2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. En een op de drie 15-jarigen kan onvoldoende lezen om deel te nemen aan de maatschappij. Deirdre Carasso, directeur Bibliotheek Utrecht: “Opgroeien in een taalrijke omgeving is echt van belang. Laagdrempelige toegang tot de bibliotheek draagt daaraan bij. Daarom schaft Bibliotheek Utrecht de boetes af. Bovendien passen boetes niet bij een plek waar we alles met elkaar delen, boeken, kennis, ruimte en ontmoetingen.” Want boete betalen wanneer je je boeken te laat inlevert kan mensen afschrikken om lid te worden van de bibliotheek. Of om boeken te lenen. Vooral ouders met jonge kinderen maken zich zorgen over extra kosten, als het niet lukt om materialen op tijd terug te brengen. Wethouder Eelco Eerenberg: “Uit onderzoek blijkt dat een derde van de jongeren laaggeletterd van school dreigt te komen. Boetes kunnen een drempel vormen om boeken te lenen, vooral voor gezinnen met een kleine beurs. We verwachten dat door dit af te schaffen de jeugd meer gaat lezen. Dat is van groot belang voor de ontwikkeling en gelijke kansen voor alle kinderen.” |
Op het eerste gezicht een sympathiek gebaar. Maar op het tweede gezicht denk ik: wat is er mis om je aan een eenvoudige afspraak te houden? Boek te laat dan krijg je een boete. Resultaat van deze actie is dat boeken langer voor andere niet verkrijgbaar zijn. En met de strijd tegen de laaggeletterheid heeft het al helemaal niets te maken. Een symbolische maar zinloze actie waar Utrecht erg goed in is.
“Een symbolische en zinloze actie waar Utrecht erg goed in is”, schrijft Ronald, en daar ben ik het zeer mee eens. Als je écht iets wilt doen aan ‘laaggeletterdheid’ en ‘drempelverlaging bij de bieb voor minder draagkrachtigen’, dan begin je bij verbetering van het onderwijs én maak je het lidmaatschap voor mensen voor wie het lidmaatschap te duur is gratis of goedkoper. Maar de boodschap afgeven dat iedereen zelf uit mag maken wanneer hij iets terugbrengt dat geleend is van een ander is het voeden van normloosheid.