Catharina Nu

Ruim 175 Utrechtse muzikanten, dansers en poëten doen mee aan de Catharina Dansparade

 • Door Redactie
 • |
 • 18 juni 2021
 • |
 • 2 reacties

Catharina Nu organiseert op 25 november een kleurrijke vrouwenpower dansparade door hartje Utrecht. Ruim 175 Utrechtse muzikanten, dansers en poëten, met diverse culturele achtergronden, zowel amateurs als professionals, plus een participerend publiek brengen dan een ode aan de Heilige Catharina.

Wat is de Catharina Dansparade?

De Catharina Dansparade viert de naamdag van de Heilige Catharina van Alexandrië op 25 november. Deze dag is door de VN in 1999 uitgeroepen tot Internationale dag van de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Catharina heeft daarin een bijzondere voortrekkersrol. Zij verzette zich tegen de heersers uit haar tijd. Toen zij daarvoor werd gestraft met onthoofding, stroomde uit haar halswond en haar borsten genezende melk die de mensen van de pest bevrijdde. Catharina behoort tot het cultureel erfgoed van Utrecht; sinds 1122 zijn er talloze plekken naar haar vernoemd. Zij is een inspirerende, krachtige vrouw die in de huidige tijd van ziekte, geweld en interculturele conflicten aanspoort tot zelfreflectie en daden van verzet en verbinding. Elke Utrechter moet haar leren kennen. Karin Elich draagt daar al een aantal jaren in verschillende projecten aan bij.

Een theatrale parade langs de plekken in de stad die met Catharina en haar verhaal in verband staan

Om haar levensverhaal te vertellen en betekenis te geven in deze tijd presenteert Stichting Catharina Nu een theatrale parade langs de plekken in de stad die met Catharina en haar verhaal in verband staan. Amateur- en professionele artiesten, grotendeels uit Utrecht, stellen speciaal voor deze gelegenheid korte optredens en presentaties samen. De legende van Catharina speelt zich af in Egypte, in het ‘Catharinagebied’ waar joden, christenen en moslims de uitdaging hadden om in vrede samen te leven. Deze uitdaging hebben we hier in het Utrechtse Catharinagebied ook en daarom verenigt de Catharina Dansparade verschillende culturen.

De parade vertrekt vanuit Hoog Catharijne en eindigt voor de Catharinakathedraal. De korte uitvoeringen vinden plaats op openbaar toegankelijke locaties in de stad. Deze locaties staan in verband met de scènes uit het leven van Catharina. Door de toegankelijke vorm en de actieve uitnodiging van de artiesten worden alle omstanders gestimuleerd tot deelname.

Eerder vertelde Karin Elich op De Nuk over haar mooiste plek van Utrecht. Natuurlijk het Catharijneconvent. Kijk hieronder.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

 • Anneke schreef:

  Geweldig initiatief!

 • Sergio schreef:

  Er zijn weer 175 bereid gevonden gratis op te treden. Precies wat Catherina wilde blijkbaar; uitbuiting van kunstenaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *