LHBTI

Utrecht hijst regenboogvlag tegen Nashville-verklaring

 • Door Redactie
 • |
 • 7 januari 2019
 • |
 • 2 reacties

Bij het stadskantoor is een vlag gehesen tegen de Nashville-verklaring - Foto: Twitter Linda Voortman

In het land is veel ophef ontstaan om de Nashville-verklaring, waarin onder meer staat dat homoseksualiteit dient te worden afgewezen. De Utrechtse politiek is het niet eens met het pamflet; in de middag werd de regenboogvlag gehesen. 

De Nashville-verklaring is ondertekend door zo’n 250 Nederlandse predikers en andere orthodoxe christenen. In het pamflet, dat zijn oorsprong vindt in het Amerikaanse Nashville, staat bijvoorbeeld: “Wij bevestigen dat God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw, waarbinnen seksualiteit een plaats heeft en waaruit kinderen kunnen voortkomen.”

Kees van der Staaij, leider van de landelijke SGP, heeft laten weten dat hij achter de verklaring staat. “De Nashville-verklaring geeft op een actueel en veelbesproken thema de klassiek-christelijke noties weer over relaties en seksualiteit. Deze noties worden over grenzen van kerken en landen gedeeld. De SGP heeft er nooit een geheim van gemaakt te staan voor de Bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit. In lijn daarmee heb ik aangegeven dat ik me kan vinden in de strekking van de Nashville-verklaring.”

Fractievoorzitter ChristenUnie in de Tweede Kamer Gert-Jan Segers laat op Facebook weten dat hij de Nashville-verklaring niet heeft ondertekend. Hij is ‘bang dat het gesprek over geloof en homoseksualiteit niet is gediend met deze verklaring’. “Het gesprek daarover is belangrijk, raakt mensen en moet daarom – wat je opvatting ook is – respectvol en open gevoerd worden. Ik zie ook niet hoe homo’s – binnen en buiten de kerk – met deze Verklaring geholpen worden”, schrijft hij.

‘Het gaat om mensen en gevoelens, om identiteit’

De Utrechtse politiek is het ook niet eens met het pamflet, in de middag werd de regenboogvlag gehesen voor het stadskantoor. Rachel Streefland, raadslid voor de ChristenUnie in Utrecht, zegt dat de lokale ChristenUnie achter het standpunt van Gert-Jan Segers staat. “Mensen hebben blijkbaar de behoefte om er een statement over te maken, dat vind ik verwonderlijk en weinig barmhartig”, zegt Streefland. “Het gaat om mensen en gevoelens, om identiteit.” Het raadslid ziet om haar heen dat mensen uit LHBTI-groepen al veel drempels hebben om te laten zien wie ze zijn. “Zo’n verklaring verandert niks, en helpt niemand,” vindt ze.

GroenLinks-wethouder Linda Voortman uit haar ongeloof op Twitter:

 

Verschillende dominees die de verklaring hadden ondertekend, hebben zich inmiddels teruggetrokken. De lijst met ondertekenaars is eerder vandaag offline gehaald. Er is door verschillende mensen aangifte gedaan tegen de verklaring, en het Openbaar Ministerie gaat de Nashville-verklaring beoordelen op eventuele strafbaarheid.

 

De Nashville-verklaring is hier te lezen. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

 • jos stelling schreef:

  Goed hoor die vlag Utrecht. We zullen ze leren.
  Halfstok?

 • Henk Karssenberg schreef:

  Reden voor mij temeer om hij de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten niet meer op de CU te stemmen. Misschien stem ik wel helemaal niet.
  Ik ben niet zo blij met de Nashville-verklaring. Al vind ik wel, dat die door vrijwel iedereen verkeerd en onwelwillend wordt uitgelegd.
  Maar als christen vind ik de CU erg halfslachtig. Ook die beroept zich in veel dingen op de Bijbel. Maar als het gaat om kiezen, b.v. voor een christelijk geluid en tegen de (sexuele) losbandigheid dan laten het afweten en de SGP de kastanjes uit het vuur halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *