Sven Geerdes

UtrechtAlive laat mensen verliefd worden op de stad

Sven in actie. Foto: Ralf Silvius

Sven Geerdes scoort iedere week meer dan honderden likes op zijn Instagramprofiel @UtrechtAlive. Maar daar bleef het niet bij. Het bekende reisgids Lonely Planet ontdekte zijn werk en kwam met een bijzonder aanbod. Wie is deze man achter het bekende Instagramprofiel? En waar komt zijn liefde voor Utrecht vandaan? Lies Jansen sprak met Sven. 

Het begin

Wie verwacht dat Sven al van jongs af aan in de weer is met fotografie, heeft het  mis: “Ik liep als kind weleens met de filmcamera van mijn vader rond. En als ik met vrienden op vakantie ging, was ik meestal degene die de foto’s maakte. Maar meer dan dat was het ook niet.” Tijdens de studie van Sven, Bedrijfskundige informatica, had hij nooit gedacht dat fotografie zo’n grote rol in zijn leven zou gaan spelen.

“Utrecht wakkerde mijn passie voor fotografie aan”

“Oorspronkelijk kom ik uit Heemskerk. Daarna ben ik gaan studeren in Amsterdam, maar omdat de huizenmarkt daar nog meer op slot zit dan in Utrecht, ben ik uiteindelijk met mijn vriendin hier terechtgekomen.” En Sven had het zeker slechter kunnen treffen. Met een appartement midden in het bruisende centrum en met uitzicht op de Dom, heeft hij een pareltje weten te bemachtigen. Het was dit uitzicht dat de liefde voor zowel fotografie als de stad aanwakkerde. “Ik heb de luxe om ieder moment van de dag Utrecht te kunnen fotograferen. Als het licht om zes uur ‘s morgens prachtig valt op de Dom, kan ik bij wijze van spreken gelijk een foto schieten.” Van deze luxe maakte Sven dan ook dankbaar gebruik. “Het zijn vaak de korte momenten die onwijs mooi zijn.”

Zijn favoriete plek

Het fotograferen begon rondom de Dom en breidde zich uit naar de Oude Gracht: “Je kent het wel. Dat bekende Utrechtse plaatje. Een fiets, op een bruggetje bij de gracht. Dit zijn de foto’s die het grote publiek aanspreken.” Nu Sven de stad beter kent, heeft hij een andere favoriete spot. “Mariaplaats blijf ik wel geweldig vinden. Het heeft haast een Franse sfeer. Overal bankjes en leuke verlichting. Alles klopt daar.”

Passie voor ondernemen

Ondernemerschap is een passie van Sven.  En dat helpt bij zijn werk als fotograaf: “Ik werk graag samen met bedrijven die bij mij passen. Mijn Instagram is echt een soort portfolio. Maar daardoor ga ik ook geregeld naar InstaMeets. Dat sociale aspect van een platform als Instagram had ik in die zin niet zo verwacht.” Zijn constante aanwezigheid op Instagram en de constante de kwaliteit zorgde ervoor dat het aantal volgers bleef stijgen. “Je merkt dat je meer reactie krijgt. Mensen die laten weten het echt tof te vinden wat je doet. Laatst werd ik zelfs op straat herkend.” Dat is bijzonder, want de volgers van Sven weten dat hij bijna nooit iets van zichzelf laat zien op Instagram: “Mensen volgen mij op de eerste plaats voor de fotografie en mijn kijk op de stad, maar wie weet wat de toekomst brengt.”

Mailtje, afzender: Lonely Planet

“Op een dag was ik druk bezig en zag ik tussen de vele mails die binnen kwamen als afzender ‘Lonely Planet’. Nou daar kijk ik thuis wel naar, was mijn reactie” Bij thuiskomst kon Sven zijn ogen niet geloven. 

“De enige echte Lonely Planet had mij gemaild dat ze mijn foto op de cover willen en nog een foto als start van het artikel over ‘te ontdekken steden, zoals Utrecht’ ”.

Onderscheidend

Hoe zorgt Sven dat hij opvalt tussen die duizenden Instagramaccounts? “Het belangrijke op Instagram is consistent zijn. Laten zien dat je er tijd in stopt en dat je iets toevoegt. Er is zo onwijs veel aanbod. Meer dan ooit is kwaliteit echt belangrijk. Ik heb nog nooit een foto gepost waar ik niet trots op ben.”

Een slechte dag

Maar je kan toch niet constant goed werk leveren? “Als ik voel dat ik een mindere dag heb, dan heb ik inmiddels door dat ik beter niet kan gaan fotograferen, ik kom dan nooit thuis met een foto waar ik tevreden mee ben”, geeft de fotograaf aan. Maar moet je dan vrezen dat er geen foto gepost wordt? “Mindere dagen komen ook echt niet vaak voor, maar zo ben je wel zeker van kwaliteit en kun je elke week drie keer posten.”

Negatieve reacties krijgt Sven eigenlijk niet: “Nee mensen zijn vooral heel enthousiast en ze vinden het leuk. Soms krijg ik weleens wat te horen over mijn manier van bewerken, dan zeggen mensen: ‘ik had liever die kleur erin gehad’, ja dat kan. Ik heb ook wel een keer gehad dat ik ergens stond en een groepje jongens vanuit een auto schreeuwden: ‘het is hier geen openluchtmuseum’, maar ja dat was maar één keer.”

Uit Utrecht ziet Sven zichzelf niet meer zo gauw vertrekken. “Ik hou van de dynamiek en het leven hier. Ik zie mezelf hier echt oud worden.”

Hieronder enkele favoriete foto’s van Sven

Redactie

Eén reactie

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *