Protestantse kerk

Utrechtse protestanten laten zich zien met nieuwe glossy

Hoofdredacteur van PUP Marieke van Willigen. Beeld: Erik Meijers

Met Platform Utrechtse Protestanten (PUP) heeft de protestantse kerk in Utrecht een eigen glossy. Het is volgens hoofdredacteur Marieke van Willigen belangrijk om te laten zien dat de protestantse gemeente er is en wat zij allemaal doen in de stad.

Het nieuwe magazine vervangt het blaadje Kerk en de stad, uitgegeven door Protestantse Gemeenten Utrecht. “We wilden iets nieuws omdat er ontzettend veel gebeurt binnen de protestantse kerk”, vertelt Van Willigen. “Op de buurkerk na, zijn alle kerken in de binnenstad nog in functie. We zijn een grote speler in de stad.”

Vergeving
De eerste editie van PUP gaat over vergeving. “Een stevig christelijk onderwerp”, zoals Van Willigen zelf zegt. In het blad verschijnt een interview met strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma, Netty de Jong, dominee in de Domkerk, en psychotherapeut Anneke de Wolf. “Vanuit hun werk hebben zij allemaal te maken met vergeving”, licht de hoofdredacteur toe. “En door hun verschillende banen, hebben zij een andere invalshoek op het onderwerp vergeving.”

Het is volgens Van Willigen tijd dat Utrechtse protestanten laten zien wat ze allemaal doen in en voor de stad. “In stilte iets goeds doen, is misschien wel heel protestants. Maar het is niet de bedoeling dat niemand weet dat wij er zijn en wat we allemaal doen.” Vanuit verschillende kerken worden concerten, debatten en inloopmaaltijden georganiseerd. “Uit het laatste onderzoek blijkt dat de protestantse kerk Utrecht ongeveer 9 miljoen oplevert aan vrijwilligerswerk en culturele activiteiten.”

Online platform
Naast het blad komt er ook een online platform met video’s en podcasts. “Er gaat onder andere een radiomaker die niet gelovig is naar verschillende kerken om te luisteren wat de dominee of domina vertelt. En achteraf gaat hij dan met deze personen in gesprek”, legt Van Willigen uit. “Ook nemen we de grote interviews voor het blad op en zetten die later als podcast op de site.”

Het blad is niet alleen voor protestanten. Mensen die geïnteresseerd zijn in het geloof of een blad zoeken met diepgang kunnen PUP ook uit de schappen meenemen. “Maar als je helemaal niets met God hebt, heb je ook niets met dit blad.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *