Onze columnisten

Tijd voor nieuwe ambities na de start van de Vuelta

Het akkoord van de seňores is bekrachtigd. De Vuelta d’ Espagna gaat na het Corona-uitstel van 2020 uit Utrecht vertrekken in 2022. Dan is het dik 20 jaar geleden dat het idee werd geopperd om de Tour de France te laten starten onder de Dom. De bekendmaking kwam een paar weken na het bericht dat Rotterdam en Den Haag de krachten hebben gebundeld om de Tour opnieuw naar Nederland te halen, mogelijk in 2025. Het blijft een tombola van grootse ambities.

Het is te voorzien dat de herhaling van de Rotterdamse Tourstart van 2010 nu in 2025 plaats vindt

Het nieuws uit Rotterdam verbaasde me niet. De Tourwensen van de Maasstad gingen ongeveer gelijk op met het Utrechtse ijveren voor de Vuelta. Door de pandemie was het in beide steden in de luwte geraakt en verschoof de actuele routeplanning ook. De Tour de France zou komende zomer vertrekken uit Kopenhagen, maar de Denen wilden uitstel, omdat ze ook te maken kregen met de verplaatsing van het EK-voetbal naar dit jaar. Daarom is het Grand Départ nu in Brest. Het is te voorzien dat de herhaling van de Rotterdamse Tourstart van 2010 nu in 2025 plaats vindt, 10 jaar na het wonderbaarlijke Franse openingsweekend in Utrecht – Grand Souvenir sous le Dom.

De Rotterdamse reprise is een gelopen koers met een treffende foto van een Old Guys Network: Jan van Zanen, Christian Prudhomme en Ahmed Aboutaleb. De Tourbaas kent de twee Nederlandse burgemeesters van vorige bezoeken. Nieuw voor hem is dat hij Van Zanen nu treft als gastheer van een aankomst in Den Haag. Ongetwijfeld zal Christian zich zijn eigen begintijd als directeur herinneren. In 2006 kreeg hij te maken met de concurrentiestrijd tussen Utrecht en Rotterdam die in 2002 begonnen was, een potsierlijke Nederlandse tweekamp van Annie Brouwer en Ivo Opstelten. Voor Prudhomme was het een ongelooflijk lastig dilemma. Het werd in 2008 opgelost door zijn eigen bazen. Mevrouw Marie-Odile Amaury, topvrouw van de ASO en voorzitter Patrice Clerc oordeelden dat Rotterdam een grotere naam op het affiche was. Anders dan Prudhomme hadden ze nog geen stap in Utrecht gezet.

Zo gaat het hier om een optelsom van vorderende inzichten. Door het succes van de Utrechtse Tourstart was geen tijd- en geld rovende lobby nodig om Spaanse directeuren te overtuigen dat de stad geschikt was om het vertrek van de Vuelta te organiseren. De bewezen Nederlandse organisatiekracht en het laaglandse kapitaal vergemakkelijken het Prudhomme aanzienlijk om opnieuw voor een ouverture in Nederland te kiezen.

Bij de recente bekendmaking in Rotterdam zei Ahmed Aboutaleb dat het een ambitie van de stad is om elke vijf jaar een groot evenement binnen te halen bij wijze van stadspromotie. Het was nota bene in de aanloop naar het Eurovisie Songfestival in Ahoy dat Rotterdam ook al in tal van buitenlandse huiskamers bracht. In de afweging van tijd en op de kaart zetten hebben ze de Tour dus eigenlijk niet eens nódig in Rotterdam. Het verschil is dat het niet gaat om een Europese zangcompetitie in een hal, maar om een wereldberoemde wielerronde die zich door Nederland verplaatst naar Den Haag en Valkenburg – ook al zo’n gekende etappeplaats.

De nieuwe burgemeester Dijksma zal mee kunnen feesten met de voltooiing van de trilogie Giro-Tour-Vuelta

Qua timing is het nieuws over de Vuelta goed gekozen. Het plaatst Utrecht centraal in de Spaanse omloop die ook door Noord-Brabant zal voeren met een vertrek in Den Bosch en start en aankomst in Breda. De nieuwe burgemeester Sharon Dijksma grijpt dus niet naast een nieuwe Tourstart onder de Dom. In plaats daarvan zal ze mee kunnen feesten met de voltooiing van de trilogie Giro-Tour-Vuelta, het succes van opeenvolgende burgemeesters. Het is ook de bevestiging van het organisatorische vermogen van Utrecht. Na het uitstel door corona zal het in de nazomer van 2022 extra feestelijk worden.

Utrecht profileert zich voor het oog van de wereld dus andermaal als fietsstad. Dat past niet bij het profiel als stad van kennis en cultuur. Blijkbaar is het eenvóudiger voor Utrecht om grote ronden te ontvangen dan een groot cultureel evenement. Voor de komst van de Tour is eerst de ambitie om Europese Culturele Hoofdstad te worden gestrand. De betrokken commissie koos voor Leeuwarden 2018 – ze hebben daar inmiddels geopperd om een Touretappe over de Afsluitdijk te laten gaan. Na het Eurovisiesucces van Duncan Laurence haastte D66-wethouder Klaas Verschuure zich om een bidbook naar de NPO te sturen met een fietskoerier, maar ook dat werd een miskleun. Inmiddels was Utrecht al verzekerd van de Vuelta.

Met culturele omlijsting en al mag Utrecht zich meer dan een jaar verheugen op la fiesta van de Spaanse ronde. Het is misschien iets voor Sharon Dijksma om de ambities daarna te verleggen naar het welslagen van een grootscheepse Europese kunstmanifestatie. De stad heeft er alles voor met een mondiaal hoofdkwartier als TivoliVredenburg en een keur aan pleinen en parken voor openbare beeldende kunst. Cultureel draagvlak genoeg.

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *