Medisch

Wereldprimeur: UMC Utrecht gebruikt 3D-beeld voor vaatchirurgie

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) heeft een wereldprimeur te pakken: het is het eerste ziekenhuis dat een nieuwe technologie gebruikt die voerdraden en catheters zichtbaar maakt met licht in plaats van met röntgenstraling. Ze worden afgebeeld in 3D en zijn beter te interpreteren. Dat maakt operaties bij mensen met vaatvernauwingen- of verwijdingen eenvoudiger. 

Het Hart- en vaatcentrum van het UMC werkt sinds 2012 samen met Philips aan de Fiber Optic RealShape (FORS) technologie De bruikbaarheid van deze nieuwe technologie bij operaties is in afgelopen maanden bewezen tijdens een klinische studie in het UMC Utrecht onder leiding van Van Herwaarden. Doordat de catheter en voerdraden tijdens de operatie veel duidelijker zichtbaar zijn en in 3D, kan de medisch specialist zijn medische hulpmiddelen beter zien. Het is de verwachting dat operaties hierdoor korter en eenvoudiger worden. Dit moet echter nog in vervolgstudies worden bewezen.

Bij de methode die voorheen gebruikt werd, kon de arts alleen zien of hij naar links of naar rechts ging, niet of hij naar voren of naar achteren ging. Dat kan nu dus wel. Een ander voordeel is dat patiënten en medewerkers niet (zo veel) worden blootgesteld aan röntgenstralingen, die schadelijk zijn.

 

In deze video van Philips wordt uitgelegd hoe de technologie werkt:

https://youtu.be/OsfHoJSqK8M

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *