Het leek een mooi idee. Een poffertjeskraam op het terrein van Manege ´t Hoogt aan de Gageldijk. De kraam zou worden geleverd door Anton Mullens, jarenlang was hij met zijn vrouw uitbater van poffertjestent Parklust in Zeist. Nu staat de kraam in de opslag en na contact met Thijs Visscher, eigenaar van de manege, ontstond het plan om de locatie op te vrolijken met een oer Hollandse eetgelegenheid.
Het zou goed aansluiten bij de plannen van Visscher om de manege uit te breiden met paardloze activiteiten. Want, zijn manage is ook een zorgboerderij waar mensen met een beperking, burn-out of ziekte in de stallen aan de slag kunnen. Horeca zou in de streven een toevoeging zijn.
Een poffertjeskraam zou voor de fietsers naar dit mooie park een fijne bestemming zijn. De zorgboerderij kan zijn activiteiten uitbreiden. Win/Win. Toch lijkt het plan niet door te gaan, blijkt uit een reportage van de NRC. De afdeling vergunningen van de gemeente Utrecht stelt dat de kraam niet in het bestemmingsplan past. En het zou kinderen uit Overvecht kunnen aantrekken die, stelt de gemeente, toch al te dik zijn.
Jan Wijmenga (ChristenUnie) vraagt om opheldering.
“Er komt een omgevingswet aan die het voor ondernemers eenvoudiger moet maken om dergelijke initiatieven te ontwikkelen. In de praktijk werken we in Utrecht al volgens die wet. Het idee is dat de gemeente niet in de eerste plaats tegenwerkt maar meedenkt. Vooral kijken of iets mogelijk is in plaats van direct bezwaren te zien. Als je naar het bestemmingsplan kijkt, kan je misschien zeggen dat deze kraam daar niet past. Maar er is ook door de gemeenteraad een Horecakader vastgesteld waarin horeca bij andere bestemmingen makkelijker moet worden. Er wordt specifiek gesproken over “bijzonder horeca op bijzonder locaties.” Dat is hier het geval. En wat mij betreft, is het ook een verrijking voor het gebied. Er is een prachtig park aangelegd waar verder niet veel te doen is. Lijkt mij voor fietsers fijn als er een plek komt waar je kan afstappen en iets kan nuttigen.”
En dan is er nog het probleem van de te dikke jongeren uit Overvecht?
“Raar argument. Geldt het fastfood-probleem alleen voor Overvecht? Laat die jongeren lekker naar het park fietsen. Komen ze de wijk uit en raken ze ook nog de nodige calorieën kwijt.”
Wymenga heeft samen met VVD-collega Dimitri Gillisen vragen aan het college gesteld. Die zijn hier te lezen.
Het Noorderpark heeft een recreatieve bestemming, waarom zou een poffertjeskraam daar niet in passen. Aan de andere kant van het gebied wordt een golfbaan met horeca aangelegd, waarom kan dat wel? En het “te-dik-worden” argument is helemaal bizar als je ziet dat er wel fastfood, zoals een Mac in het winkelcentrum Overvecht is gevestigd. Laat de gemeente die vergunning maar intrekken.
De afdeling Vergunningen van de gemeente Utrecht is één grote ramp. Dat blijkt ook nu weer. Een poffertjeskraam verbieden vanwege dikke kinderen? Welk gek bedenkt dit?
Gemeente Utrecht is er al lang niet meer voor haar burgers.Autootje pesten,ondenemertje pesten burgers leegtrekken.Daar zijn ze goed in,alles naar de klote helpen,en zakken vullen.
Ze sporen niet gewoon neer zetten je bepaald toch zelf of je poffertjes haalt of niet
In wat voor wereld leven we? We mogen hier niks meer. Bah alleen de criminelen hebben het goed hier.
Mogen we zelf bepalen wat we eten? Waar gaat dit heen?
Ik ben altijd benieuwd welke ambtenaar dit bedenkt? Spoor hem op en vraag hem waar hij deze waanzin vandaan haalt.
Wanneer men bij het gemeentelijk “top-down” denken zich gaat zitten vervelen (in deze tijden sowieso een probleem) krijg je dit.
By the way: “Poffertje” is echter wel een treffende naam voor een gemeentelijk bestuurslid. Het doet denken aan “iets op de pof” kopen. Ik ben voorstander van het clandestien poffertjes verkopen.
Overigens: paarden zijn bij uitstek geschikt om te dikke meisjes genadeloos af te straffen, weet ik uit ervaring.
Uitstekend plan. Breng de ouderwets gezellig poffertjeskraam terug naar Utrecht. Ik fiets er voor om.
“Laat die jongeren lekker naar het park fietsen. Komen ze de wijk uit en raken ze ook nog de nodige calorieën kwijt.” Zo is het!
Ik maak nog altijd zelf wel uit of ik poffertjes eet. Vuilnisman, kan deze zak ook mee?
Ik lees in de NRC dat de wethouder enthousiast was over het plan maar dat een ambtenaar er een stokje voor steekt. Het is zoveelste bewijs dat ambtenaren de baas zijn in de stad. Ze zijn onzichtbaar, niemand kent ze, ze worden niet gekozen, hoeven geen verantwoording af te leggen maar bepalen alles.
Graag wil ik een ander perspectief inbrengen. Wat in de standpunten en reacties buiten beschouwing blijft, is dat het Noorderpark ook een bijzonder natuurgebied is met een unieke flora en fauna, en dat op loopafstand van een groot deel van Utrecht. Dat gebied verdient bescherming en dat is wat het bestemmingsplan beoogt. Het is niet zo moeilijk om van het Noorderpark als recreatiegebied een pretpark te maken. Aan pret valt te verdienen, natuurbehoud kost geld.
Het lijkt mij in het belang van (de gezondheid van) de inwoners van Utrecht dat het Noorderpark als uniek natuurgebied met de daarbij behorende rust en uitstraling behouden blijft. Laten we het daar met elkaar over eens zijn. In Utrecht zijn we karig bedeeld met dit soort plekken.
Ik ben niet tegen poffertjeskramen. Ook ik hield van Victor Consael, de poffertjeskraam op Vredenburg. Ook die was uniek. Het Utrechts gemeentebestuur had die voor onze stad moeten behouden. Misschien kan die fout nu alsnog recht gezet worden.
@Allen,
Het verhaal dat Ben van Diest hier presenteert is gemakkelijk te falsificeren en te weerspreken.
Het Noorderpark-Ruigenhoek is geen natuurgebied. Het is aangelegd voor recreatie. Enkele jaren geleden heeft er een inventarisatie van zeldzame flora en fauna in het park én de wijk Overvecht plaats gevonden.
Zowel voor flora als voor fauna scoort de wijk beter dan het park.
Van Diest raaskalt.