Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor, Spinvis en Ederveen brengen voorstelling over dementie

Beeld uit de trailer van Vergeten

Het Nederlands Kamerkoor tourt vanaf donderdag 14 maart met de voorstelling Vergeten. Hiervoor werken zij samen met acteur Arjan Ederveen en muzikant Spinvis. Op vrijdag 16 maart is de voorstelling te zien in TivoliVredenburg.

In Vergeten worden bezoekers uitgenodigd een reis door het hoofd van iemand met dementie te maken. De vader van Tido Visser, de directeur van het Nederlands Kamerkoor,  is overleden aan Lewy Body Dementie.  Lees hier meer over deze ziekte: https://www.alzheimer-nederland.nl/dementie/soorten-vormen/lewy-body-dementie

Op de website van het kamerkoor vertelt Visser dat de voorstelling confronterend en misschien wel angstwekkend wordt. “Maar door dat te ondergaan leren we ook op een andere manier naar onze naaste met dementie te kijken. Misschien met nog grotere compassie, met nog meer fundamenteel begrip.”

De teksten voor de voorstelling zijn geschreven door Erik de Jong, beter bekend als Spinvis. En Arjan Ederveen kruipt op het toneel in de huid van iemand met dementie. Het is niet de eerste keer dat het koor samenwerkt met Spinvis. Eerder schreef hij ook de compositie Sorte Sol. Naast werk van Spinvis zijn er ook stukken te horen van componisten als van David Fennessy, Kaija Saariaho en Matijs de Roo.

Rond de concerten vinden ook gesprekken en trainingen plaats. Vooraf geeft zangeres en trainer Maartje de Lint een interactieve presentatie. Zij vertelt over de methode die zij heeft ontwikkeld waarbij zingen met mensen met dementie onderdeel is van de zorg. “Door -samen- te zingen worden diverse lichamelijke en hersen functies wakker ‘gemasseerd’ en wordt het herstel van interpersoonlijk contact weer mogelijk”, is te lezen op haar website.

Daarnaast is er na iedere voorstelling een gesprek met Tido Visser, Maartje de Lint en een neuroloog of onderzoeker van Alzheimer Centrum Amsterdam. In Utrecht komt hoofd onderzoek Wiesje van der Vlier langs om antwoorden te geven op de vragen van de concertbezoekers.

Vergeten is op zaterdag 16 maart te zien in de Hertz in TivoliVredenburg. Kaarten voor de voorstelling zijn hier te koop. Een dag eerder, vrijdag 15 maart om 10.00 uur, geeft Maartje de Lint een inleiding in ZIMIHC Theater Zuilen.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *