Partnerbijdrage

Wat is er gebeurd met de ouderwetse kruidenier?

Wie kan het zich nog herinneren? De gezellige zaakjes die je neus bij binnenkomst naar de zevende hemel brachten. Wat is er toch gebeurd met de ouderwetse kruidenier? Utrecht kende er genoeg, maar ze zijn nu allemaal verdwenen. Naar welke winkels moet je nu voor je potje specerijen en wat is tegenwoordig in trek?

Waar is de kruidenier gebleven?

Ondanks dat je bijna geen kruidenier meer kunt vinden, zijn er overal nog specerijen te verkrijgen. Sterker nog, je kunt tegenwoordig meer kruiden kopen dan vroeger. Ze liggen alleen niet meer op één plek. Waar je ook komt: de supermarkt, drogist, smartshop, uit de kluiten gewassen woonwinkel, gezondheidswinkel of de markt. Overal kun je kruiden kopen. Vaak richten deze winkels zich op een bepaald soort kruiden of specerijen. De markt is de plek waar je het dichtst in de buurt komt van de ouderwetse kruidenier beleving. 

Soorten kruiden

Elke winkel heeft dus zijn eigen soort kruiden. Als je honderd jaar terug gaat in de tijd en toendertijd bij de kruidenier op bezoek ging kwam je iets heel anders tegen dan wanneer je nu een smartshop bezoekt. Vroeger trof je ouderwetse specerijen aan als daslook, boekweit, nootmuskaat, selderij, peterselie, tijm, venkel en jeneverbes. In de supermarkt kun je tegenwoordig veel van dit soort kruiden vinden, samen met de typische kruiden uit de Hollandse keuken als dille, kaneel, peterselie en bascilicum.

In gezondheidswinkels, drogisten en smartshops in Utrecht kom je weer een heel ander scala aan potjes vol wonderen uit de natuur tegen. Van veel kruiden wordt namelijk gezegd dat ze geneeskrachtig zijn. Neem bijvoorbeeld eucalyptus, aloë vera, ashwaganda, acerola, vlierbes en echinacea. Elk kruid heeft een andere werking Het zit verwerkt in talloze voedingssupplementen, maar je kunt het ook gewoon als kruid kopen of bestellen. 

De Smartshop gaat een stukje verder

De smartshop is een klasse apart. In deze winkels kun je producten vinden die een werking hebben op het menselijk lichaam. In de breedste zin van het woord. Je zult er dus ook geneeskrachtige kruiden vinden zoals hierboven beschreven, maar de moderne smartshop doet daar nog een stapje bovenop. Je vindt er namelijk ook kruiden met een psychoactieve, hallucinogene, ontspannende of afrodiserende werking hebben. 

Adrodisiacum zijn kruiden die je bedprestaties verbeteren. Muira puama en damiana zijn hele bekenden in deze wereld. Damiana werkt ook ontspannend, net als bijvoorbeeld passiebloem, kanna en wild lettuce. Kruiden als blauwe lotus en kattekruid kunnen in hoge dosering zelfs een hallucinogene werking hebben. Kratom is een heel apart kruid dat in lage dosering zeer energiek werkt, maar dankzij allerlei alkaloïden in kratom wordt het effect na verloop van tijd juist ontspannend. Kratom is zeer door de uiteenlopende werking zeer populair. Je kunt tegenwoordig tientallen soorten kratom kopen en de smartshops liggen er vol mee. Eigenlijk kun je zeggen dat de smartshop het plekje van de ouderwetse kruidenier heeft gepakt en haar assortiment naar de hedendaagse tijd heeft getild.

Smartshop in Utrecht?

Elke grote stad in Nederland heeft smartshops. Utrecht dus ook. Sterker nog, de smartshops zijn in onze stad zeer sterk vertegenwoordigd als je kijkt naar de aantallen in andere grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Eindhoven. De beste smartshop in Utrecht? Dat durven we niet te zeggen. Gelukkig zijn er ook online smartshops die de kruiden en andere producten aan huis bezorgen. 

Gesponsord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *