Wie worden er beter van deze ‘stelselwijziging’?

Zwarte Zwanen: Waarom simpel als het moeilijk kan?

  • Door Redactie
  • |
  • 4 juli 2022
  • |
  • 5 reacties

Ouderen demonstreren voor indexering van de pensioenen.

In de MAX-serie Zwarte Zwanen ontrafelt journalist Cees Grimbergen sinds 2013 geheimen in de pensioenindustrie. In de financiële wereld schuiven specialisten 1800 miljard pensioeneuro’s over de wereld. Geld van Nederlandse werknemers en gepensioneerden. In het beheer ervan gaat van alles mis. De ‘Wolves of Wall Street’ hebben er meer over te zeggen dan Nederlandse werknemers. De vakbonden FNV en CNV staan de uitwassen openlijk toe. Zwarte Zwanen 9 is te zien op dinsdag 5 juli om 20.25 uur op NPO 2.

In Zwarte Zwanen 8 (28 juni jl.) werd het dalend vertrouwen in het pensioensysteem zichtbaar. Oorzaak: het al veertien jaar niet indexeren van de pensioenen. De regering loodst nu een nieuwe pensioenwet door de Eerste en Tweede Kamer. In Zwarte Zwanen 9 blijkt dat de echte pijnpunten van ons Pensioenstelsel in de nieuwe wet niet worden opgelost. Die wet verandert niets aan de extreem hoge verdiensten in de wereld van pensioenuitvoerders en vermogensbeleggers. Het verandert evenmin iets aan de vele dubbele petten in de pensioenwereld, die de schijn van vriendjespolitiek oproepen. Centraal in deze baantjescarrousel staat het Tilburgse pensioeninstituut Netspar dat geen onderzoek doet naar integriteitsschendingen. Gevreesd wordt dat de pensioenwet zo ingewikkeld wordt dat fraude en fouten met pensioengeld zich nog meer gaan voordoen.

De grote vraag in deze Zwarte Zwanen-aflevering: Wie worden er beter van deze ‘stelselwijziging’, nu blijkt dat het nieuwe pensioenstelsel complexer wordt dan het al onbegrijpelijke oude stelsel?

Regering en pensioensector willen met de nieuwe wet het vertrouwen van gepensioneerden en werknemers herwinnen. Invoering van de wet gaat vier jaar duren. In 2027 moet het nieuwe pensioenstelsel effectief zijn. Het omzetten van 1800 miljard euro van het oude naar het nieuwe stelsel is een operatie die zijn weerga niet kent. Administratie en automatisering voor maar liefst 20 miljoen pensioencontracten moeten foutloos functioneren. Terwijl afgelopen tijd vele tekortkomingen in administraties zichtbaar werden.

Duizenden pagina’s wettekst, memories van Toelichting, Kamervragen, -antwoorden en consultancyrapporten zijn over parlementariërs uitgestort. Nog voor de volksvertegenwoordiging op 8 juli met vakantie gaat, moet de Wet Toekomst Pensioenen in grote haast door de Tweede Kamer zijn behandeld.

In deze aflevering van Zwarte Zwanen: oud-minister Koolmees die over pensioenen ging, MAX Ombudsman Rogier de Haan, VU-hoogleraar Christelijk Sociaal-Denken Arjen Siegmann en senioren met een klein pensioen. Pensioenconsultant Tobias Bastian berekende hoeveel administrateurs nodig zijn om zorgvuldig van het oude naar het nieuwe pensioensysteem te komen. Integriteitsspecialist Willeke Slingerland legt uit hoe netwerkcorruptie in de pensioenwereld kon opkomen. De jonge tekenaar Carlijn Kingma vertelt over haar fascinatie voor de enorme geldstromen. Ze maakte er een kunstproject van.

Zwarte Zwanen
Dinsdag 5 juli
Om 20.25 uur bij MAX op NPO 2

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

5 reacties

  • Michael Schuurmans schreef:

    Met ontzetting gekeken vorige week. Het gedraai op eerlijke vragen is stuitend.

  • Roel van Alphen schreef:

    Een pensioenbobo in de vorige uitzending toen Grimbergen zijn buurman interviewde: “kijk uit, dit wordt opgenomen.” Zegt alles.

  • Dirk Dijkstra schreef:

    Deze mensen horen in de gevangenis. Zoveel geld en belangen zorgen voor coruptie. Stop er maar mee en keer ieder zijn persoonlijkepot maar uit.
    Stap per direct uit de euro voer de gulden in en zorg voor goud dekking.
    Dat onze politiek, vakbonden en werkgevers de burgers zo bedotten is misdadig. Waar is onze rechtstaat en rechterlijkmacht. Keihard ingrijpen.

  • Adriaan schreef:

    Redactie Zwarte zwanen: Al jaren is bekend dat ABP het invaliditeitspensioenrecht vanaf 1-1-2005 heeft gestolen door zomaar ineens de invaliditeitspensioen niet meer te indexeren.
    Alle langdurige echte invalidepensioengerechtigden vanaf vóór 1-1-2005 (+ vóór de verzelfstandiging) hadden contractueel recht op indexering!
    Na 1e procedure geen geld meer! Het gaat in totaal om meer dan 100.000 ambtenaren, overleden of in leven! Daardoor ook de koopkracht nu van hun ouderdomspensioen vanaf 1-1-2005 met 34% gedaald. ABP blijft stelen, behalve voor eigen personeel en de top!

  • Peter schreef:

    Er moet meer toezicht komen van leden van de fondsen. Het is hun geld en graag gewone gepensioneerden met een open gezichtspunt. Nu wordt er gepraat over,hoge kosten,fraude, onduidelijkheid van toezicht, dubbele petten,foute beleggingen en belangenverstrengeling. Een duidelijk voorbeeld buitenlandse investeerders lenen geld vaak te goedkoop van onze fondsen . Zijn investeren dit bij ons in windparken of zonnepanelen. Ook kopen ze veel onroerend goed hier. En de Nederlandse gepensioneerden betalen hiervoor steeds meer. Eigenlijk is geld van hun zelf maar rendement krijgen ze niet,pikken de investeerders in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *