Voor het eerst in 30 jaar geen festival op 5 mei

Bevrijdingsfestival Utrecht gaat dit jaar niet door

Foto: Linde Dorenbos

Voor het eerst in 30 jaar gaat het Bevrijdingsfestival Utrecht op 5 mei niet door. Helaas is het niet gelukt om in het scenario van slecht weer voldoende financiering te krijgen. Het bestuur heeft daarom het besluit genomen dat de financiële risico’s te groot zijn en het onverantwoord is om het festival door te laten gaan. Het inhoudelijk programma op Bevrijdingsdag in onder andere TivoliVredenburg en Bibliotheek Utrecht gaat wel door. 

Het Bevrijdingsfestival Utrecht kampt de laatste jaren met financiële onzekerheden: de nasleep van de coronacrisis, stijgende inflatie, fors gestegen loonkosten, krapte op de arbeidsmarkt en tekorten aan materialen. Dat heeft geleid tot een kostenstijging van 30%, die de organisatie niet kan en wil doorberekenen met toegangskaarten of door de consumptieprijs te verhogen. De Bevrijdingsfestivals zijn er voor iedereen en daarom gratis toegankelijk. 

Voorzitter Jarrel Beets: ‘Spijtig dat we juist nu de vrijheid in Utrecht niet groots kunnen vieren. Ondanks alle inspanningen is het ons als stad en provincie niet gelukt om gezamenlijk genoeg financiering bij elkaar te krijgen. Ik hoop dat we met partners voor de komende jaren het festival wel mogelijk kunnen maken.’

Dekking bij slecht weer 

Om de eventuele tegenvallende inkomsten te dekken had de reserve van het festival 50.000 euro groter moeten, om zo het negatieve resultaat op te kunnen vangen. Omdat het festival afhankelijk is van horeca-inkomsten die sterk afhangen van het weer is de organisatie sinds de zomer van 2022 intensief in gesprek gegaan met partners voor oplossingen. 

Directeur Manja Kerstholt: ‘Dat we na 29 edities geen Bevrijdingsfestival in Utrecht kunnen organiseren doet pijn. Het festival is een begrip voor velen die hier hun eerste festivalervaring hebben opgedaan.’ 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *