Berichten van het plandelfront

Zoveel peuken werden er gisteren in 030 geraapt

Plastic PeukMeuk 2021 op de Neude

Deze jonge opruimheld oefent zijn biceps met de buitgemaakte peuken tijdens Utrecht Plandelt!

Wat als je op een mooie zaterdagmiddag besluit om met andere Utrechtse opruimhelden een uurtje peuken te rapen? Dan kun je 8162 sigarettenfilters buitmaken (én een bekeuring aan je broek krijgen).

Op zaterdag 10 juli trok een leger van opruimhelden door de Utrechtse binnenstad, gewapend met grote pincetten en met een loerende blik naar de stoep. Er stond maar één specifiek stuk zwerfvuil op het menu: de peuk. (waarom de peuk? Dat lees je hier).

Binnen een uur werden er zo 8261 peuken rondom de Neude geraapt. Die werden weer gebruikt om spontane street art van te maken: een logo van Plandelman, voor de gelegenheid opgebouwd uit de verzamelde peuken. Want de P staat niet alleen voor Plandelen en Plastic, maar op zaterdag 10 juli ook van Peuk (want die zijn ook van plastic). De pop-up-P’s trokken veel bekijks. Van dagjesmensen, passanten, buitenlandse toeristen en één ijverige BOA.

“Hebt u hier een vergunning voor? Want het is verboden om afval op straat te deponeren.”

Dat is geen grap.

Ik: “Uh… maar eh… al deze peuken lagen ál op straat? We hebben ze er net vanaf geraapt!”

Die vlieger gaat volgens de regel van de wet niet op. Zelfs de plechtige belofte dat de peuken ná het fotomoment weer netjes en hoogstpersoonlijk worden opgeraapt en in een vuilniszak gestopt, is niet voldoende om de bonnenschrijver te vermurwen.

Gelukkig is er nog een uitweg. Liegen.

“Heeft u een vergunning?”

Ik: “Ja hoor! (wijzend naar de Duurzame Markt-tentjes aan de overzijde van het plein): “via hen”.  Wat waarschijnlijk niet strikt de waarheid is. Het Peukenkunstwerk ligt aan de voet van De Haas op de Voorstraat, niet op de Neude. Het gezegde ‘nood breekt wet’ moet je soms letterlijk nemen.

De BOA besluit na even nadenken dat het volstaat, en voelt zich denk ik ook wel ongemakkelijk met de hele situatie. Toch moet hij er wel een officiële melding van maken.

“Naam en voornaam?”

“Plandelman. Anton Plandelman.”

De P was dit weekend trouwens ook van Politiek, want die hielp ook een handje mee. Duurzaamheids-wethouder Kees Diepeveen van GroenLinks meldde zich als een van de eersten en raapte in zijn uppie 260 peuken, CDA-raadslid Jantine Zwinkels doneerde nog eens 400 exemplaren en elders in de stad deed de Partij voor de Dieren een eigen PeukMeuk-actie en viste daarbij 5500 peuken uit het Griftpark. Dertienduizendhonderdtweëenzestig peuken dus voor 030 alleen.

Dat zijn verontrustende aantallen, die verbleken bij het dagtotaal van alle (meer dan tachtig) deelnemende plaatsen aan PeukMeuk 2021. De landelijke teller kwam boven de half miljoen uit: 560.000 peuken. Daarom is Plandelman ook blij dat de lokale politiek zich niet onbetuigd liet, want dit plasticvervuilingsprobleem zal óók aan de bron moeten worden aangepakt. Via wetgeving en verboden. Anders is het dweilen met de schoorsteen open.

Eén waarschuwing voor iedereen die met de wetenschap dat filters van plastic zijn ze toch willens & wetens op straat lazert: ik ken nog een zeer proactieve BOA.

(En beste BOA: ik heb tot en met de laatste peuk -nummertje 8162- keurig in een zak gestopt, het stukje plein is weer, of beter gezegd: nu, brandschoon. Gelukkig hebben we de foto’s nog:

Auteur De Plandelman
Auteur

De Plandelman

Laat uw reactie achter

Reactie

11 reacties

 • Michael Schuurmans schreef:

  Goeie actie! Dat typ ik als roker die zijn peuken nooit op straat gooit.

 • Ralf Bierman schreef:

  Dat zijn wel heel erg veel peuken. Prima dat de wethouder meedeed en laat dit een aanzet zijn tot politieke maatregelen tegen deze kwalijke vervuiling op straat.

 • Eric schreef:

  Wat zouden we toch zijn zonder de BOA ‘s?

 • Marjolijn Vendrig schreef:

  Geweldige actie Anton Damen. En dank voor de tip!

 • Bianca Tiegelaar schreef:

  Hé Anton,

  Wat leuk om te lezen dat CDA raadslid Jantine Zwinkels ook heeft meegeholpen met de Peukmeuk actie.
  Haar moeder is wethouder bij ons geweest in de Gemeente Westland en opende het seizoen met ons grondstofjutters met de juttassen.
  Supergoed bezig geweest en een leugentje voor een schone leefomgeving mag best door de vingers worden gezien ?

 • Coby Ouwerkerk schreef:

  Heel goed dit. Gooi je troep niet op straat. Zo moeilijk is het allemaal niet.

 • Peter Hoogland schreef:

  Hulde! Goed dat de (lokale) politiek hier bij betrokken is. Dit is een ernstig milieu probleem dat snel een permanente oplossing moet gaan krijgen. Dit soort acties helpen daar zeker aan mee!

 • Liesbeth schreef:

  Misschien kan die boa de volgende keer meehelpen. Lijkt me heel wat zinniger dan dit sneue optreden.

 • Bernard Herbert schreef:

  Well done! Groeten van WePlog!

 • Niels Rozendahl schreef:

  Een hertelling lijkt me op zijn plaats.

 • Sem schreef:

  Mooi hoor dat mensen zich geroepen voelen om in hun vrije tijd de stad schoner te maken, maar om ze nu direct als ” helden ” te bestempelen, gaat me echt te ver. Met gevaar voor eigen leven zijn ze immer niet bezig geweest en levens van anderen zijn niet gered. ” Nette mensen”, zijn het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *