One small step for a man

Utrechtse wetenschappers over het belang van “de eerste man op de maan”

Op 20 juli is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste man voet zette op de maan:  “one small step for a man, one giant leap for mankind”. Een spectaculair moment dat heel Nederland aan de buis hield gekluisterd. Maar wat heeft deze stap betekend voor de wetenschap? Vier Utrechtse experts geven hun mening.

“Een man op de maan vond ik als kind volstrekt normaal. Pas nu ik in het onderzoek zit, besef ik hoe bijzonder dat was. Ook wetenschappelijk was die stap voor mij van belang. Op dit moment is de maan het enige andere lichaam in ons zonnestelsel waar we monsters van hebben, die we ook direct kunnen relateren aan een precieze locatie. We kunnen dus echt iets zeggen over die specifieke plek op de maan.” (Dr. ir. Inge Loes ten Kate)

“Pas nu dringt het besef door dat die maan een ideale springplank is voor verdere bemande missies naar planeten en planetoïden. Over enige jaren lijkt een permanente menselijke kolonie op de maan mogelijk te zijn”. (Prof. dr. Gerard ’t Hooft)

“Eén van de grootste technologische en wetenschappelijke uitdagingen is een bemande missie naar Mars, en het zou me niets verbazen als er in de komende decennia een mens voet op Mars zet!” (Dr. Tjalling de Haas)

“De Apollo-maanlanding kon mede slagen dankzij de innovaties in zowel de computerbouw als de software engineering, en was daarmee een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van de informatica.” (Prof. dr. Jan van Leeuwen)

Kijk hier voor het hele verhaal op de website van de Universiteit Utrecht.

Aanstaande zaterdag zendt KRO NCRV het programma De maanlanding, 50 jaar na de eerste stap uit.

Unieke beelden in Apollo 11

In het Louis Hartlooper Complex draait momenteel Apollo 11 van regisseur Tod Douglas Miller (Dinosaur 13). In deze documentaire maakt hij gebruik van recent ontdekt en nog niet eerder vertoond 70 mm beeldmateriaal en meer dan 11.000 uur aan geluidsopnamen. Kijk hier voor de tijden.

 

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *