Hoe pak je geluidsoverlast aan?

Bernard Tomlow geeft een interactief college over overlast (en u kunt er bij zijn)

  • Door Redactie
  • |
  • 15 april 2024
  • |
  • 48 reacties

Jelle Reumer schreef op De Nuk deze column over de kerntaak van de overheid. Aanleiding was de voortdurende geluidsoverlast in de stad. Dat lijkt een fenomeen waar niets aan te doen is. Bernard Tomlow is het daar niet mee eens. Volgens hem zijn er zeker mogelijkheden om overlast aan te pakken. In een door De Nuk georganiseerd college biedt hij oplossingen voor concrete problemen. Hieronder vertelt Tomlow meer over de bijeenkomst. Heeft u te maken met gekmakende herrie, dan kunt dit melden bij redactie@denuk.nl.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

38 reacties

  • Merel Leeuwensteyn schreef:

    Blijven melden. Zelf meetapparatuur kopen, en downloaden . Elke dag melden aan de gemeente, of meerdere keren per dag. Studentenhuizen- en huisvesters hier niet mee weg laten komen. Alles noteren, dossier bijhouden , Een decibelmeter liegt niet. Horeca precies hetzelfde. meting aanvragen bij de gemeente. blijven mailen, blijven meten, feiten feiten feiten. En Brussel: Daar wordt nu serieus werk gemaakt van geluidsoverlast in steden en hoe schadelijk die is door uitgaan en studenten en verkeer. Die hebben heel veel bruikbaar downloadbaar materiaal online staan in PDF vorm. Universiteiten begint het. En verhuurders. Zij dienen het spul onder controle te krijgen, Zij zijn verantwoordelijk voor de opeenhoping van studenten, plaatsing van studentenhuizen (o.a. werken de uni en bijv SSH gebroederlijk samen) . normaal wonen heeft altijd voorrang, dan winkels en kantoren. horeca is luxe. Wonen noodzaak. Burenoverlast niet nodig als er fatsoenlijke isolatie wordt toegepast door verhuurders en/of eigenaren. Gedrag kan aangepakt worden: wetten herinvoeren, bestaande wetten verduidelijken zodat agenten (die niet snuiven) wel de handvatten gebruiken ipv corrupt iets in hun handen laten stoppen hetgeen al door meerdere mensen is gemeld bij meldpunten. Wat hier van waar is weet ik niet, maar mensen melden dat niet onafhankelijk van elkaar voor niets. Wachtrijen verbieden. Alleen bij heel bijzondere evenementen 1 x per jaar toelaten. Niet drinke nop straat. toezicht houden op het schenken van alcohol middels camera’s die draaien richting bar en waarvan het materiaal bij misstanden gebruikt kan worden door politie en justitie. Normaliseren van ellende die de afgelopen 30 jaar oogluikend is toegelaten en heeft kunnen verergeren. Studenten naar de uithof, daar wooncontainers plaatsen. Sociale huur in de stad op de plek van de studentenwoningen verplichten , voor alleenstaanden met daarbij leefregels waar geen discussie over kan ontstaan. Geen feestjes, harde muziek, gegooi met deuren etc. normaal leven kortom. ook in een stad. Zoals het altijd al gebeurde. Horeca verplaatsen naar de uithof, in goed geïsoleerde (geluidsbunkers) inpandige uitgaancentra. Studentencafés omvormen en verplichten voor elke leeftijdsgroep horeca . 20 procent voor jonge kinderen 20 procent voor tieners 20 procent voor studenten 20 procent voor 40 plussers 20 procent voor 65 plussers. Democratisch heet dat. Voor elk wat wils. Ow ja. Voor ik negatieve reacties krijg. ik ben 30 en ben in de stad geboren en getogen en heb er gestudeerd.

  • Huurder schreef:

    Yep, als je met zijn allen zo dicht op mekaar woont kun je niet altijd doen wat je wilt. Campussen voor de studenten. Waarom is dat er niet ?
    Verhuurders moeten leefregels opstellen. En handhaven. VvE’s idem.
    Voorwaarden stellen aan isolatie en vloeren. Het is niet zo moeilijk. Niet denken dat mensen dat onderling maar moeten oplossen,
    Ophouden de verantwoordelijkheid altijd maar weer bij de gedupeerden te leggen. Verstoorde nachtrust sloopt je. Neem het serieus.
    En ouders, voed je kinderen op !
    Je kunt heus volop leven zonder je buren te slopen.

  • S. schreef:

    De heer Tomlow heeft makkelijk spreken. Iemand die ik ken is ernstig ziek en wordt al sinds maanden door bewoners van een pand van een ‘hele grote studentenhuisvester’ lastig gevallen. Eigenlijk kapotgetreiterd. Ik krijg dit net van een collega van mij onder ogen en denk. Waarom grijpen jullie niet in? Er is contact opgenomen vanaf het medisch centrum door een huisarts én een medisch verpleegkundige en daar wordt dus niets mee gedaan. Niet door de gemeente en niet door de “huisvester’ De Thuiszorg heeft gemaild, dat patient er onder lijdt, Mantelzorger heeft gemaild naar de gemeente, wordt niets mee gedaan. Buren en hun kinderen hebben er last van. Tot 70dB(A) inpandig meten wij aan contactgeluiden, trapgestamp etc. Patiënt is aan het doordraaien en heeft al zelfmoord geprobeerd te plegen van het lawaai. ( al 2 maal) . Men verblikt of verbloost niet bij de gemeente of de ‘grote studentenhuisvester” . Waarom niet? Omdat het pand waarin de patiënt woont al 10 jaar op de nominatielijst staat ook studentenhuis te worden. Men treitert de patiënt gewoon kapot totdat hij tussen 6 plankjes het huis verlaat. Het interesseert deze ‘grote studenenhuisvester’ geen zier dat iemand crepeert van ellende. Ik ben zelf zo vaak getuige geweest. Er wordt nergens op gereageerd. De verhuurder intimideert, treitert, valt patiënt lastig etc. De gemeente hoort hier in te grijpen maar vindt het klaarblijkelijk goed dat patiënt in deze niet beschermd wordt. Het lijkt wel afgesproken werk. De gemeente Utrecht neemt deze persoon niet in bescherming en het voorzorgsprincipe wordt hier niet toegepast. Er is door medisch personeel n.b. gemaild en die worden niet eens teruggemaild……….. Terwijl zij de behandelaar zijn van de buren. De arts en verpleegkundige hebben de overlast notabene zelf waargenomen. Dit zou voldoende moeten zijn om in te grijpen. Echter niet voor de gemeente Utrecht. Een specialist is in handen genomen, die doet metingen. Heel dossier. Gemeente doet niets. Slachtoffer wordt geïntimideerd, gekleineerd, beschreeuwd, door verhuurder, lastiggevallen door studenten, alles om een studentenhuis van zijn woning te maken. Het is walgelijk om te zien. De politie kan niets doen: verhuist u maar: wordt er gezegd. Maar er zijn geen huizen, met al die jaren inschrijftijd (zeker 20 jaar of meer) ….. Patiënt is niet in staat om zichzelf te verdedigen, of om hulp te zoeken is noodzakelijkerwijs aan bed gekluisterd. Mocht de heer Tomlow hem willen helpen………. jullie kennen de weg.

  • slachtoffer schreef:

    Het trieste van alles is, dat wanneer je een horeca-eenheid hebt waarvan hete pand al gebruikt werd voor horeca voor 1990 dat er tot 60 db in jouw woning hoorbaar mag zijn. Exorbitant hoge , schadelijke geluidsnormen. Het zou max 25 a 30 db mogen zijn overdag. (ook van je buren). De wetgeving in NL loopt enorm achter en is gebaseerd op normen van de jaren 30 en 40. Met wat aanpassingen. Maar 60 db overschrijding ipv 50 wordt dus inpandig van sommige horeca-eenheden als normaal bevonden. Sommige inspecteurs van de gemeente Utrecht vinden zelf dat de normen veel te soepel zijn in het voordeel van de ondernemers/buren die overlast veroorzaken. Het vreemde is ook, dat er éérst overlast geconstateerd wordt. Vervolgens krijgt de uitbater een waarschuwing. Deze gaat gewoon door. En met dezelfde overlast wordt vervolgens geen overschrijding gemeten. Terwijl controle apparatuur van de bewoners in kwestie duidelijk dezelfde overschrijdingen (en soms nog hoger ) gaven. Een sterk vermoeden is dat er met de calibraties en/of instellingen van de programma’s wordt gesjoemeld bij de gemeente. Mensen werden zelfs via particuliere nummers van hoge ambtenaren lastig gevallen werden via de telefoon. dit alles omdat het ging ome en ‘volledig vrouw bestuurde horeca eenheid” Door een behoorlijk feministische doorgeslagen ambtenares. Op een intimiderende wijze. Voorbeelden gezien van microfoons die gewoon met statief en al op de grond werden gegooid, of juist te ver van de bron af , niet volgens de regels. Voorheen moest voor een meting een microfoon gecalibreerd worden. Tegenwoordig 1 x per 2 jaar. Een microfoon geeft door temperatuursverschillen en drukverschillen enorme afwijkingen en de electronische apparatuur dient dus bijgesteld te worden op de plaats van bestemming. Ook dat hoeft inmiddels niet meer. De gemeente sjoemelt en rommelt in het voordeel van studentenhuisvesters en horecagelegenheden met een enorme stelligheid dat er ‘een balans moet zijn tussen het belang van de horecaondernemer/studentenhuisvester en de bewoners. Nu dat is onzin. De wet moet gewoon opgevolgd worden. En die is duidelijk. Niets belangenafweging: wet opvolgen. Overlast is overlast, overschrijdingen zijn overschrijdingen. Het is duidelijk dat het geld telt en niet de gezondheid van de omwonenden in Utrecht.

  • Janneke Onpari schreef:

    Utrecht gooit er nog een schepje bovenop. Horecaeigenaren mogen maar liefst 5 db meer herrie maken. Terwijl er al 20 db teveel herrie wordt gemaakt, aldus ervaring van omwonenden. zie: . https://ustg.nl/wp-content/uploads/zienswijze-ontwerp-Geluidnota.pdf

  • Leon schreef:

    Ik hoop dat de heer TomLow Een stuk kritischer is dan Kees Grimbergen. Die blijkbaar ter faveure van de horeca zijn interview hield dat ik net via een vriend van mij via whatsapp ontving.
    Kees ik had toch gehoopt dat je kritischer zou zijn. Overlast is overlast. Herrie is herrie. EN ongeacht waar je woont heb je recht op rust in de avond en stilte in de nacht. Er zijn zat mogelijkheden overlast tegen te gaan tegenwoordig. (booting) . Ik ben zelf geluidstechnicus. Het is ongelooflijk dat er nog isolatiemethoden worden toegepast die voor de oorlog al verouderd waren. (geen grap) . Huiselijke overlast? Verplicht in appartementen zachte vloerbedekking. Laminaat en harde vloeren zijn sluikend toegelaten. Dat moet niet kunnen. Verkeerd aangelegde vloeren (direct tegen wanden of gedeelde vloeren/fundamenten? Eerst een zwevende vloerbak toepassen .. Dan pas de vloer. .. Horeca? Het is heel simpel om luchtgeluid via extra dik en stijf glas naar 20 db te reduceren. Ook de bassen. Voorkom resonantie. Dat kun je berekenen . Er zijn zelfs ramen me t’anti geluid’ in ontwikkeling waar de ramen zelf als luidspreker fungeren om het geluid tegen te gaan en te reduceren naar zo’n 10 a 20 db. Voorportalen verplichten. Terassen verbieden bij nachthoreca. (alleen daghoreca) , Geen rijen toestaan langer dan 10 personen bij uitgaanscentra, tot 00.00 en daarna helemaal geen rijen meer. Verzoek bij weggaan om stilte door uitsmijters. dubbel portaal toepassen tegen herrie. Basweergave afkappen bij zo’n 250 hz en tot 150 hz max 60 db > Jeugd gaat het om samenzijn. niet om de boembas. Dancings en feestcafés niet positioneren in smalle stegen en straten (ome willem bijv kan écht niet, hoe dit is toegestaan????) Ik doe zelf regelmatig analyses en geluidsmetingen voor mensen en kom tot de conclusie dat de gemeente zich niet aan haar eigen regels houdt en er een loopje mee neemt. Ook de toegepaste constructies zijn niet goed. Men past woonconstructies toe bij horecaconstructies. Bouwbesluiten die niet worden nageleefd. Maatwerk die bij uittrek niet meer geldt, ipv gehandhaafd blijft. Moet ik nog even doorgaan? Ik hoorde in het interview een vrouw zeggen: “overgevoelig” . Nee hoor. Niet rustig in je huis kunnen zitten omdat je weggeschreeuw wordt heeft niets met overgevoeligheid te maken. Toen ik jong was , woonde ik boven een café. De mensen onder het luifel fluisterden met elkaar, omdat ze wisten dat er ook mensen wonen. het heeft iets met sociaal besef te maken, en dat ontbeert onze huidige maatschappij. normale menselijke normen. Dát is het probleem. Het “ik hou rekening met jou omdat je ook een mens bent en ik niet alleen leef op de wereld” En dat ook oprecht menen. De Horeca heeft al veel te veel rechten. Studenten ook. De stad is van íedereen. De arrogantie van jongeren dat zij hen de hele wereld mogen toe-eigenen en dat de hele wereld alleen maar om jongeren draait en dat je ‘het ontgroeit’ is onzin. 50 jaar geleden ontgroeide niemand de stad. 25 jaar geleden ook niet. Dat ‘ontgroeien’ is gekomen met de komst van de prinsjes en prinsesjes die sex op bestelling willen via internet, denken dat de hele wereld om hun draait en van hen is. Dát is het probleem. Jongeren zijn het probleem. Egocentrisme is het probleem en egoïsme is het probleem. De horeca speelt er op in. De gemeente wil geen lange procedures en rechtszaken (die kosten geld) . Dus horecaondernemers hun ‘paleisjes” (die totaal niet aan de wettelijke regels voldoen) worden met natte vingerwerk goedgekeurd. Sterker nog. Er wordt niet eens gekeurd. niemand komt er lang bij de bouw , zoals bij particulieren. Zelfde met studentenwoningen. We zijn een bananenstad aan het worden omdat niemand voor de belangen op komt . En dan het non argument ‘ ga maar verhuizen”. Er zijn geen huizen. En als die er al waren. moeten mensen hun netwerken verliezen? Vriendschappen die ze in de stad hebben opgebouwd opgeven? En wie gaat tienduizenden guldens voor deze mensen ophoesten? …….. Dat kost een verhuizing tegenwoordig en het inrichten van nieuwe woonruimte. Sane. Sane. Sane Dat is het Engelse woord. Doe normaal Dan doe je al gek genoeg. Een stad is geen pretpark. Een stad is om in te wonen, te werken, te winkelen en af en horeca is pure luxe. Niets meer.

  • Peter Eric. schreef:

    Hoi Ik ben een Student. Ik had hier wat geschreven, maar dat is niet geplaatst. Er zijn zat studenten die last hebben van de massa hoeveelheid studenten die ook onze rust verstoren. Zeker 1/5 van de studenten ervaren ernstige hinder van andere studenten. Ik heb geen tijd om de hele dag te bieren. Ik heb een beta studie. Geen pretstudie. Het grote probleem is dat veel oude schoolopleidingen tot ‘studies’ zijn verheven. Dingen die je vroeger in 2 jaar leerde op een normale school , waardoor je overdag niet thuis was en in de banken zat , worden nu aan de universiteit gegeven als ‘studie’ . Feitelijk zijn dit geen studies, maar opleidingen op mbo niveau. Dit is het grote probleem. Vroeger was het aantal echte studenten veel kleiner. Omdat er zoveel ‘studies’ bij zijn gekomen zijn er ook zovele ‘studenten’ bijgekomen. Ik heb de oude boeken met type opleidingen en studies van mijn ouders in de jaren 80 bekeken. 90 procent is nu ineens een ‘studie’ . Zij zijn het die maar 2 tot 4 uur per week aanwezig hoeven te zijn en de rest van de week de sfeer verzieken. Terwijl wij blokken. En ik werk er ook nog bij. WIj begrijpen de binnenstadbewoners heel goed, en zijn het met ze eens. Geen tijd om te feesten voor ons, en te bieren elke dag. Betastudies zijn echte studies. Introductiedagen en verenigingen zijn ook onzinnig. De eerste duren te lang. 1 a 2 dagen prima. De laatste bepalen je leven en proberen je te corrumperen. Mijns inziens moet er een hervormingsbeleid komen in Nederland. Wat is een studie en niet. Dan kom ik uit op de lijst die ik zag in de boeken van mijn ouders. Alles dat daar niet in staat, kun je rekeningen tot schoolopleidingen. Maak daar weer dagopleidingen van 8 uur per dag. En ’s avonds wil men vroeg naar bed om, rond 7 uur weer op de trein of fiets te stappen. Probleem opgelost. en horeca? Er is niets voor ons type studenten. Een hoop gebonk en geschreeuw. Ik ga liever naar een dorpje bij vrienden thuis, plaatselijke café veel gezelliger. En normale muziek.

  • Marieke schreef:

    Ik heb mij groen en geel geërgerd aan het interview. “ga maar verhuizen”. Ja toedeloe … Ik woon hier al 50 jaar. Plaats die tienertenten maar aan de uithof. Utrecht is niet new york hoor.

  • petitiehouder schreef:

    Het wordt tijd dat het College de oren gewassen wordt. Letterlijk. Zodat ze beter gaan horen. De gemeente laat steken vallen. Grote steken die voor ernstige gezondheidsschade zorgen. Men wil maar niet begrijpen dat , waar je ook woont, je recht hebt op een ongeschonden privacy en woongenot in je woning en in je tuin/ opje balkon/dakterras, zonder in de last te zitten die idd niet meer over gaat. Dan hebben we het niet over incidentele herrie (1 x per jaar een feestje tot een uur of 1) , maar dagelijks terugkerende overlast. Wij zijn daarom al jaren terug een petitie gestart . Mensen zijn vaak bang om van overlast iets te zeggen. Reden? Bang, angst voor repressailles. Men kan meetekenen: https://www.petities.com/stop_geluidsoverlast__rustig_woongenot_is_een_noodzaak Doe dat dan ook En laat je stem horen tegen de herrie !

  • Binnenstadbewoner schreef:

    Mooi filmpje: https://youtu.be/uIiJBawrCDU Jammer dat dit niet hier online staat.

  • Controleur der Gemeente schreef:

    In dit overzicht wordt tientallen keren bij een gewezen horecabedrijf ‘geen overtreding’ aangegeven, terwijl er wel overtredingen waren. Er is nooit iemand wezen controleren. De gemeente pleegt dus in feite meineed. Men plaatst gegevens die incorrect zijn. En dat is ernstig: https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/7.extern/wob/2023/2023-0257_meldingen_van_overlast_horeca/Overzicht_meldingen.pdf
    In de gevallen dat er wel muziek werd gedraaid en hoorbaar was in belendende panden overtreedt iemand de wet. Er mag namelijk géén hoorbare muziek zijn in inpandige appartementen en belendende panden…….

  • Binnenstad030 schreef:

    Geachte heer Tomlow. Had een stormram van de politie niet een stuk goedkoper geweest voor de gemeenschap? https://www.duic.nl/algemeen/geluidsoverlast-op-de-voorstraat-in-utrecht-beeindigd-met-behulp-van-ladderwagen/

  • Nachtmerrie2030 schreef:

    https://vnpf.nl/content/uploads/2023/02/2023-de-utrechtse-nachtvisie-2030-beleidsnota-nachtcultuur.pdf “nachtvisie’ moet in dit geval als : nachtmerrie gelezen worden.

  • RechtOpRust schreef:

    Blijkbaar is geluidsarm wonen alleen weer voor de rijken. http://www.instudiolelystad.nl/www-instudiolelystad-nl/slaapcabine/

  • TomLow fan schreef:

    Wanneer en waar is dat interactief college? Misschien ook handig om hier melding van te maken bij uw concullega’s van de duic?

  • Charlotte schreef:

    Vroeger bestond er nog zoiets als fatsoen. En fatsoen is van alle tijden . Alleen kom je het in steden als Utrecht nog zelden tegen. Wat je wel tegen komt is een hoop herrie, niet omdat het nodig is. Maar omdat het kan. en omdat het kan, bestaat het . Als het , zoals in alle beschaafde samenlevingen taboe is om herrie te maken, had het niet bestaan. Omdat het dan niet had gekund. Leven en reuring is goed. Zoals het nu gaat met onze stad niet. Totaal niet. Het is tot op het maniakale af de herrie.

  • Gosia schreef:

    Wij zijn er graag bij. Wonen naast een studentenhuis met steeds meer geluidsoverlast!

  • Halte Wittevrouwen schreef:

    @Gosia join the club. Melden bij de gemeente en blijven melden elke dag maar weer. Het is ook de cumulatie. Vroeger reden er langs onze huizen 2 buslijnen. nu 13. Er zit een koffietoko onder mij. De deuren knallen. Normaal gesproken doe je deursluiters op deuren als ze knallen……… word je gek van. Gooien , knallen, rammen. En dan die bussen. 15 jaar terug was ons een volledig elektrisch park beloofd. Die hebben geen nare zware brom. Deze bussen hebben enorme lage tonen. (rond 40 hz tot 120 hz en zelfs rond 30 hz. die draaien je gek. Ik heb 4 dubbele beglazen. niets helpt. De bassen komen dwars door je pui heen . Het is ronduit asociaal. Een beetje overlast is niet het probleem Maar álles bij elkaar dát is het probleem. ën het enorme verkeer omdat de singel is afgesloten én rellende studenten én horeca die niet wil luisteren én blerende kinderen ….. Sorry ik woon hier nu 24 jaar,in het begin heeft de gemeente het gemiddelde niveau aan geluidsbelasting opgemeten rond 2005 die lag toen overdag op 40 db met enkel glas. Nu is het opgemeten en ligt het op 50 db binnen met 4 dubbel glas. Als je dus de hele dag al in de herrie moet zitten wil je savonds rust en van de horeca ook rust. In ieder geval inpandig. De gemeente moet echt controleren bij nieuw opgeleverde horeca of deuren in het pand, waar dan ook voorzien zijn van zachte sluiting en zacht slot. Hier word je echt krankjorum van en heeft bij mij tot hartklachten , inzinkingen en ernstige ziekte geleid. Ik kan niet verhuizen. geen geld, fysiek kapot, woningbouw die niet wil luisteren en intmideert, Horecaondernemer, probeert het goed te doen, maar snapt het niet helemaal. Het is geen gezeur. Het is (soms onbedoelde) geluidsterreur. De gemeente moet inpandig i.i.g. de boel veel zwaarder aanpakken. En er voor zorgen dat , wanneer mensen dan overlast ervaren zij als gemeente (vooral bij huurwoningen) gratis pakketten aanbieden tegen overlast aan horeca ondernemers en bewoners, waar de verhuurder verplicht aan moet meewerken. Dus: basreducerende achterzetplaten en ramen. Want het zijn vooral de bassen, impulsgeluiden en stemmen die voor irritatie zorgen. Geroezemoes is niet het probleem. “reuring’ zoals ik vaak lees, is niet het probleem. Het zijn de impulsgeluiden, van deuren, auto’s, stemmen, en de zware bassen. daar moet toch iets aan te doen zijn voor de bewoners. De gemeente wil van alles, en overal in investeren, behalve in de slachtoffers.

  • KoffieZiek schreef:

    De politie houdt zich niet met haar primaire taak bezig. Het bestraffen van (geluids)overlast. Daarom pleit ik ook voor een geluidspolitie. Een gespecialiseerde eenheid waarvan de uitoefenaars van het ambt een wetenschappelijke en sociale studie hebben genoten. En dan niet op mbo niveau. maar academisch niveau. Die ook goed op de hoogte zijn wat de psychologische en fysieke gevolgen zijn van aanhoudende overlast. Er waren veel wetgevingen die zijn geschrapt. Die zouden heringevoerd kunnen worden. Dat is echt noodzakelijk. Verder moeten vve’s en verhuurders harde vloeren bij nieuwe huurders gaan verbieden, zoals dat vroeger standaard was. Iedereen had zachte vloerbedekking in rijtjeshuizen en appartementen/bovenwoningen/flats Dat was verplicht. Die verplichting moet wettelijk opgelegd worden. De gemeente maakt zich er van een ‘Jantje van Leiden” vanaf. Ik denk omdat de medewerkers zelf nooit overlast ervaren, of hebben ervaren. Politie ook. Snappen niet dat er een recht is om een rustig en stil woongenot te hebben. Normale woongeluiden zijn af én toe een (normaal) deurgeluid ‘in de verte’ zachtjes. Maar daar houdt het dan ook wel mee op. Je hoeft het privéleven van je buren niet te dulden in je woning. Hetzelfde geldt voor studenten, horeca, verkeer. Zoals iemand hier al schreef: het is de totale som . Vroeger hoorden wij nooit , never niets van onze buren. Nu worden we gek. Simpelweg omdat mensen harde vloeren hebben, die niet zwevend zijn, geen tapijt meer, geen gordijnen meer. De muren in Nederlandse woningen zijn veel dunner dan die in het buitenland. vloeren ook. Overal waar ik kom ter wereld zit er zeker 50 cm dikke muren tussen appartementen. Behalve ind e toeristische industrie en in Amerika natuurlijk. endit laatste concept is toegepast in vele woningen. niet zozeer alleen huur maar ook koop. Oude huizen zijn gemaakt in een periode dat er nog geen zware bussen, horeca, muziekinstallaties etc bestonden. Ook werd er niet elke 2 maanden verbouwd. Ook hier laat de gemeente en het rijk steken vallen. Mensen zitten soms jarenlang permanent in verbouwingsgeluiden van opeenvolgende verbouwingen aan woningen. Dat moet ook aan banden gelegd worden. Als het huis niet meer geschikt voor jeis, kun je het verkopen en elders gaan wonen. Mensen willen continu het nieuwste van het nieuwste, nieuwe horeca, nieuwe huizen, meer verkeer, meer gemotoriseerd verkeer. en dat maakt mensen letterlijk ziek. Ik heb hier een voorbeeld van overlast waarvan velen van u zullen zeggen: is dat nu alles? … Kunt u nagaan hoe mensen het in het centrum van Utrecht moeten ervaren. Als deze mensen in het volgende filmpje dit al ervaren als gekmakend. Hoe moeten wij het dan wel niet hebben boven al die roteet-koffietentjes die zicht totaal niet aan de bouwnormen houden ? https://www.maxmeldpunt.nl/wonen/mensen-worden-letterlijk-ziek-van-lawaai/

  • Eric schreef:

    Ik zag hier al links. Hier nog een interessante link: https://www.klankbord.nu/ en specifiek voor stedelingen: https://www.klankbord.nu/artikelen/de-lessen-over-stadsgeluid
    Het is echt te gek. De gemeente Utrecht moet wakker worden. We zijn uitgeroepen tot meest lawaaige stad van Nederland. En Nederland is het meest lawaaiige land van Europa. Dus is Utrecht de meest lawaaige stad van Europa…….. Dat wil toch wat zeggen. Misschien een plaquette laten maken en die aanbieden aan het college van burgemeester en wethouders? Gelijk vragen waar die elektrische bussen blijven die ons zijn beloofd.

  • Geoffrey schreef:

    Wij komen uit Engeland terug. Prachtige 2 onder 1 kap cottage 2 weken geweest. Aan een drukke verkeersader. Binnen hoor je ……….. niets. Ook niet van de buren. How come? Daar waren we snel achter .Zelfs de binnenmuren in dezelfde woning waren zeer dik. Binnenwanden/muren van 30 cm. Net zo dik als een buitenmuur in Nederland. Diepte van de gevelmuur was zeker 50 cm. Dat heeft veel voordelen. 1. het tocht niet 2. het isoleert. en 3. het houdt enorm veel herrie tegen. We hoorden niets binnen. Ietwat zoevend geluid. Goed dubbel glas. Er wordt daar aandacht besteed aan huizen. Bij het raam zat er ook een kastje bij het rooster dat geluid filterde maar lucht binnenliet. Zie je hier niet. Zou de gemeente ook kunnen verplichten bij verhuurders . Verder, mensen gedragen zich daar veel socialer. Ook daar heb je enkele punten die minder zijn, maar die worden streng gecontroleerd. De politie is daar ook minder zachtzinnig. Komt wel hun auto uit bij overlast, pakt gelijk de installatie mee, en slingert mensen zonder discussie op de bon. Niet luisteren? Handboeien om. Heb het zien gebeuren in een uitgaansdistrict. Daar wordt geen discussie gehouden met een eigenaar hoorde we van de buren, tent wordt bij 1 x overlast gelijk gesloten , bezoekers naar buiten geduwd, en installatie binnen een kwartier ontkoppeld en verwijderd. boxen losgekoppeld. extra wagen haalt de troep op. deur verzegeld. ZO kan het dus ook. En let wel, ik ga de plek niet noemen maar is qua grootte gelijk aan utrecht. (iets groter nog) . Studenten stoppen ze daar in campussen. Die overlast heb je dus niet. Na 1 uur is 80 procent gesloten.Terrassen zie je nauwelijks, alles houdt men binnen, deuren dicht. Straten zijn schoon en netjes. Nog iets over de huizen: Trappen hoor je niet, buren hoor je niet. We stonden verbaasd. 300 jaar oude woningen. en je hoort niets.
    Nu terug in utrecht. Bij thuiskomst. Gelijk ellende. Studenten die rammen en knallen, Voor de deur emmeren en zeuren. Niet doorlopen, maar schreeuwen onder je raam. Het is gewoon de cultuur hier, Die is verrot. Vooral de studenten verzieken de sfeer. De vaste bewoners zijn uiterst aardig. Maar de SSH koopt alles op hier in de buurt . De ssh is de grote verzieker. Ism de Universiteit. (werken in nauw verband samen) . Ze maken van onze stad 1 grote campus. En dat moet stoppen. Hoe kan het nu wel werken 30 minuten vliegen verderop. En hier niet? Zelfde tijd, zelfde mensen, leeftijden, evenveel verschillende culturen. En daar houdt men wel de knoet eronder en is er geen herrie na 5 uur smiddag’s . Spits is over ‘at six” .. Wordt het niet tijd dat de ambtenaren opstappen, de burgemeesters en wethouders afzwaaien en er een eerlijk referendum komt onder de VASTE binnenstadsbewoners. (mensen met een koopwoning of een zelfstandige woonruimte) . Die hier minimaal een jaar of 10 wonen? … Dát zou eerlijk zijn.

  • Pim schreef:

    Wat vergeten wordt door de DADERS van geluidsoverlast (want dat zijn het : daders) dat ze SLACHTOFFERS maken. En dat laatste wordt door politie en gemeente ook niet gezien. Dat er letterlijke slachtoffers worden gemaakt. mensen die letterlijk lijden onder de herrie , mentaal maar ook fysiek. Behandel mensen die geluidsoverlast ervaren nu eens als echte slachtoffers, want dat verdienen ze. Erken ze. het zijn namelijk slachtoffers.

  • AnonyMuis schreef:

    Waar kunnen we het volgen? Ik wil graag anoniem blijven? Omdat ik lastig gevallen wordt door buren die helaas ook studenten zijn. Ze treiteren mij echt.

  • René schreef:

    Hier hetzelfde. Spoorwegmuseum; een museum, attractiepark, evenementcentrum, discotheek, alles mag.
    Omwonenden mogen niets zeggen over de geluidsoverlast en de veiligheid op straat, laat staan het parkeren met zijn 500.000 bezoekers.
    Schandalig zijn omwonenden behandeld door het museum en de gemeente met de schijn participatie en de hoorzitting. Blijkbaar economie eerst en dan misschien de omwonenden. Oh ja, volgens de gemeente mag toerisme groeien, maar geen massatoerisme, zeker niet ten koste van wonen.

    Gemeente heeft zeker geld teveel, nu dus rechtszaak. Bewoners moeten nu zelf een onafhankelijk akoestisch adviesbureau inhuren voor het geluid. Doe gewoon is ff normaal zeg!
    Zorg dat je inwoners gezond kunnen wonen. Zorg voor balans, ga eens niet in strijd houding, maar denk actief mee, hoe er een goede balans is tussen wonen en bedrijven. Voorkomen is beter als genezen. Zekers als het om nieuwbouw of een herinrichting gaat. Ga niet mee met een gebonden beschikking in een omgevingsvergunning zodat we geen geluid mee mogen nemen.
    Daar waar je geluids (overlast) kan voorkomen door andere indeling of geluidschermen, isolatie of misschien activiteiten beperken, doe dat dan!
    Zorg voor balans.

    Kijk ook eens op:
    https://www.sporenmetdebuurt.nl/galerij/#video
    https://www.paradisefound.nl/nl/lessen-toerisme-donut-economie/

  • Herrie-is-dodelijk schreef:

    Hier wat interessante links voor mensen. Misschien kunnen ze er wat mee.
    https://archive.is/ZLva1
    https://archive.is/EDEdL
    https://archive.is/aDOYa
    Gemeentes moeten hard aangepakt worden. Het is belangrijk dat organisaties als binnenstad030 gaan samenwerken met bewoners-verenigingen en collectieven . En niet iedereen op een eilandje. Eendracht maakt macht. Er moet een landelijke overkoepelende organisatie komen die actief gehakt maakt van gemeentes , wetten en wetsvoorstellen.
    Ik doe daarom een oproep aan juristen, ex juristen, natuurwetenschappers, psychologen en psychiaters, neurologen, slachtoffers en huisartsen om een collectief te vormen. Landelijk.

  • Wim T. Boot schreef:

    Melden, melden, melden, melden, melden melden, tot ze er gek van worden. elke dag weer. melden melden melden melden. Zij moeten elke melding serieus nemen. Met de hele buurt. En je bent niet verplicht je naam er bij te zetten he …. melden, melden melden via meldingen.utrecht.nl Daar is het voor, dan word thet geregistreerd. al is het 10 x per dag . meld álles. elke vorm van overlast . Dan heb je registratienummers en sta je sterk. De gemeente MOET hier iets mee. hoe dan ook.

  • Mia de Ruyter schreef:

    Op dit moment dreunen we ook weer weg ‘koningsnacht’ . waarom moeten bassen zo doordreunen. Er kan heus wel muziek gemaakt worden zonder dreunbassen. Feestje: prima, Muziek : prima. Muziek ja. maar een dreun continu wordt je gek van .. Waarom wordt hier niet op gecontroleerd, dat die bassen omlaag gaan?

  • Arnold Bruinkade schreef:

    Gisterenavond begon de terreur. En dan heb ik het niet over koningsnacht. Die zou voor IEDEREEN leuk moeten zijn. Nu liggen 2 kinderen, en mijn vriendin met zware hoofdpijn, overgeven, baby getraumatiseerd op bed. waarom? Omdat je alleen maar boem boem boem boem boem boem boem hoort. Gek worden we ervan. We kunnen niet weg, alles is afgesloten. Naar vrienden buiten de stad : forget it , zijn naar het buitenland gevlucht vanwege deze terreur. Helemaal naar België !!!! Er wordt opgeroepen niet naar de stad te komen. het is 18.00 uur koningsdag zou afgelopen zijn. Nu zitten we al 24 uur continu in gebonk en geram. Koningsdag hoort toch van iedereen te zijn? Waarom dan niet voor onze kids. De kinderen van de buren: totaal overstuur van aanhoudende bassen, ziek, hoofdpijn, buurman: ligt plat . Dringt door je dak, hele huis. En onze huizen zijn geïsoleerd, hr+++ glas Normaal hoor je niets ook niet van het verkeer. Kun je nagaan hoe achterlijk die bassen doordringen????? Muziek is meer dan bas? En waarom die eentonige herrie. Kan er geen commissie komen vanuit de gemeente die een bepaald aantal muziekevenementen toelaat en particuliere versterking gaat verbieden? Omdat Koningsdag voor íedereen hoort te zijn. Mijn schoonouders willen niet meer over de vrijmarkt. De vrijmarkt is voor iedereen. Kinderen willen niet eens meer met hun instrumentjes ergens gaan zitten, worden weggebonkt. Versterking gaat over de grens heen van 110 db af en toe. (hebben we gemeten) . Waar slaat dit op> Waarom andermans leven zo ontnemen omdat jij het leuk wilt hebben. Enig idee hoeveel mensen er niet meer naar koningsdag komen boven de 40? Vroeger was het een evenement voor álle leeftijden, allerlei soorten muziek. Blues, jazz, nederlandstalig, singasong, swing, gogo, etc.. Enige dat je hoort is bonk bonk bonk. Heeft de gemeente wel enig idee dat dit mensen traumatiseert? En er voor zorgt dat mensen een hekel krijgen aan de stad? Ow ja dat willen ze, kunnen ze nog meer huisjes splitsen door huisjesmelkers die bevriend zijn met ze toch? .. Nu ook weer 2 appartementen splitsen in 6 kippehokjes …. dicht bij ons. Herrie is dodelijk, Bassen zijn dodelijker. Het probleem is niet het publiek, het probleem is niet de reuring, het probleem zijn die verdomde bastonen en het geram en gedram .. Doe daar eens wat aan gemeente Utrecht. Verbied bastonen ! Ook die rijdende luidsprekers = auto’s . Die uren voor het stoplicht of op een parkeervak blijven staan pompen met hun herrie. Gek word je er van. Verbod op zware tonenherrie mag er wel komen > moet zo geregeld kunnen zijn in een apv.

  • Chiel dé alembourge schreef:

    Ik lees het hier en zeg AMEN. Ik dreun nu op dit moment ook weg. Oordopjes werken daar niet tegen. Bastonen komen namelijk via je hoofd binnen, en niet alleen via je oorschelp. Meerdere keren boven de wc pot gehangen van de migraine ervan. Kan nergens heen ov overbelast, auto kan ik niet bijkomen, totaal opgesloten. IN wittevrouwen bij een vriendin van mij : precies hetzelfde. Aan de Biltstraat is er al sinds gisterenavond 24/7 herrie en boembas. Daarnaast stank van weedgeur. Het is onleefbaar. Koningsdag zou idd voor iedereen moeten zijn, Maar het wordt verpest door aso-jongeren van de universiteit. Ik heb zelf ook gestudeerd, maar hield wel rekening met anderen. Koningsdag is een familie feest. Het familiefeest is nu omgevormd tot boembasfeest voor afgestompte studenten. Zieklijk en triest. Herrie (zeker basgeluid) sloopt mensen !

  • Paul Fröh schreef:

    Muziek is leuk, mensenmassa met koningsdag ook. Gebonk en gedreun vanaf 6 uur gisterenavond tot 10 uur vanavond aan een stuk door ononderbroken is niet fijn. Dat is dus overlast. Een feestje duurt doorgaans een uurtje of 4 . en dan gaat de muziek zachter. Om 1 uur moet het officieel stil zijn. Hier ging het door tot 5 uur vanochtend. Gevolg: niet meer geslapen, onze koningsdag verpest, Kinderen hoofdpijn. Muziek? prima. maar dan wel allerlei soorten en niet voor 1 soort mensen. Studenten. Wij bestaan ook nog. De overlast wordt met elk evenement erger. En het grote probleem zijn de bastonen. Niet de muziek zelf. Doe er wat aan zou ik zeggen gemeente.

  • Monique Wittebol schreef:

    Idd. Geluidsterreur. Ook nu . Heel jammer JUIST omdat het 1 x per jaar is. Waar zijn de muziektenten voor de 40 plussers, met echte muziek, normale muziek en geen stampherrie? Waar zijn de muziektenten voor de 60 plussers? Waar zijn de muziektenten voor de kinderen? Er was geen jazz, geen musical, geen klassiek, geen diversiteit? Waarom moeten pleinen vrijgemaakt worden voor studenten die bonkie bonsie ballebak doen die toch al het hele jaar door feestruimte overal hebben en moeten ze onze enige dag ook nog verzieken? Onze kinderen vonden er niets aan door al die herrie? Oma, wilde ook al niet mee en opa vanwege de bonkie bonkieherrie. Het moet wel een familiefeest zijn en mensen worden zo weggejaagd. Waar zijn de drumbands, de fanfares? Die elk jaar optraden? De commedianten? De poppenspelers? De oliebollenkramen? Alles afgepakt door studenten .De binnenstad is van iedereen niet alleen van studenten. Gevolg is dat 4/5 van de Utrechters thuis blijft en er allerlei jawel STUDENTEN van buiten Utrecht onze stad komen verpesten en vervuilen. Vond er niks aan. Ieder jaar wordt het monotomer, ieder jaar minder stalletjes, ieder jaar minder families. Utrechtse bands zie je niet meer (zijn er genoeg) . Waar was Herman Berkien? En Rijk de Gooyer? Als ik boven op de dom kom? De feestjes van de zeven steegjes zijn ook al kapotgemaakt omdat er familie s uit elkaar worden getrokken. Mensen uit het Ondiep voelen zich er niet thuis, familie van mij uit zuilen en overvecht komen ook al niet meer met hun kinderen. (20ers / 30ers ) En ook hun kleinkinderen willen niet omdat ze zich niet thuis voelen tussen dat ‘studentenvolk’.. Dus mooi gedaan joh die inclusiviteit.. dus niet. …… Een monotomere Koningsdag heb ik nog niet eerder meegemaakt.

  • Remke van Beveren. schreef:

    Ik wil er geen Koningsdagitem van maken, maar het spreekt wel boekdelen. Op een ‘ander’Utrechts forum online zag ik de reacties van Robbert K. Alweer op discriminatoire wijze anderen afkammen, dan maar hier. In geen enkele stad is er zoveel geluidsellende als in Utrecht. Ik kom zelf uit Amsterdam en mijn vriend woont hier. Ik had gedacht: valt wel mee, kleiner dan Amsterdam dus minder herrie. Forget it. Koningsdag is een typische dag van de empathieloze horeca. Als er maar te verdienen valt. Menselijkheid is er niet. Weggedreund. In zijn woning (toch goed geïsoleerd modern) , 85 db door de hele woning. Gevolg. Wij zijn bij een vriend van hem in zijn woning gaan zitten, die de kuierlatten al had genomen de dag ervoor. Ook niet uit te houden, Stuk minder herrie. Het erge is dat deze stampknuddeherrie continu op 1 plek blijft. Gebruik een verrijdbare wagen en rijd langs de stad ipv in de stad als de rattenvanger van hamelen zodat iedereen een stukje van deze herrie krijgt en niet 1 persoon. Dan ontlast je anderen. En je zorgt ervoor dat er meer mensen de stad inkomen behalve studenten. Het is nu wéér 1 groot studentenfeest en voor de rest van Utrecht is -er-niets. En de muziek klonk door tot het huis van de moeder van mijn vriend. Die woont aan de grift: nabij rtvUtrecht .. En zij werden daar (alle buren) zelfs gek van het gebonk……… Waarom een hele stad gijzelen voor 33.000 studenten?

  • Tuur schreef:

    Utrecht staat in de top 10 van de duurste steden van Europa. Men is bereid 300 euro huur per maand bovenop de uiterste huurprijs die men mag vragen te betalen, Men betaalt gemiddeld 300.000 euro te veel voor een woning boven op de onroerende goed waarde. Ondanks dat huurders en kopers de stad dragen door hun werk, en via hun huur of hypotheek, is het gemeentebestuur niet in staat naar 400.000 bewoners te luisteren en doet het wat 27.000 studenten in de stad willen. Herrie maken, Afgelopen koningsdag is óók voor ons verpest. En wij zijn geen ouden van dagen. 25 en 29 mijn vriendin en ik. Weggestampt ook. 24 uur lang. nu nog ziek ervan. “fijne koningsdag”.

  • Tessa de Roo schreef:

    Zo te zien heeft koningsdag heel veel klachten over geluidsoverlast opgeleverd. Ik lees het ook hier: https://www.duic.nl/algemeen/fotos-struinen-over-de-vrijmarkt-tijdens-koningsdag-in-utrecht/#comment-646030 8 procent van de jongeren is student. 8 procent van onze tijdelijke bewoners gijzelt met herrie dus 92 procent van de overige bewoners van onze stad. Dat is triest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *