Van Oudegracht naar De Neude

Verhuizing bibliotheek in volle gang: in- en uitpakken 6336 verhuisdozen duurt 250 uur

Afgelopen zondag was de laatste openingsdag van de Centrale Bibliotheek aan de Oudegracht. Kinderen brachten toen door weer en wind stapels boeken naar de nieuwe plek aan de Neude. Het leverde mooie beelden op, maar het echte verhuiswerk werd vanaf maandag gedaan door het Utrechtse bedrijf Pot Verhuizingen. Vrijdag moet alles over zijn. Het is niet de grootse verhuizing die Pot heeft gedaan maar een serieuze operatie is het wel.

Enkele cijfers:

3168 meter aan boeken en andere materialen verhuizen, dat zijn 6336 verhuisdozen

Er moet 165 meter verhuisd worden vanuit het kantoor aan de Jacobsstraat

Iedere 20 minuten vertrekt een vol verhuiswagentje naar de Neude

Het in- en uitpakken van deze boeken gaat ruim 250 uur duren

Naast de boeken is er ook een aantal speciale materialen dat meegaat naar de Neude (het beeld van Nijntje uit de jeugdafdeling, de vleugel en de piano van de muziekafdeling en een speciale grote globe)

Pot heeft 100 mandagen uitgetrokken om deze verhuizing te realiseren.

Op deze woensdag is er weinig meer wat aan de bibliotheek herinnert. Veel lege stellingkasten, wat computers. Projectleider verhuizingen Herman Scheffer is sinds 1985 werkzaam bij de bibliotheek. Hij gaat dezer dagen niet erg gebukt onder weemoedige gevoelens.  De uitleg aan de aanwezige pers doet hij met een permanente glimlach op zijn gezicht. Want, er lonkt een prachtig alternatief. “Alle medewerkers verheugen zich enorm op de nieuwe locatie. Alle functies van de bibliotheek, zoals bijvoorbeeld die van ontmoetingsplek, komen op De Neude veel meer tot hun recht. Daarnaast is het natuurlijk een schitterend gebouw waar we terecht komen. Dus er overheerst vooral een gevoel blijdschap.”

Op 1 april moet de oude bibliotheek leeg worden opgeleverd. Wat er dan in het pand komt, is onduidelijk. Ook Scheffer heeft geen idee. “Misschien moeten we ergens een ideeënbus plaatsen.”

Beelden van de bibliotheek in afbouw. (foto’s: Hidde Kroonbergs)

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *