bijna alle pensioenen worden al veertien jaar niet geïndexeerd.

Zwarte Zwanen: Pensioen? Veel sparen, weinig krijgen

 • Door Redactie
 • |
 • 27 juni 2022
 • |
 • 3 reacties

Cees met de Brabantse vriendinnen Riet en Marga. Hoe komen zij rond?

Voor wie Cees Grimbergen de afgelopen tijd op De Nuk heeft gemist: hij was voor omroep Max druk met onderzoek naar de wereld van de pensioenfondsen. Het resultaat is te zien in twee afleveringen van Zwarte Zwanen die op 28 juni en 5 juli om 20.25 uur op NPO 2 worden uitgezonden.

De belangrijkste vragen in Zwarte Zwanen zijn: welke mensen schuiven 1800 miljard euro over de wereld? Hoe doen zij dat? En hoeveel blijft er aan de strijkstok hangen? MAX-journalist Cees Grimbergen onderzoekt de schimmige wereld van ons pensioengeld.

In de spraakmakende documentairereeks Zwarte Zwanen volgde Omroep MAX tussen 2013 en 2018 de Nederlandse pensioenwereld. In 2013 zat er 1000 miljard euro in de pensioenfondsen. Inmiddels zit er 1800 miljard euro in de pensioenfondsen. Toch worden bijna alle pensioenen al veertien jaar niet geïndexeerd. Hoe is dit mogelijk?

In deze aflevering 8 laten boze ouderen van zich horen. De Brabantse vriendinnen Riet en Marga hebben naast hun AOW een pensioen van 500 euro per maand. Hoe komen zij rond en hoe denken zij over de stijgende kosten van levensonderhoud? Trucker Ger Trines legt uit dat ook werkende Nederlanders door de strenge rekenregels een lager pensioen tegemoet kunnen zien. Aan zijn keukentafel berekende de 78-jarige Ted van der Lugt hoeveel indexatie zijn pensioenfonds PMT niet uitbetaalde. Sommige ouderen gaan nu zelfs demonstreren voor een hoger pensioen.

Sinds 2009 bedraagt de inflatie zo’n 25 procent. De koopkracht van het pensioen -naast de AOW- is dus voortdurend gedaald. Een gemiddeld maandpensioen is ongeveer 700 euro. Dat de pensioenen niet verhoogd worden heeft alles te maken met de rekenmethode die Nederlandsche Bank en regering hebben voorgeschreven. Regering, Nederlandsche Bank en pensioenfondsen houden geen rekening met de werkelijk behaalde rendementen.

Oud-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken kijkt in deze Zwarte Zwanen-aflevering terug op het dossier pensioenen. Hij erkent dat het pensioensysteem verkeerd uitwerkt en niet uitlegbaar is. Hij zegt hierover: ‘De emotie en frustratie rond het niet-indexeren begrijp ik goed.’ Vier jaar lang werd Koolmees bestookt met boze brieven van ouderen.

Uit het programma blijkt dat medewerkers van De Nederlandsche Bank al in 2004 waarschuwden voor de nieuwe rekenmethode rond de pensioenen. Uiteindelijk werd die in 2007 ingevoerd. Deze rekenmethode -‘de risicovrije rekenrente’- pakt desastreus uit voor Nederlandse ouderen én jongeren. De onderzoeker van toen doet zijn verhaal. 

Zwarte Zwanen
Dinsdag 28 juni
Om 20.25 uur bij MAX op NPO 2

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

3 reacties

 • Jan Nagelkerke schreef:

  Heb uitzending nog niet gezien. Volgens mij zal worden geconcludeerd dat de rekenregels ver
  afliggen van de realiteit. Het bewust uitgaan van de actuele rendementen en de historische rendementen volledig negeren heeft geleid tot exorbitante aangroei van de fondsen.
  Vrij recent een artikel gelezen van twee hoogleraren die beweerden dat de omvang van de fondsen het toelaten dat het in één keer repareren van de opgelopen indexering-achterstand geen enkel
  probleem is vwb de “draagkracht” van de pensioenfondsen. Op basis van historische rendementen
  blijven de fondsen ook dan groeien. Historische rendementen zijn niet alleen afgeleid van de “vette” jaren maar tonen een beeld van de afgelopen jaren. Misschien een voortschrijdende periode
  van 10/15 jaar. Ook de huidige “inleggers” dienen hiervan in gelijke mate van te kunnen “genieten”.
  Kunnen we eindelijk zeggen te mogen genieten van het opgebouwde pensioen.

 • Gerard Westerdijk schreef:

  Goedendag, tot op heden vanaf de uitzending gefrustreerd , verbaasd dat er zoveel nog steeds aan de strijkstok blijft hangen. Het is ongelooflijk dat de heren en dames zoveel salaris krijgen en wat doen ze ervoor??

 • Rob Haselager schreef:

  Beste redactie,

  Ook ik hoop binnenkort tot de gepensioneerden in ons land te behoren.
  Ik heb gekeken naar jullie uitgebreide docu.
  En ik volg de ontwikkelingen rondom het gesteggel dat plaats vind inzake het huidige en zorgen omtrent het nieuwe nog in te voeren stelsel met invaren etc.

  Dat wij een loer gedraaid worden dat wordt mij steeds meer helder. Nu wordt op dit moment een zaak aangespannen door Pieter Lakeman die m.i. op een eenvoudige en heldere manier het recht haalt daar waar het gehaald moet worden.

  Ik ben benieuwd of u aan deze zaak aandacht gaat besteden en publiciteit gaat geven. De zaak dient al op 27/10 van dit jaar.

  Hoe meer publiciteit hoe beter!
  Dus ik adviseer u om de podcast te beluisteren van de uitzending op radio 1 van afgelopen week bij omroep ON.

  Ik ben zeer benieuwd naar uw reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *