Op pad met Rik de Jonge

Vakantie in Barcelona? Lees hier de 10 restauranttips van chef Rik de Jonge

Paellafeest in Montgat

Na de tips van Rik de Jonge, chef-kok van Madeliene, voor de restaurants die je moet bezoeken in Parijs werd het tijd voor zijn  “must visits’ in Barcelona.

”Ik heb er een paar uitgezocht die iedereen wel kent maar ook enkele die echt niemand kent. Wat er op het ogenblik gebeurt in Barcelona is niet normaal, het behoort culinair tot de top van de wereld. Barcelona kan je nu in één adem noemen met Parijs en Kopenhagen. Mijn oom en tante wonen in een dorpje vlakbij Barcelona en zij tippen mij over nieuwe restaurants die ik moet bezoeken, maar door hen kom ik ook op het paellafeest, de eerste zondag in september in Montgat. Ik vind het leuk om hun en mijn culinaire ontdekkingen te delen. Zo was ik onlangs in Barcelona met twaalf horecamensen uit Enschede. En het was verbazingwekkend dat sommigen van hen nog nooit in Barcelona waren geweest. Het is een leuke stad met bijna altijd mooi weer, je kan er voortreffelijk eten en de prijzen zijn nog redelijk. Na de Corona is nu alles weer open en zijn er weer talloze toeristen. Daardoor zijn restaurants ook weer tot laat open. Het is weer druk, dus bij alle restaurants die ik tip is het aanbevolen om te reserveren. 

Bar Can᷉ete 

Bar Can᷉ete is echt fantastisch, veel kleine zaaltjes en oudere obers. Je eet er tapas op hoog niveau, gereserveerd op borden. Een goede wijnkaart en je kan er nog laat terecht om te eten. Het is meestal gigantisch druk en daarom moet je hier echt reserveren. Boek de tweede shift anders moet je op een gegeven moment weg. Aan de overkant zit een leuke wijnbar waar je kan wachten tot je tafeltje klaar is wanneer je niet gereserveerd hebt en dat kan zo drie kwartier duren. Aan de tafeltjes kan je met acht of negen mensen tegelijk eten. Het is echt geweldig. Laat het eten maar doorkomen.  

Aanraders: gehaktballetjes, croquettes en tournedos met eendenlever. 

Wie: toeristen maar ook veel locals  

Prijs: zeer redelijk geprijsd. Prijs, kwaliteit geweldig. 

Carrer de la Unio, El Raval, vlakbij de Ramblas. 

Fismuller 

Fismuller is een restaurant, bijna Scandinavisch ingericht, in de populaire wijk El Born. Dit restaurant heb ik ontdekt via mijn zus. Zij was bij Fismuller geweest. Wat is dit voor concept? Het is shared dining met seizoensgebonden producten en veel groetengerechten. Alles wordt aan tafel bereid, tafelbereiding zie je bijna niet meer in Nederland, maar hier wordt zelfs de gin tonic aan je tafel gemaakt. Het is een grote levendige zaak, vol dynamiek met blokken door het restaurant heen verspreidt, waar de bars zitten. 

Aanraders: De enorme schnitzel, waar aan tafel zacht gekookte eieren met bechamelsaus en truffel overheen worden geserveerd. Desserts zijn ook heel goed, vooral de cheesecake. 

Wie: jong publiek, veel groepen, echt een avondje uit. 

Prijs: rond 25 euro voor een hoofdgerecht. 

Carrer Del Rec Comtat, vlakbij de Arc de Triomf. Zit ook in Madrid. 

Mont Bar 

Mont Bar ligt midden in het centrum. Je eet er tapas van hoog niveau. Brioche met tartaar en dan daar kaviaar op, langoustines met gerookte olie, zee-egels, het doet een beetje denken aan El Bulli. Dan hebben we het in Utrecht over Michelinsterren, maar het eten daar is echt van Michelin-niveau. Je eet er dingen die je nog nooit ergens hebt gegeten. Mooi barretje, goede wijnkaart, echt een avond uit. Bestel het menu, tien gangen, kleine hapjes en ga er vol voor. Het is geen zaak om met kinderen naartoe te gaan. 

Aanrader: Bestel het menu en ga er vol voor 

Wie: foodies 

Prijs: 200 euro met een goede fles wijn erbij, maar In Parijs of op Ibiza zou dit menu wel 600 euro kosten. 

Diputacio 220, Eixample 

Xiringuito Escribà 

Xiringuito Escribà, is een strandtent, heel bekend en niets fancy’s aan. Plastic zeiltjes op de tafeltjes, maar je eet hier de beste paella van Barcelona. Je zit er goed en eet vooraf een lekker hammetje met een goede fles wijn, geen moeilijk gedoe. Echt perfect voor de lunch 

Aanrader: paella 

Wie: locals en toeristen 

Prijs: de rekening valt altijd mee. 

Avinguda Litoral, Poblenou 

Estimar 

Estimar, een visrestaurant midden in El Born. Zelfde koks die veel op Ibiza en in Madrid koken. Eenvoudige, maar pure bereidingen van vis zoals een hele rascasse of een tong. Het is de beste vis die je ooit hebt gegeten. Een klein restaurant met twintig tot vierentwintig zitplaatsen. 

Aanrader: je kiest zelf de vis uit die je wilt eten. 

Wie: Tout Barcelona 

Prijs: skyhigh. 

Carrer de Sant Antoni dels Sombreres, 3, El Born.vlakbij het Museu Picasso. 

La Cova Fumada 

La Cova Fumada is een bekend oud tapasbarretje in het havengebied. Je kan er niet reserveren, ik geloof dat ze niet eens een telefoon hebben. Ze zijn maar een paar uur per dag open, van 8-15uur en helemaal van slag wanneer je er met meerdere mensen naar binnen wilt. Het is niet iets waar je voor een lunch naar toe gaat, maar meer om een uur of 11, wanneer je in de buurt bent. Maar dan moet je het zeker doen. Je eet er dan twee hapjes met een biertje of een glaasje vermouth. Het is een krakkemikkig hokje, met de elektriciteitssnoeren aan het plafond en een toilet waar je in net in past. Je eet er voor een habbekrats. Dat dit soort tentjes nog blijft bestaan, hier zou er een hippe tent in zijn gestapt die al weer drie keer over de kop zou zijn gegaan. 

Aanrader: gebakken sardientjes, artisjokken van de grill. 

Wie: locals en toeristen 

Prijs: kost niks, maar wel een fooitje geven. 

Calle Baluard, 56. Barceloneta. 

El Xampanyet 

El Xampanyet, een wereldberoemde tapasbar in El Born. Je loopt er even naar binnen, flesje wijn,  hammetje, verrukkelijk brood met tomaat en echt goede ansjovis. Het is er ontzettend druk, maar de kwaliteit is erg goed. En als je even moet wachten zit er een leuke wijnbar om de hoek. 

Aanrader: niet echt uit eten, maar een hapje en een drankje en dan weer verder. 

Wie: locals en toeristen 

Prijs: 12 euro 

Carrer de Montcada, 22. El Born, vlakbij Museu Picasso 

Dieter van Sea Salt Saloon weet ook waar je in Barcelona moet zijn

Martinez 

Martinez, op de berg Montjuic, bij de haven, met een prachtig uitzicht over de stad en de zee. Wanneer je om een uur of 6 terugvliegt naar Nederland is dit de ideale plek om te lunchen, je bent dan al aan de goede kant van de stad voor de luchthaven. Gedekte tafels, mooi bestek, obers om je tafel, alles klopt. Je neemt er de schotel met aardappels, zeeduivel en kreeft voor twee personen. Wanneer je bijna klaar, bent gaat de pan terug naar de keuken en worden er nog eieren gepocheerd in de overgebleven saus. Je drinkt er een uitstekende witte Rioja. Op zondagmiddag is het een restaurant waar men met de hele familie naartoe gaat. 

Aanrader: de huzarensalade is er super lekker. 

Wie: iedereen van zakelijk tot hip. 

Prijs: bovengemiddeld. 

Carretera de Miramar, 38 Sants-Montjuic 

Paco Merlago 

Muntaner 171, Eixample 

Paco Merlago, ligt in de opkomende buurt Eixample, het is gehuisvest in twee naast elkaar gelegen panden. Het is de hele dag geopend en het biedt een goede service. Men serveert heel goed uitgevoerde tapas en een biertje in een klein koud glaasje. Een schone nette bar, waar je makkelijk een paar uurtje kan blijven zitten. Ik ga daar ook alleen naartoe, ik kom daar graag.  

Aanrader: Gefrituurd eitje met cêpes, tartaar van tonijn, maar ook veel buiten de kaart om. 

Wie: veel locals 

Prijs: laag 

Muntaner 171, Eixample 

Honest Greens 

Honest Greens, een tip voor de vegans onder ons, behalve vegan is er ook veel glutenvrij. Ze hebben vestigingen in Madrid en in Lissabon en ik zie ze vandaag of morgen ook wel naar Nederland komen. Het is eigenlijk on-Spaans, met vreemde smaken koffie en limonade. Er zitten veel jonge mensen met een laptop te werken, je kan er ontbijten en lunchen met bijvoorbeeld een acaciabowl. Het is goed doordacht en conceptmatig super knap. 

Aanrader: acaciabowl 

Wie: jong en hip 

Prijs: laag 

Rambla Catalunya, 3. Eixample 

Gresca 

Niet allemaal tegelijk hier naartoe gaan, want dit is eigenlijk mijn lievelingsrestaurant. Het restaurant bestaat uit twee gedeeltes: een wijnbar en het restaurant. Er is een open keuken en aan de keukentafel is wel mijn favoriete plekje. Het restaurant gaat om half twee open en ik kan daar dan tot vijf uur blijven zitten. Je eet er ‘’klassieke” tapas op borden. Het eten is een Michelinster waardig, maar die hebben ze niet. Misschien omdat de eigenaar gerust in een korte broek loopt. Ze staan met negen man in de keuken en je eet er kwartels van de grill en in het zuur ingelegde kokkels en sardines en de eerste tomaten van het seizoen. Je zit er laagdrempelig te eten, maar het is wel iets voor foodies omdat de kwartel bijna rauw is en dat moet je kunnen waarderen. Het is interessant en goed eten, het neigt een beetje naar de Japanse keuken die booming is in Barcelona. Hier kan ik ook goed alleen zitten. Toen ze weer open gingen kreeg ik het eerste drankje van het huis. “Leuk dat je er weer bent”. Reserveren niet via de site. 

Aanrader: hele rascasse op je bord, maar laat je verrassen 

Wie: locals en foodies 

Prijs: rond 90 euro met goede wijn. 

Provenca 230, Eixample 

Yontie Helders

3 reacties

Reageren
 1. huh wat?!?! restauranttips in Barcelona?
  (1) ik dacht dat De NUK plaatselijk nieuws had. waarom geen restaurants in (omgeving) Utrecht?
  (2) ff op en neer vliegen naar Barcelona kan natuurlijk echt niet meer in deze tijd.
  (3) die leven op de plancha gegrilde kreeften kunnen ook niet meer anno 2022.
  De Nuk slaat hier dus even enorm de plank mis.

 2. Bedankt voor deze tips. Heel nuttig als ik deze zomer naar Barcelona ga.

 3. @Fred. Goh, mogen we nu ook niet meer naar Barcelona? Dat bepaal ik zelf nog wel. Zoals ik ook zelf bepaal wat ik eet. Handige tips van een Utrechter. Bespaart me weer een reisgids.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *