Wat betekent solidariteit?

Tjerk Ridder viert de Dag van Europa in de voorstelling ‘Bonne Route! In het licht van Europa’

Wat betekent solidariteit in het dagelijks leven anno nu in Nederland en in Europa? Die vraag stelt theatermaker, reiziger en singer-songwriter Tjerk Ridder zichzelf tijdens zijn Europese reisprojecten.

Zo liftte hij met een caravan – zonder auto – naar Istanbul (Trekhaak gezocht!), ging hij te paard door Europa met het thema vrijheid en liep hij drie maanden te voet samen met zijn ezel Lodewijk van Parijs naar Groningen, van Eiffeltoren naar Martinitoren, waarbij hij aan den lijve ondervond hoe het is om afhankelijk te zijn van anderen. De ervaringen van deze Europese reizen bundelt Tjerk Ridder speciaal ter gelegenheid van de Dag van Europa (9 mei) in drie voorstellingen tijdens Het weekend voor de dag van Europa op 7 en 8 mei. Samen met zijn band, filmmateriaal en speciale gasten laat hij bezoekers ervaren wat solidariteit vandaag de dag betekent.


Bonne Route! In het licht van Europa

Op 9 mei 1950 pleitte de Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman in een belangrijke rede voor een organisatie die de Franse en Duitse productie van kolen en staal onder gezamenlijk beheer zou plaatsen. Zo kon de vrede op het Europese continent bewaakt worden. Deze organisatie werd de voorloper van de Europese Unie. Sinds 1985 vieren alle EU-landen deze dag. Dit jaar is het meer dan ooit belangrijk om de verbondenheid tussen Europese burgers en landen te vieren, en stil te staan bij het belang van solidariteit, samenwerking en vrede voor iedereen. Maar welke Nederlander kent het bestaan van Europe Day nog?
 
Tjerk Ridder viert Europese solidariteit met Het weekend voor de Dag van Europa en nodigt uit te reflecteren op vragen rondom solidariteit. In de voorstellingen staat het menselijke perspectief centraal. Met speciale gasten, waaronder cabaretier Vincent Bijlo, Europarlementariër Agnes Jongerius en voormalig officier en veteraan Niels Roelen, klimt Tjerk in deze thematiek en put daarbij uit zijn diverse Europese projecten, filmmateriaal en wisselt dat af met songs in een interactieve, humorvolle voorstelling.
 
Zaterdag 7 mei 2022, 15.00u en 20.00u (tickets bestellen)
Zondag 8 mei 2022, 15.00u (tickets bestellen)Theaterzaal Bibliotheek op de Neude, Utrecht

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *