partnerbijdrage

Weg met de wiet, eenvoudiger gezegd dan gedaan

Utrecht heeft al langer een drugsprobleem. Utrecht heeft veel drugscriminelen en veel Utrechtenaars hebben een drugsverslaving. Een wietverslaving komt bijvoorbeeld vaak voor. Wiet, ook wel bekend als cannabis of marihuana, wordt door velen gebruikt voor ontspanning, plezier of zelfs medische doeleinden. Maar zoals bij veel stoffen, kan excessief of langdurig gebruik leiden tot afhankelijkheid. Als je merkt dat je moeite hebt om de joint links te laten liggen, is het goed om te weten dat er verschillende methoden en hulpmiddelen zijn om van de wiet af te komen. In ieder geval sta je er niet alleen voor.

Bewustwording en informatie

Een verslaving begint vaak onbewust. Af en toe eens een jointje wordt elke dag een jointje en uiteindelijk kun je niet meer zonder. Het is belangrijk om jezelf te informeren over de effecten van wiet en de gevaren van regelmatig gebruik. Door je bewust te zijn van de gevolgen, zowel op de korte als op de lange termijn, versterk je de motivatie om te stoppen. Daarnaast dien je je bewust te zijn van je eigen verslaving. Surf eens naar de website van Trubendorffer. Je leest er meer over een wietverslaving en je ontdekt er aan de hand van een zelftest of jij verslaafd bent.

Vervangen door een gezonde gewoonte

Naast lichamelijke afhankelijkheid kan er sprake zijn van mentale afhankelijkheid. Bij mentale afhankelijkheid werkt het goed om de slechte gewoonte te vervangen door nieuwe, goede gewoonte. Als je normaal gesproken ’s avonds voor het slapengaan blowt, kun je nu bijvoorbeeld een wandeling maken om tot rust te komen. Door je lichaam en geest bezig te houden, wordt de behoefte aan wiet verminderd. Let ook op voor de zogeheten triggers. Iedereen heeft zijn eigen triggers die de drang naar wiet kunnen versterken. Dit kan een bepaalde vriendengroep, een locatie of zelfs een bepaalde emotie zijn. Door je bewust te zijn van je triggers en deze te vermijden, wordt de kans op een terugval verminderd.

Professionele therapie en steungroepen

Professionele therapie is vaak een van de meest doeltreffende manieren om een wietverslaving te behandelen. Een therapeut kan helpen om de onderliggende redenen te identificeren en kan tools bieden om hiermee om te gaan. En het goede nieuws? Veel van dergelijke therapiesessies worden vergoed door de basiszorgverzekering! Hiervoor kun je onder meer terecht bij Trubendorffer Verslavingszorg Utrecht. Je staat er met andere woorden niet alleen voor.

Er zijn ook tal van steungroepen beschikbaar voor mensen die proberen te stoppen met het gebruik van drugs, inclusief wiet. Deze groepen bieden een veilige plek om ervaringen te delen, steun te vinden en te leren van anderen. Steungroepen kunnen een goede aanvulling zijn op de andere stappen die je zet.

Hypnose en stoppen met wiet

Hypnose is een techniek waarbij een getrainde therapeut je helpt om je onderbewustzijn te bereiken en daarmee gedragspatronen te veranderen. Voor sommige mensen kan dit een zeer goede methode zijn om van de wietverslaving af te komen. Zoals bij de andere methoden is een volledige medewerking enorm belangrijk.

Logo De Nuk
Auteur

Gesponsord

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Koen schreef:

    Hallo Nuk, ik ben een relatief nieuwe lezer. Ik vind dat als jullie artikelen laten sponsoren – en dus de boodschap van iemand anders is – jullie zouden moeten vermelden wiens boodschap het is. Ik denk dat dit artikel van Trubendorfer is. Vermelding daarvan met een korte introductie van dat bedrijf zou de transparantie ten goede komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *