doen

 • D schreef:

  Niets mooier en landelijker dan de mooie facetten van het boerenleven middenin de stad in de vorm van vrijlopende kippen en hanen! Elke dag zonder hanengekraai is een dag niet geleefd 🙂

 • V schreef:

  Ik heb ook last van mijn grote teen. Misschien dat de gemeente daar ook wat aan kan doen. Kom op zeg! Kippen horen in Zuilen!

 • W. schreef:

  Ik woon tegenover het park, wordt soms knettergek van hanen gekrijs, dat soms uren duurt. Kunnen ze ajb worden weggehaald. Dit probleem speelt al jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *