Onderzoek

UU-onderzoekers verkopen gezonde snacks op Utrecht Centraal

Beeld: uu.nl

De Universiteit Utrecht verkoopt de komende maanden gezonde snacks op Utrecht Centraal. Dit is onderdeel van een onderzoek dat moet leiden tot bewuster eten van ‘een snelle hap’.

Door middel van hun eigen gezonde taartjes hopen twee gezondheidspsychologen van de Universiteit Utrecht mensen op Utrecht Centraal te verleiden tot een gezonde snack. Dit in plaats van de traditionele kroketten, kaasbroodjes of hamburgers.

Bij de kar zijn twee verschillende gezonde snacks te koop. Een appel-rozijntaartje en een taartje gevuld met ratatouille. Beide zijn ontwikkeld door een lokale bakker in samenwerking met het Voedingscentrum. Hiermee hopen de onderzoekers het beeld te veranderen dat ongezond eten lekker is en gezond eten niet. Gezondheidspsychologie Denise de Ridder spreekt hierover vandaag in de NRC.

Omdat groente en fruit snel als saai worden bestempeld, is er ook gelet op de presentatie van de gezonde snacks. “Daarom zijn onze gezonde taartjes niet alleen lekker, maar hebben we ze ook voor het oog bijzonder aantrekkelijk gemaakt”, aldus gezondheidspschycholoog Caroline Schlinkert.

De plaats van de kar en de tijdstippen waarop er verkocht wordt, zijn niet toevallig gekozen. Daar is een onderzoek van stadsgeografen aan vooraf gegaan. “We willen gedrag veranderen. Dan moet je niet alleen weten ‘wat’ en ‘hoeveel’ mensen eten en snacken, maar ook ‘waar’ en ‘wanneer’”, aldus De Ridder. De komende drie maanden staat de food car  van 13.00 uur tot 19.00 uur op het Jaarbeursplein.

De onderzoekers gaan mensen op het Jaarbeursplein ok benaderen om mee te doen met het onderzoek door een app op hun telefoon te downloaden. In de app beantwoorden de respondenten vragen als welk tussendoortje heb je aangeschaft? En: waarom juist dat tussendoortje? “Met die data willen we onder meer helder krijgen of onze taartjes daadwerkelijk tot gedragsverandering leiden”, zegt Schlinkert

Logo De Nuk
Auteur

Bas Koppe

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *